Σάββατο 23 Σεπτεμβρίου 2023

Veile στο Metal View: Ο αληθινός τρόμος είναι σίγουρα αυτό που κρύβεται στο μυαλό του καθενός μας

Ο τρόμος, ένα από τα αρχαιότερα συναισθήματα στην ανθρώπινη ψυχοσύνθεση. Συνώνυμο του δέοντος και του φόβου, η αίσθηση δημιουργεί θαυμασμό αλλά και έμπνευση. Με όλα αυτά κατά νου, μέλη από τους Mayhem, Cradle Of Filth και God Dethroned, δημιούργησαν τους Veile, και παράλληλα τη δική τους ιδιαίτερη black metal οντότητα, έχοντας κυκλοφορήσει ένα ΕΡ, και τώρα το νέο τους single, Τhe Abyss. Σε μια εφ'όλης της ύλης συνέντευξη, η τραγουδίστρια Anabelle Iratni και ο ντράμερ Frank Schilperoort, δίνουν απαντήσεις στην αδιακρισία του Metal View, περί της σκοτεινής οντότητας της μπάντας, και του προσωπικού τους μεγαλείου.


-Πρώτα απ' όλα, από τότε που άκουσα για πρώτη φορά τη μουσική σας, ένιωσα ότι μπήκα σε ένα σκοτεινό φανταστικό σκηνικό. Λοιπόν, ποιο ήταν το μουσικό όραμα των Veile από την αρχή;

Anabelle: Το μουσικό μας όραμα από την αρχή επικεντρώθηκε στο storytelling και στο να αφήνουμε την αφήγηση να καθοδηγεί τη μουσική μας. Στόχος μας ήταν να δημιουργήσουμε μια ηχητικά θεατρική αλλά πραγματικά τρομακτική εμπειρία.

-Δεν είστε ένα τυπικό black metal συγκρότημα, και αν μπορούσα να αναλύσω τον ήχο σας, έχετε πολλά θεατρικά φωνητικά, εμφατικές κιθάρες και μια κλασική heavy metal ατμόσφαιρα. Υπάρχουν κάποιες ιδέες που τα μέλη της μπάντας είχαν στο πίσω μέρος του μυαλού σας και δεν ταίριαζαν στις κανονικές/προηγούμενες μπάντες σας;

Anabelle: Για μένα, φωνητικά, το Veile είναι το μέρος όπου μπορώ πραγματικά να «αφεθώ» και να εξερευνήσω όλο το φάσμα των φωνητικών μου ικανοτήτων. Είναι μια πλήρης απομάκρυνση από τους περιορισμούς που μπορεί να προκύψουν με την ενασχόληση σε τυπικές μπάντες και την τήρηση συγκεκριμένων προσδοκιών του είδους. Στους Veile, έχω την ελευθερία να πειραματιστώ και να προκαλώ τον εαυτό μου με τρόπους που δεν μπορούσα στις προηγούμενες μουσικές μου προσπάθειες.

Frank: Συμφωνώ με τον παράγοντα «να αφεθούμε» που αναφέρει η Anabelle. Δεν είναι ότι είχα εγκλωβιστεί με κάποιες ιδέες, περιμένοντας να βρω το κατάλληλο μέρος για να τις εξωτερικεύσω, αλλά περισσότερο ότι οι Veile είναι ένα εντελώς νέο και ανοιχτό περιβάλλον για να σχηματιστούν ιδέες. Για παράδειγμα, στο Witch, υπάρχει αυτό το outro πέρασμα που αντιπροσωπεύει τις τελικές προσπάθειες μιας κοινότητας να καταπολεμήσει τη μάγισσα. Μπορείς να ακούσεις από το συνεχόμενο και πένθιμο ταμπούρο που οδηγεί  στα επερχόμενα τύμπανα που ξεθυμαίνουν ότι δεν είχε μείνει πολλή δύναμη μέσα τους. Τέτοιες ιδέες που ενισχύουν την ιστορία με αυτού του είδους τα τύμπανα θα δημιουργηθούν μόνο όταν το ζητήσει η μουσική και το concept, όπως συμβαίνει με τους Veile.

-Επίσης ένιωσα μια πολύ έντονη γεύση άλα Mercyful Fate με πιο σύγχρονο τρόπο, επηρεαστήκατε από κάτι τέτοιο;

Anabelle: Προσωπικά, οι Mercyful Fate δεν είναι μια από τις άμεσες επιρροές μου, αλλά όταν μπήκα στο συγκρότημα, θυμάμαι τον Charles να αναφέρει τους King Diamond και Mercyful Fate ως σημείο αναφοράς για ορισμένες πτυχές του ήχου μας.

Frank: Υπάρχουν σίγουρα κάποιες συγκρίσεις που πρέπει να γίνουν, όσον αφορά τη θεατρική ατμόσφαιρα, τη σύνθεση τραγουδιών και τα στοιχεία αφήγησης. Και τα σκοτεινά, λυρικά και οπτικά θέματα φυσικά.

-Το νέο σας single, The Abyss, πήγε τη μουσική σας ένα βήμα παραπέρα από το Ghost Sonata, μπορείτε να το αντιληφθείτε εσείς; Είχατε σχέδια να αλλάξετε λίγο με πιο ακραίο τρόπο;

Anabelle: Η προσέγγισή μας σε κάθε τραγούδι ποικίλλει, καθοδηγούμενοι από τη συγκεκριμένη αφήγηση και τα θέματα που στοχεύουμε να εκφράσουμε. Δεν ακολουθούμε ένα προκαθορισμένο μονοπάτι. Αντίθετα, αφήνουμε τη δημιουργική διαδικασία να πάρει τον δρόμο της. Το απρόβλεπτο μάς επιτρέπει να εξερευνούμε συνεχώς νέους ορίζοντες. Λοιπόν, ποιος ξέρει πώς θα ακούγεται ένα κομμάτι από τους Veile σε ένα χρόνο από τώρα; Είναι ένα ανοιχτό ταξίδι καλλιτεχνικής εξερεύνησης, που το κάνει συναρπαστικό για εμάς ως συγκρότημα.

-Τα τραγούδια σας μοιάζουν τόσο πολύ με παραμύθια, ποιες είναι οι ιστορίες και οι εκφράσεις σας πίσω;

Κάθε κομμάτι μας περιστρέφεται γύρω από μια διαφορετική ιστορία. Στο EP «The Ghost Sonata», το «A House in Dust» αντλεί έμπνευση από τη «Γυναίκα με τα Μαύρα», που επαναπροσδιορίστηκε μέσα από έναν κοινωνιολογικό και ιστορικό φακό, εξερευνώντας θέματα όπως ο ρόλος της γυναίκας στη βικτωριανή κοινωνία. Αντίθετα, η τελευταία μας κυκλοφορία, «The Abyss», δεν προέρχεται από μια υπάρχουσα ιστορία. Δημιουργήσαμε την αφήγηση από την αρχή. Αρχικά, ξεκίνησε ως μια εξερεύνηση της λαογραφίας γύρω από το νερό/τον ωκεανό, η οποία στη συνέχεια εξελίχθηκε σε μια εξερεύνηση της αβύσσου ως μια σπηλαιώδης αναπαράσταση της ανθρώπινης ψυχής. Εμβαθύνει σε θέματα μοναξιάς, απομόνωσης, συναισθήματα απώλειας της ταυτότητάς σας και σεξουαλικής ντροπής. Προσωπικά, ήταν μια βαθιά εξερεύνηση της δικής μου ψυχικής υγείας και των εσωτερικών δαιμόνων μου.

-Τουλάχιστον, ως blackened horror metal συγκρότημα, ποιο είναι το πιο τρομακτικό κατά τη γνώμη σας;

Anabelle: Ο αληθινός τρόμος είναι σίγουρα αυτό που κρύβεται στο μυαλό του καθενός μας!

-Να περιμένουμε ένα ολοκληρωμένο άλμπουμ από εσάς;

Anabelle: Προς το παρόν, το σχέδιό μας είναι να κυκλοφορήσουμε κάθε κομμάτι ως μια αυτόνομη ενότητα με γραφικά. Όσο για το ενδεχόμενο ενός ολοκληρωμένου άλμπουμ, είναι κάτι που δεν έχουμε ακόμα σταθεροποιήσει λόγω οικονομικών και χρόνου. Αν και δεν είναι στα άμεσα σχέδια, ποιος ξέρει τι επιφυλάσσει το μέλλον. Ωστόσο, είμαστε ανοιχτοί στην ιδέα.

-Η συμβολή όλων των μελών με συγκροτήματα όπως οι Mayhem και οι God Dethroned, πιστεύετε ότι σκίασε ένα μουσικό μείγμα για τη βάση των Veile;

Anabelle: Βασικά, τα συγκροτήματα με τα οποία συνεργαζόμαστε δεν είναι δημιουργίες μας. δεν τα ανακαλύψαμε, αλλά μάλλον, είναι μια δουλειά, ένα πόστο που αναλαμβάνουμε. Οι Veile, από την άλλη πλευρά, είναι πραγματικά δικό μας εγχείρημα, όπου έχουμε την ελευθερία να εκφραζόμαστε χωρίς προϋπάρχοντες περιορισμούς. Ενώ κάποιοι μπορεί φυσικά να προσπαθήσουν να κάνουν συγκρίσεις, η πραγματικότητα είναι ότι μουσικά, οι Veile στέκονται μόνοι τους.

Frank: Ό,τι κάνεις ως μουσικός επηρεάζει τουλάχιστον με κάποιο τρόπο αυτό που κάνεις στη συνέχεια, αν και το drumming για τους God Dethroned δεν έχει μεγάλη άμεση επιρροή στο drumming μου με τους Veile. Ενώ και οι δύο μπάντες βρίσκονται στο blackened φάσμα, οι έννοιες και η σύνθεση τραγουδιών και η προσέγγιση είναι πολύ διαφορετική. Η βάση μου για τους Veile ξεκίνησε στα πρώτα μου χρόνια, όταν ήμουν στο τοπικό συγκρότημα εμβατηρίων/κρουστών και έπαιζα ντραμς στο συγκρότημα χάλκινων πνευστών. Εκεί έμαθα πώς να δημιουργώ ένταση με δυναμική, αλλαγές ρυθμού, τέτοια πράγματα. Εκτός από όλη την εμπειρία του metal drumming, αυτός είναι ένας παράγοντας που εκδηλώνεται έντονα στο Veile.

-Και η τελευταία μου ερώτηση, μπορούμε να περιμένουμε ζωντανές εμφανίσεις από εσάς στο μέλλον;

Anabelle: Ανυπομονούμε να στοιχειώσουμε μια πόλη κοντά σας στο εγγύς μέλλον. Έχουμε ήδη ξεκινήσει συζητήσεις για το τι θα περιλαμβάνουν τα live μας.

Frank: Με τη βοήθεια του νέου μας πρακτορείου Future Cult PR, έχουμε ψάξει για τη σταθεροποίηση ενός σχεδίου για το πως θα δράσουμε στο μέλλον. Το The Abyss είναι το πρώτο δείγμα σε αυτή τη σειρά και θα ακολουθήσουν κι άλλα. Τώρα που έχουμε μια απτή στιγμή στην οποία θα έχουμε αρκετό υλικό για μια ζωντανή εμφάνιση, μπορούμε πραγματικά να αρχίσουμε να διαμορφώνουμε τις απόψεις και τις ιδέες μας για το πώς θα παρουσιάσουμε τη φρίκη μας στη σκηνή. Η σύντομη απάντηση λοιπόν είναι ναι, μπορείτε να περιμένετε ζωντανές εμφανίσεις από εμάς. Για να μάθετε πότε και πού, σας προσκαλούμε να μείνετε 'στοιχειωμένοι'!

Γιάννης Χαρτζανιώτης



ENGLISH VERSION

-First of all, since first listening to your music, I felt that I got into a darkened imaginary setting. So, what's Veile's musical vision since the beginning?

Anabelle: Our musical vision from the beginning has centered around storytelling and letting the narrative guide our music. We aimed to create a sonically theatrical yet truly horrifying experience.

-You are not a typical black metal band, and if I could dissect your sound, you have many theatrical vocals, emphatic guitars, and a classic heavy metal atmosphere. Are there any ideas that the band members had on the back of your mind and didn't suit your regular/previous bands?

Anabelle: For me, vocally, Veile is where I can truly 'let loose' and explore the full range of my vocal abilities. It's a complete departure from the constraints that can come with working in established acts and adhering to specific genre expectations. In Veile, I have the freedom to experiment and challenge myself in ways that I couldn't in my previous musical endeavours.

Frank: I agree on the like the 'truly let loose' factor Anabelle mentions. It's not that I had any ideas caged in, waiting to find the right place to be released, it's more that Veile is a whole new and open environment for ideas to form. For instance, in Witch, there's this outro passage that represents the final efforts of the community to fight off the witch. You can hear by the swelling and dying marching snare and the looming kettle drums that there wasn't much fight left in them. This idea of strengthening the storyline with this kind of drums would only form when the music and concept ask for it, as is the case with Veile.

-Also I felt a very strong Mercyful Fate kind of thing in a more modern way, are you influenced by them?

Anabelle: Personally, Mercyful Fate isn't one of my direct influences, but when I joined the band, I recall Charles mentioning King Diamond and Mercyful Fate as a reference point for some aspects of our sound.

Frank: There's definitely some comparisons to make, in terms of the theatrical vibe, not-by-the-book songwriting and storytelling elements. And the dark, horror ridden lyrical and visual themes of course.

-Your new single, The Abyss, went your music a step further from Ghost Sonata, can you realize that? Did you have plans to change a little bit in a more extreme way?

Anabelle: Our approach to each song varies, driven by the specific narrative and themes we aim to express. We don't follow a predetermined path? instead, we let the creative process take its course. The unpredictability allows us to continually explore new horizons. So, who knows what a Veile track will sound like a year from now? It's an open-ended journey of artistic exploration, which makes it exciting for us as a band.

-Your songs look so much like haunting fairytales, what are your stories and expressions behind?

Each of our tracks revolves around a different story. In 'The Ghost Sonata' EP, 'A House in Dust' draws inspiration from 'The Woman in Black,' reimagined through a sociological and historical lens, exploring themes like the role of women in Victorian society. In contrast, our latest release, 'The Abyss,' doesn't derive from an existing story; we created the narrative from scratch. Initially, it started as an exploration of folklore surrounding water/ the ocean, which then evolved into an exploration of the abyss as a cavernous representation of the human psyche. It delves into themes of loneliness, isolation, feelings of losing your identity, and sexual shame. Personally, it was a profound exploration of my own mental health and inner demons.

-At least, as a blackened horror metal band, what is the most horrifying thing in your opinion?

Anabelle: The true horror is most definitely what lies within each of our minds!

-Can we expect a full length album from you?

Anabelle: At the moment, our plan is to release each track as a self-contained unit complete with visuals. As for the possibility of a full-length album, it's something we haven't solidified yet due to considerations such as finances and time. While it's not in the immediate plans, who knows what the future holds. We're open to the idea, though.

-The contribution of all the members with bands like Mayhem and God Dethroned, do you believe that shaded a musical mixture for the basis of Veile?

Anabelle: Ultimately, the bands we collaborate with aren't our creations? we didn't find them, but rather, it's a job we undertake. Veile, on the other hand, is truly ours, where we have the freedom to express ourselves without any preexisting constraints. While some might naturally try to draw comparisons, the reality is that musically, Veile stands on its own.

Frank: Everything you do as a musician influences what you do next in at least some way, although drumming for God Dethroned doesn't have much direct influence on my drumming with Veile. While both bands are in the blackened spectrum, the concepts and songwritingapproach are very different. My basis for Veile started in my early years, when I was in the local marching/percussion band and played drums in the brass band. That’s where I learned how to create tension arcs with dynamics, tempo changes, that sort of stuff. Apart from all the metal drumming experience, this is a factor that’s manifested strongly in Veile. 

-And my last question, can we expect live shows from you in the future?

Anabelle: We're very much looking forward to haunting a town near you in the near future. We've already started discussions about what our live shows will entail.

Frank: With the help of our new agency Future Cult PR, we have worked on solidifying a regular release plan for our new chapters. The Abyss is the first in this series and more will follow. Now that we have a tangible moment in which we will have enough material for a live show, we can really start shaping our views and ideas on how we’re to present our horrors on stage. So the short answer is yes, you can expect live shows from us. To find out when and where, we invite you to stay haunted!

John Hartzaniotis

Δεν υπάρχουν σχόλια: