Παρασκευή 26 Ιανουαρίου 2024

SCANNER-THE COSMIC RACE (Album Review)

Ελλάς-Γερμανία-Συμμαχία. Ένα τρίπτυχο που κοινωνικοπολιτικά τα τελευταία πολλά χρόνια δε μας βγήκε, αλλά μουσικά πέτυχε. Ο βετεράνος κιθαρίστας Axel Julius κι ο τραγουδιστής Ευθύμιος Ιωαννίδης, ενώνουν πάλι τις δυνάμεις τους, και κυκλοφορούν τη νέα δουλειά των Scanner. Τελευταία φορά που ακούσαμε νέα τους είναι στο ήδη μακρινό 2015, σε μία από τις λίγες δισκογραφικές τους παρουσίες. Φέτος, κυκλοφορούν το έβδομο άλμπουμ τους, "The Cosmic Race", μέσω της εγχώριας Rock Of Angels Records.

Το νέο πόνημα των Τευτόνων metallers, φτιάχνει μια τρύπα στον χωροχρόνο, από την οποία πηγαινοέρχονται και εναλλάσονται ιδέες μεταξύ της δεκαετίας του 80' και του σήμερα. Δυνατές κιθάρες, στιβαρά Priest-ικά φωνητικά και πιασάρικες μελωδίες, δημιουργούν το σύνολο του "The Cosmic Race", ενώ η sci fi θεματική έρχεται για να δέσει σε κάτι τόσο πλούσιο και εξωκοσμικό. Μάλιστα με το εναρκτήριο δίδυμο καταλαβαίνουμε τις διαθέσεις και το όραμα στο τώρα που έχει η μπάντα, αλλά τα κλασικομεταλάδικα περάσματα του "Warriors Of The Light" προδίδουν το background τους, κάτι που ακόμα πιο έντονα και άκρως ρομαντικά συμβαίνει αντίστοιχα και στη riff-ολογία του "Farewell To The Sun". Αυτός ο αυθορμητισμός, η δυναμική και ο ρομαντισμός κάνουν το αποτέλεσμα πορωτικό σε ένα και μόνο άκουσμα.

Μεταξύ άλλων, όλη η europower ατμόσφαιρα που έχουν συνηθίσει οι μυημένοι σε τέτοιου είδους μπάντες, γίνεται πιο φιλικά προσκείμενη στα ρυθμικά σημεία.κι όχι τόσο σε υπερφίαλες μελωδίες, πλάι σε διάφορα καινοτόμα στοιχεία, όπως prog λεπτομέρειες σαν αυτές του "Scanner's Law" ή νεοκλασσικές ιδέες, που θα ακούσουμε και στο "Space Batallion". Όλα αυτά κάνουν ένα παλαιάς κοπής metal να ανασυντάσσεται και να επανασυστήνεται  αποφεύγοντας κλισέ ή τυπικούρες που κάποιος θα μπορούσε να περιμένει. Εκεί κιόλας, σημαντικός παράγοντας είναι και τα μέλη που ήρθαν, τόσο στο rhythm section όσο και στη δεύτερη κιθάρα, ενώ ταυτόχρονα, πιθανώς,  μπάντες σαν τους Primal Fear, Iron Savior και φυσικά Judas Priest και Iron Maiden αποτελούν σημαίες για τα μέλη τους.

Το να γράψεις μουσική, πολλές φορές δεν είναι δύσκολο πράγμα, κι έτσι φαίνεται και στην περίπτωση των Scanner, το να βγάζεις όμως κάτι τόσο εξωστρεφές, και εκρητκικό, ειδικά μετά από σχεδόν μια δεκαετία σιωπής, και χιλίων τρικυμιών, είναι ταλέντο. Το αποτέλεσμα φανερώνει την αισθητική μιας underground μπάντας, που δεν ανακαλύπτει σαφώς τον τροχό, αλλά το ζητούμενο εδώ είναι πως τόσο στο power metal, όσο και γενικά στον "ψαγμένο ήχο", έλειπε μια δουλειά σαν το "The Cosmic Race", γεμάτο ιδέες, δράση, ιδρωμένες φανέλες και εκφραστικό, φουτουριστικό storytelling. Τα υπόλοιπα επί των ακουστικών σας.

(7,5/10)

Γιάννης Χαρτζανιώτης

Δεν υπάρχουν σχόλια: