Παρασκευή 13 Ιανουαρίου 2023

OBITUARY-DYING OF EVERYTHING (Album Review)

Οι Obituary καθ'όλη την πορεία τους μας έχουν χαρίσει πληθώρα απολαύσεων, από θρυλικές κυκλοφορίες, ιστορικές δισκογραφικές στιγμές, αλλά και λιγότερο σπουδαία μα πάντα ποιοτικά και δυνατά άλμπουμ έπειτα από την επανένωση τους. Πάντα ορεξάτοι, επιστρέφουν φέτος έπειτα από μια πενταετία, από το ομώνυμο έργο τους, για να φέρουν το στιβαρό, "Dying Of Everything", δείχνοντας τον εαυτό τους, πιο δεμένο από ποτέ.

Ζώντας σε μια περίοδο τρομερής έμπνευσης και οίστρου, όπου ακόμα και οι καραντίνες μπορεί να βοήθησαν, το Αμερικάνικο θρυλικό γκρουπ, κάνει μια βουτιά στο ακάθαρτο βάθος των 80s και των 90s, με τις παραγωγές και τις ευκολίες του σήμερα, για να δείξουν πως ο θάνατος ισχύει για όλους πέρα από αυτούς. Ήδη εξάλλου από το άνοιγμα με το "Barely Alive" βλέπουμε τα απειλητικά riffs να φέρνουν σκοτάδι, ενώ οι ζωηροί ρυθμοί και τα τεχνικά solos εγείρουν το ενδιαφέρον και για τη συνέχεια. Πιο στακάτα και μοντέρνα, το "The Wrong Time" φέρνει τη γεφύρωση στο χθες και το σήμερα με πολλές γκρούβες, ποικίλους κιθαρισμούς και εξωτερικευμένο παίξιμο, ενώ το "Without Conscience" πατά πάλι στην χαρακτηριστική σαπίλα και τα αργά τραβήγματα στο στυλ του "Cause Of Death", με μια death n roll πινελιά που δεν έχουμε συνηθίσει, αλλά κολλά απόλυτα, όπως μετέπειτα και στα "War" και "Weaponize The Hate".

Όπως το σύνολο του δίσκου, έτσι χαρακτηριστικά και το ομότιτλο κομμάτι ενώνει εποχές και ύφη με τον καλύτερο τρόπο, όπου οι χαμηλές συχνότητες, οι μπάσες κιθάρες και η βρωμιά της ατμόσφαιρας και του ήχου, ενώνεται με τη συνθετική, πιασάρικη δεινότητα των ιθυνόντων για μια instant classic στιγμή, γεμάτη κολλητικές στιγμές, συνεχίζοντας με το "My Will To Live" γδύνοντας μας ξανά πίσω στα γεννοφάσκια της σκηνής της Tampa. Πατώντας γκάζια στη φονική τους μηχανή, το "By The Dawn" βάζει ταχύτητες πίσω από το καταστροφικό έργο του δίσκου, πάλι στα καινοτόμα πλαίσια του, λίγο πριν το τελικό δίδυμο. Έτσι, γρήγορα-γρήγορα το "Torn Apart" σφυροκοπά έτι μία φορά, λίγο πριν αρχίσει το έρπειν του "Be Warned" και οι βασανισμοί του ως το τέλος, χτυπώντας μας αργά αλλά σταθερά κλείνοντας το ενδέκατο πόνημά τους. 

Αυτή τη δημιουργικότητα των σπουδαίων νεκρομεταλλικών βετεράνων φαίνεται πως κανένας δεν την περίμενε, ούτε καν μια επιστροφή στα δισκογραφικά δεδομένα που θα συζητιόταν με τόσο ενδιαφέρον και πάθος, ήδη πριν την επίσημη κυκλοφορία. Το "Dying Of Everything"θα θεωρηθεί από πολλούς αναγέννηση, αναθύμηση και ανανέωση τόσο για τους ίδιους τους Obituary όσο και για το death metal εν γένει, με πολλά highlights, που ήδη αναφέρθηκαν, αλλά και το μεγαλύτερο με την αγέραστη και πορωτική φωνή του John Tardy. Το 2023 ξεκίνησε δυναμικά, με το παρόν άλμπουμ, σε 11 μήνες από τώρα να βρίσκεται σε λίστες αγαπημένων παντού.

(9/10)

Γιάννης Χαρτζανιώτης

Δεν υπάρχουν σχόλια: