Τρίτη 15 Αυγούστου 2023

Allochiria στο Metal View: Mας αρέσει η φασαρία που διεκδικεί ένα καλύτερο μέλλον για όλους μας

Πόνος, αγώνας κι αγωνία είναι μερικά από τα συστατικά που περιλαμβάνουν στο σώμα τους οι Allochiria. Έτσι μπαίνει και η γεύση στην ανία της ρουτίνας. Το Αθηναϊκό sludge metal συγκρότημα, ανήσυχο καλλιτεχνικά με ήχους που ξεκινούν από το post και το prog καταλήγοντας στο black metal, είναι εξίσου ανήσυχο και πνευματικά και σε κάθε μουσικό τους βήμα βγαίνει προς τα έξω. Φέτος κυκλοφόρησαν το τρίτο τους ολοκληρωμένο άλμπουμ "Commotion" και ξεκλέβοντας λίγο χρόνο Αυγουστιάτικα, η μπάντα μιλάει για αυτό στο Metal View.

-Καταρχάς θα ήθελα να ρωτήσω ποια η ανταπόκριση στο "Commotion" λίγους μήνες μετά την κυκλοφορία του;

H ανταπόκριση που έχουμε δεχτεί για την τελευταία μας κυκλοφορία είναι πραγματικά μεγάλη και είμαστε πολύ περήφανοι για αυτό. Πιστεύαμε πολύ σε αυτόν το δίσκο και χαιρόμαστε ιδιαίτερα που και ο κόσμος τον αγάπησε.

-Ποια "φασαρία" αναδεικνύεται στον τίτλο και στον ήχο του άλμπουμ;

Η ερώτηση είναι, πού υπάρχει ησυχία; σε ποια έκφανση της σύγχρονης ζωής είναι απλά και μονοδιάστατα τα πράγματα; Εν ολίγοις, η φασαρία αφορά στον απάνθρωπο τρόπο που φερόμαστε στους άτυχους ή/και λιγότερο δυνατούς συνανθρώπους μας, στην υπερ-παρα-πληροφόρηση, τα μονόπλευρα social media, το impact της παραίτησης.

-Εσάς ποιες φασαρίες σας αρέσουν και ποιες όχι;

Μας αρέσει σίγουρα η φασαρία και η ζωντάνια των ανθρώπων, όταν δεν είναι κολλημένοι σε οθόνες, δεν μας αρέσει η φασαρία της καθημερινότητας, μας αρέσει η φασαρία της πολυφωνίας και της ελευθερίας, σιχαινόμαστε τη φασαρία της επιβολής τρόπων ζωής και μας αρέσει η φασαρία που διεκδικεί ένα καλύτερο μέλλον για όλους μας. 

-Το "Commotion" έρχεται πιο ώριμο ηχητικά αλλά σταθερά σε κοινές γραμμές και βάσεις που μας έχουν μάθει οι Allochiria. Η πρόοδος και η πάροδος του χρόνου σας δίνει μαθήματα για να πάτε κι άλλο μπροστά;

Σίγουρα μας δίνει την ευκαιρία να αφουγκραστούμε και να αποτιμήσουμε τα προηγούμενα έργα μας, καθώς και το γεγονός πως αλλάζουμε, μεγαλώνουμε και συμβαίνουν διάφορα στις ζωές μας, μας κάνει να δουλεύουμε εντελώς διαφορετικά από ότι στο παρελθόν καθώς και να έχουμε διαφορετικά και αποκλίνοντα ακούσματα, οι βάσεις μας όμως παραμένουν κοινές.

-Κάτι που μου άρεσε στο νέο άλμπουμ, είναι η πιο πολύπλευρη post πλευρά σας σε σχέση με το doom/sludge στοιχείο. Πώς προέκυψε αυτό;

Προέκυψε οργανικά. Η εξέλιξη, τα διαφορετικά ακούσματα, οι δοκιμές και ο χρόνος που δώσαμε στις συνθέσεις να ωριμάσουν μέχρι να τις τελειοποιήσουμε, όλα συνέβαλαν.

-Είστε μια μπάντα που όσο περνάει ο καιρός, τόσο ξεπερνάτε τα σύνορα της Ελλάδας. Αποτελεί δικαίωση των κόπων σας αυτό; Ποια αγαπημένη εμπειρία έχετε απ'έξω;

Όταν ξεκινάγαμε αν κάποιος μας έλεγε πως θα παίξουμε εκτός Ελλάδος θα γελάγαμε, είναι κάτι που δεν φανταζόμασταν καν το μακρινό 2008, παρόλα αυτά όχι μόνο είναι κάτι για το οποίο είμαστε υπερήφανοι, αλλά και κάτι που επιδιώκουμε. Σίγουρα είμαστε πολύ ικανοποιημένοι με την έως τώρα πορεία μας. Νομίζω η πιο έντονη εμπειρία που έχουμε είναι η συμμετοχή μας στο Rockstadt Extreme Fest το 2014, στο Rasnov της Ρουμανίας, όπου το θερμό Ρουμανικό κοινό αγκάλιασε τη μουσική μας. ‘Ηταν η πρώτη φορά που παίξαμε εκτός συνόρων κάτι που μας έδωσε το έναυσμα να τουράρουμε και στο εξωτερικό, οπότε έχει μεγάλη συναισθηματική αξία αυτό το σόου για εμάς. Φέτος ήταν η τρίτη φορά που βρισκόμαστε σε αυτό το τεράστιο φεστιβάλ πλάι σε πολύ μεγάλα ονόματα του χώρου.

-Επίσης είστε και κοινωνικά ενεργοί και αλληλέγγυοι. Πώς αποφασίσατε για αυτές τις κινήσεις; Επίσης πόσο σημαντικό είναι για τον καλλιτεχνικό κόσμο να δίνει λίγο βάση στα κοινά έμπρακτα; 

Δεν αποφασίσαμε ακριβώς, απλά ήμασταν πάντα στην ίδια σελίδα και προέκυψε. Ο καθένας μας βοηθάει όπως μπορεί όσο μπορεί εκεί που κρίνει ατομικά, και συνήθως είμαστε στην ίδια σελίδα. Όταν βρίσκεται ευκαιρία να συμβάλλουμε σε μια κίνηση σαν μπάντα, προσπαθούμε να το κάνουμε. Θεωρούμε πως είναι σημαντικό μέσω της τέχνης να μπορείς να περάσεις τις αξίες σου και όπου μπορείς να θίξεις θέματα καταφανούς καταπάτησης ανθρωπίνων (και άλλων) δικαιωμάτων, αλλά και να βοηθήσεις έμπρακτα. Μόνο καλό μπορείς να κάνεις όταν η κοινωνία είναι ναρκωμένη και μουδιασμένη.

-Η θεματική των τραγουδιών σας αφορούν την κοινωνία και τα προβλήματά της;

Κατά κύριο λόγο ναι, αντικατοπτρίζουν το πώς εμείς βλέπουμε και βιώνουμε τις σύγχρονες κοινωνίες, είτε εάν ένας πόλεμος έχει αναγκάσει συνανθρώπους μας να αναζητήσουν νέο σπίτι και να ζουν (αν τα καταφέρουν) σε άθλιες συνθήκες, είτε εάν μάχονται ενάντια σε πολυεθνικές που βγάζουν δισεκατομμύρια από την εκμετάλλευση του πλανήτη, είτε εάν είναι και αισθάνονται μόν@ τους ανάμεσα σε εκατομμύρια άτομα που νιώθουν ακριβώς το ίδιο.

-Σαν μια μπάντα με μοντέρνες εκφάνσεις, σε σχέση με παλαιότερα βλέπετε το κοινό να εξοικειώνεται με νέους ήχους και είδη;

Σίγουρα, όσο περνάνε τα χρόνια όχι μόνο εξοικειώνεται ο κόσμος, αλλά έχουμε και μια τρομερα ποιοτική σκηνή στον μοντέρνο ακραίο ήχο, πράγμα που εκθέτει το κοινό σε τέτοια ακούσματα. Για παράδειγμα, χαρήκαμε ιδιαίτερα που σε ένα πενθήμερο φεστιβάλ με μεγάλα παραδοσιακά αλλά και ονόματα του ακραίου ήχου, είδαμε ότι ο πιο πολύς κόσμος είχε έρθει για τους Meshuggah πράγμα που δείχνει ότι το κοινό στρέφεται προς αυτή την κατεύθυνση.

-Tέλος ποια τα επόμενα πλάνα σας;

Αυτή τη στιγμή έχουμε στα σκαριά δύο περιοδείες για το 2023-2024, όπου για την πρώτη θα έχουμε ανακοινώσεις σύντομα. Ετοιμάζουμε κάτι επίσης και για τα 10 χρόνια του Omonoia, ενώ ταυτόχρονα επικεντρωνόμαστε σε νέες συνθέσεις για το 4ο άλμπουμ μας. Ευχαριστούμε πολύ για τη συνέντευξη, τα λέμε σε κάποιο λάιβ!

Γιάννης Χαρτζανιώτης

Δεν υπάρχουν σχόλια: