Δευτέρα 14 Αυγούστου 2023

NECROFIER-BURNING SHADOWS IN THE SOUTHERN NIGHT (Album Review)

Οι Necrofier μας έρχονται από το Τέξας, μια περιοχή χωρίς ιστορία στο black metal, που όμως δημιουργούν σιγά σιγά αυτοί. Με μέλη από τους γνωστούς Oceans Of Slumber και από τους πιο "ψαγμένους" Night Cobra, το συγκρότημα μας χαρίζει φέτος το δεύτερο του άλμπουμ, στο οποίο ο αποκρυφισμός και ο τόπος όπου προέρχεται γίνονται ένα, και το αποτέλεσμα είναι καταστροφικό, σχεδόν Αποκαλυπτικό. Αυτό είναι το "Burning Shadows In The Southern Night", και προφανώς ο τίτλος τα λέει όλα.

Σαράντα λεπτά άραγε διαρκούν για να προκληθεί η Κόλαση επί της Γης με όλες τις φωτιές, τα δαιμόνια και τα τελώνιά της; Οι Necrofier απαντούν ναι, και το δείχνουν άμεσα με το "Fall From Heaven" να μας εισάγει με ατμοσφαιρικούς, μυστηριακούς τόνους προς το ταξίδι για την άβυσσο, σιγοντάροντας επίσης το ταυτόσημο της μπάντας, "Total Southern Darkness", που από το τελετουργικό και αργό στοιχείο της αρχής, πατάει γκάζια και δείχνει την περιοχή τους να εξαπολύει κυνηγητό σε κάθε τι άγιο με τις υποβόσκουσες μελωδίες τους και τα κοφτά πλην δυναμικά riffs του. Συνδυάζοντας το παλιό με το σύγχρονο, θα βρούμε πολλές black n roll πτυχές, τεχνικότερες των Satyricon, σχεδόν όμοιες με του Σουηδικού μαύρου ήχου, αλλά και όσο πρέπει ωμές, με χαρακτηριστικά παραδείγματα το "Forbidden Light Of The Black Moon" και "Whispers That Burn In The Dark".

Η άκρως κιθαριστική προσέγγιση μέσα σε κάτι τόσο βάρβαρο, χαοτικό και νευρώδες είναι ένα ατού των Αμερικάνων που δείχνει την πληθώρα επιρροών τους, και πέρα από το ευθύ "To The Wolves", μια επαγγελματική και τεχνική κατάρτιση που ανεβάζει τον πήχη της μπάντας, υπάρχει ιδιαίτερα στο ανατριχιαστικό και σχεδόν πένθιμο "Destroying Angels", και το καταλυτικό "Call To The Beyond". Κάτι άξιο λόγου ειδικά για τους οπαδούς της εγχώριας σκηνής, είναι η ζεστασιά που πηγάζει μέσα σε όλο τούτο το σκοτάδι, θυμίζοντας σε σημεία τους θρύλους Rotting Christ, συν το δίδυμο "The All Seeing Shadows"-"On Wings Of Death We Burn The Sky" που ηθελημένα ή μη παραπέμπει στους Thou Art Lord (με δόσεις Immortal από την άλλη), ενώ και η φωνή του Christian Larsson σε όλο το σύνολο έχει το ερπετώδες του Magus, με αποτέλεσμα ο δίσκος, όσο νέος κι αν είναι, να δείχνει οικείος σε....ελληνικά αυτιά.

Η έμπνευση είναι μπόλικη, ομοίως και η επιρροή από το black metal των παλιών ημερών, με ιδέες αξιομνημόνευτες, κολλητικές και στιβαρές, δίνοντας ώθηση για συνέχεια και εξέλιξη. Ο δρόμος βέβαια είναι μακρύς για τους Necrofier, αλλά με τέτοια πληθώρα στοιχείων και βάσεων, είναι σίγουρο πως το underground έχει ένα διαμάντι στις Νοτιοδυτικές Πολιτείες, ενώ η ορμή τους είναι σημαντικό στοιχείο για το έργο που έχουν αναλάβει. Έτσι, κλείνοντας όσοι δεν τους ξέρουν, αλλά αρέσκονται στα γνωστά ακούσματα των προαναφερθέντων συγκροτημάτων, όσο και των Dissection ή των πιο μοντέρνων Lucifer's Child, δε θα δυσαρεστηθούν διόλου από το "Burning Shadows In The Southern Night".

(9/10)

Γιάννης Χαρτζανιώτης

Δεν υπάρχουν σχόλια: