Δευτέρα 29 Απριλίου 2013

Αφιέρωμα: 26 χρόνια Rotting Christ



Οι Rotting Christ Δημιουργήθηκαν στην Αθήνα το 1987 από τα αδέλφια Σάκη και Θέμη Τόλη, όταν ήταν 16 χρονών. Επηρεασμένοι από black metal συγκροτήματα όπως οι Venom και οι Celtic Frost, κατάφεραν με το χρόνο να γίνουν μια από τις πιο καλές και γνωστές black metal μπάντες της Ελλάδας.
Tο 1993 έκαναν την πρώτη τους παγκόσμια περιοδεία (την «Fuck Christ Tour») μαζί με μεγάλα ονόματα του black metal, όπως οι Immortal και οι Blasphemy. Από τότε έχουν συμμετάσχει σε δεκάδες φεστιβάλ σε όλο τον κόσμο και έχουν παίξει σε όλα σχεδόν τα σημεία της γης: από Γερμανία, Αγγλία, Γαλλία, Η.Π.Α, Μολδαβία, Περού, Μεξικό, Βραζιλία, Κολομβία, Τουρκία μέχρι και... Σιβηρία.
Το «αντιχριστιανικό» όνομά τους Rotting Christ τους έχει δημιουργήσει αρκετές φορές προβλήματα. Το Νοέμβριο του 1999 στις Η.Π.Α ο Ρεπουμπλικανός πολιτικός Gary Bauer τους επιτέθηκε δημόσια, χαρακτηρίζοντας τους (ανάμεσα σε άλλα) και «Αντι-Καθολικούς». Ο τραγουδιστής τους, έκανε την εξής δήλωση: «Ζώντας σε (υποτιθέμενη) δημοκρατία, έχω την εντύπωση ότι όλοι έχουμε το δικαίωμα να κάνουμε κριτική στις θρησκείες αν το θέλουμε. Εμείς απλά πιστεύουμε ότι είναι σάπιες (rotting). Αυτό δε σημαίνει ότι κάνουμε σταυροφορία υπέρ του Σατανά».
Το καλοκαίρι του 1997 αρχίζουν να απομακρύνονται από το Black Metal παρελθόν τους, με αντιπροσωπευτικό άλμπουμ το ακόμα εμπορικό και δημοφιλές “A Dead Poem”. Με αυτό αρχίζουν να γίνονται γνωστοί σε κύκλους που δεν έχουν σχέση με την Black και Death metal. Το παλιό τους logo δεν χρησιμοποιήτε πλέον και αντικαθιστάται από ένα άλλο με περισσότερο gothic στυλ το οποίο προκαλεί αντιδράσεις από φανατικούς περισσότερο υποστηριχτές που πιστεύουν οτι το group έχει ξεχάσει τις ρίζες του και το Black metal παρελθόν του
Το Σεπτέμβριο της ίδιας χρονίας εμφανίζονται στο Open Air Festival στο ΟΑΚΑ μαζί με τους Venom, το συγκρώτημα που στην ουσία τους παρακίνησε να αρχίσουν μουσική καριέρα. Ένα χρόνο μετά ακολουθεί το άλμπουμ “Sleep of the Angels” που τους οδηγεί στην πρώτη τους παγκόσμια τουρνέ. Ακολουθούν πολλές εμφανίσεις στο Ρόδον. Ενώ το 2000 και 2001 κυκλοφορούν τα “Khronos” και “Sanctus Diavolos”. Το τελευταίο ίσως αποτελεί το καλύτερο άλμπουμ τους ως τώρα, αφού έχουν χρησιμοποιήσει χορωδίες και η μίξη του ήχου είναι έργο του Fredrik Nordström.
Ωστόσο το άλμπουμ που έχει λάβει τις καλύτερες κριτικές και έγινε αποδεκτό και απο τα 2 είδη κοινών που τους ακολουθεί είναι το Theogonia. Παρά τις εσωτερικές αλλαγές, η στυλιστική προσέγγιση των Rotting Christ δεν έχει αλλάξει ριζικά. Οι Rotting Christ μετά απο 26 χρόνια παραμένουν πιο παραγωγικοί απο ποτέ, βοηθώντας να παραμείνει ενεργή η Black metal κουλτούρα.

Δεν υπάρχουν σχόλια: