Δευτέρα 24 Απριλίου 2023

IGNEA-DREAMS OF LANDS UNSEEN (Album Review)

Οι Ignea είναι ένα από τα πιο ανερχόμενα συγκροτήματα του σύγχρονου μεταλλικού ήχου της Ευρώπης, και μάλιστα έπειτα από μια πληθώρα ανεξάρτητων μικροκυκλοφοριών και δύο δίσκων, φέτος κυκλοφορούν το τρίτο τους πόνημα, ανεβάζοντας τον πήχη. Ο λόγος για το concept album του "Dreams Of Lands Unseen", όπου οι Ουκρανοί κάνουν ένα αφιέρωμα στην ιστορική συμπατριώτισσα τους, ταξιδιωτική φωτογράφο και λογοτέχνη, Sofia Yablonska.


Οι Ignea ανέκαθεν είχαν στο μυαλό τους την πρόοδο και τον μοντερνισμό για τους ήχους τους, κάτι που και σε αυτό το άλμπουμ ουδόλως λείπει. Μάλιστα, το σύνολο του άλμπουμ αποκτά μια πιο progressive και ατμοσφαιρική προσέγγιση, αφήνοντας αμελητέα πίσω τους τα oriental περάσματα, δίχως να λείπουν όμως. Θέση στην πρώτη γραμμή του δίσκου παίρνουν πιο extreme περάσματα κοντά στο blackened death στοιχείο, με την μπροστάρισσα, Helle Bohdanova να βγάζει τον σκληρό και χειρότερο εαυτό της, σε ένα καλλιτεχνικό απαύγασμα που στολίζεται από δυνατά riffs και ταξιδιάρικες μελωδίες, με χαρακτηριστικό παράδειγμα το ήδη γνωστό, και ίσως instant classic, "Dunes", ενώ από την άλλη σαν τραγική ειρωνεία με όσα συμβαίνουν στη χώρα των ίδιων, το "Nomad's Luck" βγάζει μια γλυκύτητα και συνάμα μια μελαγχολία. Άλλωστε τόσο εικαστικά όσο και μουσικά όλα φαντάζουν σαν ντοκιμαντέρ μέσα από το εν λόγω δημιούργημα.

Φυσικά σε ένα άλμπουμ αφιερωμένο σε ταξίδια, οδοιπορικά και εμπειρίες δε θα μπορούσε να λείπει και ένα κομμάτι αφιερωμένο σε κάμερες, και έτσι το "Camera Obscura" πάλι με αγριάδα και πολλαπλά ηχητικά εφέ από πίσω, δημιουργούν ένα steampunk σκηνικό γύρω από όλη την υφήλιο, ενώ πέρα από μακρινούς ορίζοντες, αφιερωμένο στην καταγωγή τους, το "Далекі Обрії", συνδυάζει το extreme με το tribal. Αλλάζοντας ευθύς αμέσως σκηνικό, το "To One I Owe" έρχεται να ξαναβάλει το αιθέριο στοιχείο να πρωταγωνιστεί, με τα synth μετά να ακολουθούν στην ίδια πεπατημένη το "Incurable Disease", σε ένα σύγχρονο συμφωνικό μοτίβο γεμάτο ποικιλία. Μία ακόμα όμορφη προσθήκη είναι οι Απωανατολικές μελωδίες του "The Golden Shell" που δείχνουν άλλο ένα μέρος της Γης μας, αν και στο "Opiumist" με τον Tuomas Saukkonen από τους Wolfheart, συνδυάζεται το folk με το μελωδικό death metal του Βορρά. Τέλος, το "Zenith" μας αφήνει με πολλές εκρήξεις και γρούβες, επιστρέφοντας στη βάση του συγκροτήματος, την πολύπαθη μα πανέμορφη Ουκρανία.

Η σύμπραξη της Helle και του Υehvenii έβγαλαν ένα αληθινό διαμάντι, και η Napalm Records έκανε μια τέλεια μεταγραφή, τώρα που και το ίδιο το γκρουπ βρίσκεται στην απόλυτη ακμή του. Στο "Dreams Of Land Unseen", που μας κάνει να νιώθουμε πως μπαίνουμε σε ένα αερόστατο σαν ένας άλλος Φίλεας Φογκ, η μουσική αντικατοπτρίζεται στους στίχους, και από την εισαγωγή μέχρι το φινάλε, κάθε κομμάτι προσθέτει και κάτι από διάφορες κουλτούρες, δημιουργώντας εικόνες αλλά και πληθώρα διαθέσεων, σε ένα κλίμα δυναμισμού αλλά και εσωτερικής απόδρασης. Όσοι βάλετε στα ηχεία σας το τρίτο πόνημα των Ουκρανών, ψάξτε και τις φωτογραφίες της Sofia Yablonska ώστε να ζήσετε εξ ολοκλήρου την εμπειρία.

(9/10)

Γιάννης Χαρτζανιώτης

Δεν υπάρχουν σχόλια: