Τρίτη 17 Ιανουαρίου 2023

DEVISER-EVIL SUMMONS EVIL (Album Review)

Το όνομα των Deviser στους παλιότερους σίγουρα θυμίζει πολλά, όσο σιγά σιγά έρχεται η σειρά να το μάθουν και οι νεότεροι μυημένοι στον ακραίο χώρο. Οι "δικοί" μας black metallers, τελευταία φορά πριν σιγήσουν δισκογραφικά, μας απασχόλησαν με το "Seasons Of Darkness" του 2011. Φέτος, επιστρέφουν με πολλή όρεξη και μαύρη διάθεση, εμφανώς αλλαγμένοι, όπως θα φανεί και στην πορεία, με το πέμπτο τους πόνημα "Evil Summons Evil" που θα κυκλοφορήσει μέσω της ιστορικής Hammerheart Records.

Το έρεβος που απλώνεται, διαμοιράζεται μεταξύ της κολασμένης ατμόσφαιρας και του μεταφυσικού σκεπτικισμού, με όλες τις συνθέσεις να βγάζουν πόνο, οδύνη και  δραματισμό, εξελίσσοντας το παρελθόν της ίδιας της μπάντας. Ήδη μάλιστα με το εναρκτήριο ντουέτο των "Death Is Life Eternal" και "Cold Comes The Night" επικυρώνονται αυτοί οι χαρακτηρισμοί, και απλώνονται στο σύνολο του άλμπουμ. Πιο κοντά σε κλασικές metal καταβολές, συνεχίζει το "Abscence Of Heaven", ενώ τα ξεσπασματικά του σημεία εμφανίζονται σε ρεφρέν και διάφορα leads, δημιουργώντας ένα πιασάρικο και φλογερό κλίμα, μεταξύ ακρότητας και συναισθηματισμού. Το "Tenebrae" από την άλλη, σαν συμφωνικό και διθυραμβικό πρελούδιο που το "έσκασε" από κάποιο άλμπουμ των Septicflesh, μας οδηγεί στο "Of Magick", που συνεχίζει με τα βασικά χαρακτηριστικά του δίσκου, αλλά υποδέχεται και την Ανδρονίκη Σκουλά των Chaostar ως πρώτη καλεσμένη, δίνοντας μια ζεστή και ανατολίτικη χροιά στο πρώτο μισό του δίσκου.

Όταν σαν φοίνικας αναγεννήθηκε το συγκρότημα, και μας έδωσαν τον προπομπό του δίσκου, μάθαμε και το "Evoking The Moon Goddess". Εδώ  το μελωδικό μαυρομεταλλικό αμάλγαμα συναντά το μακρινό παρελθόν του ήχου, ανάλογο του "Unspeakable Cults", με τη μίξη του παγανιστικού και του δαιμονικού, φερμένο σαν highlight της νέας φάσης των Deviser. Σε μια δυναμική και επική συνέχεια, ακολουθεί το "Where Angels Fear To Tread" ίσως στο πιο διαφορετικό πρόσωπο της μπάντας, όπου πατάει σε πιο βόρεια μονοπάτια, και κουμπώνει μαζί ο Heljarmadr των Dark Funeral πίσω από το μικρόφωνο, ενώ αμέσως μετά, η πάσα στο "Sky Burial" δε διαφέρει ιδιαίτερα. Λίγο πριν το τέλος, το "Serpent God" μας επαναφέρει στην κλασική ροή του άλμπουμ, μέχρι την τελευταία έκπληξη, στον επίλογο, με το "When The Lights Went Out'', την αμεσότητα του, τη μελαγχολία του, και τον death χαρακτήρα ενός ακόμα ήρωα της εγχώριας σκηνής, του Ευθύμη Καραδήμα από τους Nightfall, που βάζει το στυλ του, στο κλασικό black metal των πρωταγωνιστών.

Έπειτα από διάφορα σκαμπανεβάσματα και πειραματισμούς, οι Deviser βρίσκουν ξανά το δρόμο και την κληρονομιά τους έπειτα από 12 ολόκληρα χρόνια. Το πέμπτο αυτό άλμπουμ πέρα από ωριμότητα και σκληρή δουλειά, δείχνει έναν χαρακτήρα που θα μπορούσε να ακολουθήσει στη σειρά, τα δύο πρώτα άλμπουμ, ανεβάζοντας ταυτόχρονα τον πήχη και για άλλα πολλά που μπορούν να ακολουθήσουν. Το "Evil Summons Evil" μπορεί σαν τίτλος να δηλώσει απειλή, μπορεί και προειδοποίηση, αλλά σίγουρα αυτό που βροντοφωνάζει είναι "επιστροφή" σε ένα από τα πιο θρυλικά ονόματα του ελληνικού underground. Το δίδυμο του Μάνθου Χναρα και του Νίκου Χριστογιάννη φανερώνει θρίαμβο, με το black metal τους να μας πηγαίνει σε άλλους ένδοξους καιρούς. \

(8,5/10)

Γιάννης Χαρτζανιώτης

Δεν υπάρχουν σχόλια: