Τετάρτη 31 Ιουλίου 2024

BLUES PILLS-BIRTHDAY (Album Review)

 Οι Blues Pills ήδη με έναν μικρό αριθμό κυκλοφοριών, έχουν φτιάξει το δικό τους όνομα στη σκηνή, με ένα χαρακτηριστικό heavy rock στυλ. Έπειτα από τον θρίαμβο που σημείωσε πριν τέσσερα χρόνια το "Holy Moly!", η μπάντα επιστρέφει με κάτι πολύ διαφορετικό, ίσως και αμφιλεγόμενο, και ταυτόχρονα ενδιαφέρον. Όλα αυτά βρίσκονται στο τέταρτο άλμπουμ, "Birthday", με όχι απλά έναν συμβολικό τίτλο, αλλά κι επειδή η Elin, μπροστάρισσα του γκρουπ, ήταν έγκυος την περίοδο της δημιουργίας αυτής της δουλειάς.


Οι Σουηδοί έχουν ξεφύγει από το έντονο hard rock, ή τις stoner/ψυχεδελικές πινελιές τους, κρατώντας μόνο την αύρα της σπουδαίας δεκαετίας του 70' και εξελίσσοντας την σε κάτι πιο μοντέρνο και άκρως ραδιοφωνικό. Αυτή η η κλασική rock, και radio friendly στροφή τους κάνει να ακούγονται πιο ξεκάθαροι και σίγουρα να δείχνουν έναν εαυτό που μπορούν κάλλιστα να παρουσιάσουν προς τα έξω. Ευθύς εξ αρχής το ομότιτλο μας βάζει σε αυτό το mood  με το αίσθημα αληθινής αναγέννησης, πλάι στο κολλητικό ρεφρέν, κάτι που κάλλιστα υιοθετεί και το "Don't You Love It" με ζωηρούς ήχους και το εναρκτήριο εκφραστικό του μπάσο. Από την άλλη, με πιο soul αύρα έρχεται το "Bad Choices" ταιριάζοντας τέλεια στο όλο σύνολο, ενώ το "Top Of The Sky" αφήνει λίγο τις δυναμικές στην άκρη, για να μας συνεπάρει το συναίσθημα και η μαγική φωνή της Elin Larsson θυμίζοντας μια ένωση των Jefferson Airplane με Florence+The Machine σε αντίθεση με την αλα Rolling Stones φιλοσοφία του "Like A Drug" αμέσως μετά.

Συνεχίζοντας την πορεία του άλμπουμ, το δίδυμο των "Piggyback Ride" και "Holding Me Back" μας τσιτώνει όλο και παραπάνω, με το πρώτο να θυμίζει κάπως το παρελθόν της μπάντας, σε σχέση με το δεύτερο που θέλει να ενώσει δύο εποχές. Το "Somebody Better" βέβαια αποτελεί ακόμα μια φορτισμένη στιγμή αλλά με αρκετά ξεσπάσματα, μέχρι να μας σκοτεινιάσει με τις αργές blues πτυχές του άκρως ταιριαστού "Shadows". Δίχως το συγκρότημα να σταματά να κάνει ένα rollercoaster τα αισθήματα μας, επιστρέφουν στις απαλές μουσικά, αλλά δυνατές εκφραστικά στιγμές με το "Back On That Horse Again", όπως επίσης, ακόμα και το φινάλε μας αφήνει ένα γλυκόπικρο συναίσθημα με το "What Has This Life Done To You", με την καρδιά ως το τέλος να χτυπά δυνατά.

Στο τέταρτο τους άλμπουμ, οι Blues Pills αποδεικνύουν πως δε θέλουν να αντιγράψουν τους εαυτούς τους, ούτε τις μουσικές της δεκαετίας που θέλουν να αναβιώσουν. Στο "Birthday" η μπάντα από το Έρεμπρο παίζει με ανοιχτό μυαλό, με πολύ θετική ψυχολογία και κυρίως έντονο συναίσθημα. Μπορεί στον γράφοντα να λείπουν οι Sabbath-ιλες των προηγούμενων δίσκων, αλλά όπως λένε οι ίδιοι, έχουν αφήσει στερεότυπα και όρια για να λειτουργήσουν ελεύθεροι, οπότε μέχρι τέλους πάμε με αυτό. Φυσικά, κλείνοντας δε μπορούμε να πούμε πόσο του πάει αυτό το πιασάρικο rock n roll στοιχείο του τέταρτου τους άλμπουμ, αν και λίγο περισσότερο γρέζι ίσως να μη χάλαγε κανέναν.

(8,5/10)

Γιάννης Χαρτζανιώτης

Δεν υπάρχουν σχόλια: