Τρίτη 17 Φεβρουαρίου 2026

BIZARREKULT-ALT SOM FINNES (Album Review)

Τρίτος ολοκληρωμένος δίσκος για τους (πλέον) Νορβηγούς Bizarrekult μέσα στα 20 χρόνια της ύπαρξής τους, και φαίνεται πως κάθε φορά ωριμάζουν, μελετούν και επανδρώνουν κάθε συναίσθημα και κάθε σκέψη για να μπει στο σκοτεινό μονοπάτι της μουσικής τους. Όλα αυτά συμπεριλαμβάνονται τώρα στο "Alt Som Finnes", που μεταφράζεται ως 'όλα όσα υπάρχουν', ταιριάζοντας τέλεια στους τίτλους και τους στίχους των κομματιών και του ιδιαίτερου conept του.


Με το "Hun" και τη στοιχειωμένη εισαγωγή του, μπαίνουμε στον υπαρξιακό κόσμο του νέου άλμπουμ, δίνοντας εν συνεχεία ένα εκρηκτικό, αλλεπάλληλο σφυροκόπημα, που θα συνεχιστεί και με το "Blikket Hennes", σε ένα πιο πολυποίκιλο όμως ηχοτόπιο, με πολλά grooves, μπάσα και κιθαριστικά κοψίματα, και την σπαρακτική, τρεμάμενη φωνή του Vicotnik από τους θρυλικούς DHG, για να δέσει η όλη φιλοσοφική διάθεση μέσα. Από την άλλη στο "Avmakt" συναντάμε μια πιο κλασική black metal συνταγή, με μοντέρνο χαρακτήρα, και υπνωτικές υποβόσκουσες μελωδίες, σε μια μικρή αντίθεση βέβαια με το πιο black n roll "Verdens Verste" αργότερα, που έρχεται να ταράξει τα νερά.

Τα "Håp" και "Drøm" ενώνουν το Νορβηγικό στοιχείο με την post μαγεία, και το σύγχρονο ύφος, με το δικό του στυλ έκαστο βέβαια, αφού το πρώτο είναι πιο ατμοσφαιρικό, ενδοσκοπικό και μυστηριώδες με καθαρές γυναικείες φωνές, ενώ πιο δυναμικό και με τα φωνητικά της Lina από Predatory Void, να σκίζονται αντάμα στις μουσικές τους ιθύνοντα, Roman V, ακολουθεί το επόμενο, και με κλεφτές ματιές ενίοτε στους Darkthrone της ύστερης εποχές.  Το "Aversjon" αποτελεί επιτομή στον μεγαλειώδη και εσωστρεφή ήχο των Bizarrekult, με ένα αντιπροσωπευτικό στυλ, της γενικότερης εικόνας του δίσκου, με lead κιθαριστικές λούπες, απαγγελτικά, βραχνά φωνητικά και εναλλαγές ρυθμών και διαθέσεων, σε ένα απόλυτα μελαγχολικό σκηνικό, ενώ τέλος το "Tomhet", βάζει κι αυτό την υπογραφή του, με τη guest πινελιά του Kim από τους blackgazers MØL  να ταιριάζει τέλεια στα mid tempo της μέσης. Λίγο πιο πριν όμως, το μεγάλο ατού αποτελεί, το παιχνίδι της συνθετικής  τεχνική αλλά και του μυαλού μας, ισορροπώντας τέλεια την επιθετικότητα με την αρμονική ουσία.

Οι Bizarrekult από καιρό ήξεραν πως να φτιάχνουν καλή μουσική, με άριστη καλλιτεχνεία, μέσα στο σκοτάδι και την αγριότητα του black metal. Εδώ τον κλασικό ήχο, τον κάνουν πιο νέο, φρέσκο και τεχνικό, ενώ το post στοιχείο, μπαίνει όλο και πιο έντονα και επιθετικά, δίχως πολλές γαρνιτούρες. Το "Alt Som Finnes" είναι ένας δίσκος με ουσία, τόσο μουσική όσο και νοηματική, που χτίζεται και κορυφώνεται συνεχόμενα μέσα στα 42 του λεπτά.

(8,5/10)

Γιάννης Χαρτζανιώτης

Δεν υπάρχουν σχόλια: