Το black metal είναι μια μουσική πολύ εσωτερική και βαθιά, πόσο μάλλον αν σχετίζεται με τη φύση και τη παντοδυναμία της. Βασιζόμενοι σε αυτό, οι Saor, του Andy Marshall, κυκλοφορούν το νέο τους άλμπουμ, "Origins", αναμειγνύοντας το μεγαλείο των highlands με την ιστορία τους, δημιουργώντας ένα ταξίδι σε μέρη και εποχές. Συνεχίζοντας την παράδοση του λεγόμενου "caledonian metal", εδώ νιώθουμε με τη θετικότερη των εντυπώσεων το ρητό, όλα τριγύρω αλλάζουν κι όλο τα ίδια μένουν. Ο ίδιος ο ιθύνων νους των Σκωτσέζων, διαχυτικός και πληθωρικός στις κουβέντες του, όπως συνάμα και περήφανος για την καταγωγή του, μίλησε για όλα στο Metal View, έπειτα από έναν πρόλογο για το ταξίδι του μέλιτος του στη Ζάκυνθο και την προτίμησή του στην ελληνική ζυθοποιία.
-Καταρχάς αυτή η περίοδος της πανδημίας θεωρείς πως σε έκανε πιο παραγωγικό τόσο με τους Saor όσο και με τους Fuath;
Δε θα έλεγα πως έγινα πιο παραγωγικός, αλλά σίγουρα χαλάρωσα, άκουσα περισσότερη μουσική, και καθάρισε το μυαλό μου. Γενικότερα ετοίμασα τη μουσική μου 2 μήνες πριν, και ηχογράφησα.
-Με τόσο διαφορετικό ήχο μεταξύ των Saor και τον Fuath, πόσο εύκολο είναι να έχεις δύο διαφορετικές ιδέες και να τις ξεχωρίζεις;
Είναι πολύ εύκολο, με τους Fuath βγάζω όλη τη μαυρίλα και το σκοτάδι των εφηβικών μου black metal επιρροών, και συνήθως μπαίνω στη διαδικασία όταν χειμωνιάζει και χιονίζει χαχα. Είναι η τέλεια επιρροή για κάτι τόσο ωμό και άγριο. Η Σκωτία έχει υπέροχη φύση και καιρό για να δημιουργούνται ιδέες. Με τους Saor ψάχνω πιο βαθιά στην ιστορία και λειτουργώ ακριβώς αντίστροφα, και προσθέτω τα παραδοσιακά όργανα για μία πιο μεγαλειώδη ατμόσφαιρα σε ένα τόσο ανοιχτό πεδίο.
-Στο νέο άλμπουμ με τους Saor βλέπω πιο μικρές διάρκειες και φυσικά περισσότερα στοιχεία και ποικιλία μεταξύ των κομματιών. Πώς προέκυψε αυτό;
Η αλήθεια είναι πως απλά έτυχε, και μάλλον χρειαζόμουν ένα διάλειμμα από τις μεγάλες διάρκειες και τις μακροσκελείς πορείες των κομματιών. Βέβαια πάλι δε μιλάμε για μικρά τραγούδια, αλλά σίγουρα πιο σύντομα για τα δεδομένα των Saor. Μάλλον ήταν υποσυνείδητη επιλογή, για να δώσω βάση και σε άλλα πράγματα με τη μουσική μου. Η ποικιλία που ανέφερες δηλαδή.
-Επίσης αυτός ο δίσκος ακούγεται πιο heavy με κλασικά metal στοιχεία και με πολλά lead μέρη. Ήταν κάποιο κομμάτι των επιρροών ή των αναγκών σου που ποτέ δεν είχες εξωτερικεύσει μέχρι τώρα;
Θα έλεγα πως μακράν αυτό ο δίσκος είναι ο πιο κιθαριστικός μας, και ήθελα να αποπνεύσει κάτι τέτοιο, ώστε να δείξω και κάτι πιο δυναμικό μέσα από το δικό μου πρήσμα και το πρήσμα των Saor. Όταν είπα στην αρχή ότι άκουσα πολλή μουσική στην καραντίνα, ναι άκουσα πράγματα πολύ κλασικά και παραδοσιακά όπως Iron Maiden και σίγουρα αυτό με ξεκλείδωσε. Ήθελα κάτι heavy μέσα στην ακρότητα και βοήθησε και η παραγωγή στο τέλος. Νομίζω ότι αυτό το old school heavy metal στοιχείο ήταν πρόσφατη ανάγκη, αλλά με δεδομένη την πορεία που έχω κάνει και τους ήχους που ταιριάζουν. Δεν ήθελα να αποξενωθώ από τη μουσική μου με νέα πράγματα.
-Πιστεύεις λόγω αυτού του μεγαλείου το αποτέλεσμα να έγινε πιο επικό παρά δραματικό σε σχέση με τους προηγούμενους δίσκους; Τουλάχιστον εγώ αυτό ένιωσα ακούγοντας το...
Ήταν κάτι φυσικό μέσα από την παραγωγική διαδικασία, αφού παίζοντας όλα τα όργανα, ταυτίζομαι διαφορετικά στις ατμόσφαιρες. Παρόλα αυτά σίγουρα, καθώς τονίζω ένα πιο heavy στοιχείο, τότε λογικό να βγει πιο επικό. Ταιριάζει και με την ιστορική ιδιοσυγκρασία της περιοχής να βγει και αυτή η πλευρά στη μουσική μας. Τα προηγούμενα άλμπουμ δεν ήταν τόσο πομπώδη, ήταν πιο μελαγχολικά και ατμοσφαιρικά, αλλά και πιο ανοιχτά. Εδώ κάπως ήρθε η ισορροπία πιστεύω.
-Δίχως να εκλείπει τίποτα από τον ήχο σας, θεωρείς πως αυτή η ένωση του metal με τα παραδοσιακά όργανα, και ο όρος του "caledonian metal" να δημιουργούν ένα trademark στη μουσική σου;
Ω ναι το πιστεύω αυτό, χαχα. Δε συναντάς στην Σκωτία ανάλογες μπάντες, και νομίζω πως η επαφή μου με τη φύση και όσα πρεσβεύει η χώρα μου, βγαίνουν στη μουσική των Saor. Νιώθω μια βαθιά ένωση με την παράδοση, οπότε και πειραματίζομαι με τα παραδοσιακά όργανα, και την ενώνω με τη μουσική μου, και ξεφεύγω από το folk metal όπως έχει γίνει τουλάχιστον γνωστό τελευταία, και δεν το ακούω. Νομίζω είναι trademark γιατί δε βρίσκεις γενικά εύκολα μουσική που να μοιάζει με τον Saor και πάνω σε αυτό πάντα θα ψάχνομαι. Τονίζεται το συναίσθημα και οι εικόνες με αυτόν τον τρόπο. Νιώθω σαν ένας σύγχρονος αφηγητής εκείνης της εποχής μέσα από τις ιστορίες και τη μουσική που παίζω. Αυτή η αίσθηση σε σαγηνεύει, και χαίρομαι που υπάρχει αντίκτυπο από κόσμο που ενδιαφέρεται και μαγεύεται από αυτούς τους συνδυασμούς ήχων.
-Νιώθεις πιο καθαρό το μυαλό σου βάζοντας folk στοιχεία ενώ δεν ακούς folk metal;
Σίγουρα, αλλά δεν επηρεάζομαι και δεν ακούω αυτό το folk metal του σήμερα. Γενικότερα μία από τις αγαπημένες μου μπάντες είναι οι Bathory που έχουν μια πλούσια σειρά από δίσκους και στοιχεία, και πάω με βάση τα επικά ή folk στοιχεία εκείνων. Εκείνοι είχαν folk επιρροές αλλά δεν ήταν υπεράνω όλων, αυτό θέλω και εγώ αλλά με τον δικό μου χαρακτήρα. Αντίστοιχα το ίδιο έκαναν και οι Ulver. Θέλω τις ισορροπίες και κάθε προσθήκη να έχει να μου πει κάτι. Δε μπορώ είναι η αλήθεια folk metal μπάντες που μιλάνε για ποτά, πειρατές και χορεύουν. Επίσης νιώθω ως το πιο Bathory άλμπουμ μας, το "Origins" τώρα...ναι! χαχα.
-Πώς προέκυψε ο τίτλος του "Origins";
Ήθελα να φτιάξω μια δική μου ιστορία για τις φυλές της Σκωτίας. Υπάρχει η φήμη πως μαζεύονταν σε ομάδες, με μπλε χρώματα στα πρόσωπά τους, αγρίκοι, και ο ένας έσφαζε τους άλλους για να νικήσει σαν να είναι αγέλη. Αυτή ήταν η ρωμαϊκή εκδοχή που ενστερνίστηκε η Δύση αλλά δε συνάδει με την πραγματικότητα. Η Σκωτία είχε δύο μεγάλα τείχη, αυτό του Ανδριανού και το Αντωνίνων Τείχος που ήταν το πιο μεγάλο και εκεί που μαζεύονταν οι Καλεδόνιοι σε σχέση με τις υπόλοιπες Βρετανικές φυλές. Εκεί μάλιστα υπάρχουν και πέτρινοι στύλοι με διάφορες εικόνες που εξιστορούν κάτι. Από εκεί έχουμε μερικές ερμηνείες, αλλά και πάλι δε ξέρουμε τόσα για αυτούς. Έτσι αποφάσισα να γράψω έναν δίσκο με στοιχεία για αυτούς, με όσα σκέφτομαι και φαντάζομαι για αυτούς, Μιλάω για μάχες, για το πως προετοιμάζονται οι μαχητές πριν από αυτές, για τα τείχη. Οτιδήποτε έχει να κάνει με τις βάσεις και τις ρίζες αυτού του λαού. Μέσα από μια γενική εξιστόρηση ήθελα να δείξω από που προερχόμαστε και τι αφέθηκε πίσω από αυτές τις φυλές που εξαφανίστηκαν. Ένα ταξίδι μεταξύ της ιστορίας και της φαντασίας μου.
-Πιστεύεις από δίσκους σαν αυτόν ή και μπάντες που πιάνουν μυθολογικά ή ιστορικά θέματα, ανοίγουν στον ακροατή ορίζοντες ώστε να ενδιαφερθούν περεταίρω για άλλες κουλτούρες και λαούς;
Εννοείται, συμφωνώ απόλυτα με αυτό. Σε αυτόν τον δίσκο δεν πιάνω βέβαια μία συγκεκριμένη χρονική περίοδο, αλλά σίγουρα βάζω τον ακροατή μέσα σε αυτό το παρελθόν. Είναι ιδιαίτερο και ενδιαφέρον, γιατί κάπως έτσι άνθρωποι έρχονται κοντά με άλλους λαούς και ίσως βρουν κοινά στοιχεία στο παρελθόν τους. Εντωμεταξύ είναι πολύ περίεργο που μπάντες από άλλες χώρες ασχολούνταν με την Κελτική ή τη Σκανδιναβική παράδοση, και όλοι για παράδειγμα απέκτησαν ενδιαφέρον με τους ρούνους. Είναι ένας ανοιχτός κόσμος όλος αυτός, αν και σίγουρα εγώ θα έγραφα για Βίκινγκς χαχα. Παρόλα αυτά αν είσαι ανοιχτόμυαλος σίγουρα θα αποδέχεσαι νέα πράγματα. νέες πληροφορίες και θα αποκτάς νέα ενδιαφέροντα. Στο black metal άλλωστε παίζει πολύ η πολιτιστική κληρονομιά, η ιστορία και η φύση των λαών. Είναι και πιο ωραίο για να ξεφεύγεις μερικές φορές και από τα αντιθρησκευτικά κλισέ, και να δημιουργείς εικόνες από ένα παρελθόν και από τόπους που δεν έχεις δει. Είναι μια σχέση που δημιουργείται μεταξύ καλλιτέχνη και ακροατή.
-Κάθε φορά που ακούω τη μουσική των Saor, σκέφτομαι τα highlands, τις θάλασσες και τα δάση της Σκωτίας. Σε βοηθάει το φυσικό περιβάλλον να πάρεις ιδέες ή όλα είναι στο μυαλό σου, καθώς είσαι σε ένα στούντιο;
Όχι, πηγαίνω πολύ συχνά. Το σπίτι μου είναι πολύ κοντά στη φύση, οπότε ξεκινάω και παίρνω τους δρόμους μέχρι να βρεθώ στη μέση του πουθενά, να νιώσω τη μαγεία του ωκεανού και τα κύματα που χτυπάνε στους γκρεμούς. Ειδικά πέρσι περιπλανιόμουν πολύ συχνά και προς τους λόφους και προς τα βουνά. Η ηρεμία της φύσης σε μαγεύει και σε ξεκλειδώνει. Νιώθεις πως ανήκεις σε αυτή, είσαι μέρος της, και με τη μουσική υμνείς όλα αυτά που σου προσφέρει και μέσω των προγόνων σου και μέσω του μεγαλείου της. Δε θέλω να ασχολούμαι ούτε με τη ρουτίνα ούτε με τα άγχη της καθημερινής ζωής, την πολιτική κ.ο.κ. Ο κόσμος μου είναι η φύση και η φαντασία μου. Στο "Origins" ασχολήθηκα και με αυτό το σκέλος της φαντασίας, για να φτιάξω τις ιστορίες μου ή όπως θα μπορούσαν να ζουν οι άνθρωποι της παλιάς εποχής μέσα στα μέρη που περπατώ εγώ.
-Περί φαντασίας και δημιουργικότητας, εμπνεύστηκες καθόλου από τη λογοτεχνία;
Όχι ιδιαίτερα. Ή βασικά θα έλεγα πως το background μου με βοήθησε έμμεσα χωρίς όπως να εμπνευστώ ή να επηρεαστώ απαραίτητα. Είμαι μεγάλος οπαδός της τριλογίας του Lord Of The Rings και του Hobbit, στο πρώτο εξίσου σε ταινίες και βιβλία, στο δεύτερο μόνο με τα βιβλία χαχα. Τα παιδιά του Χούριν επίσης λατρεύω σαν μεμονωμένο βιβλίο, και όλα αυτά έβαλαν το λιθαράκι τους για τη μουσική και την ιδιοσυγκρασία μου. Γενικά μου άνοιξε το μυαλό ο Τolkien, εμπνευσμένος και ο ίδιος από τη λαογραφία των Κελτών, απλώς ο ίδιος έφτιαξε και έναν δικό του κόσμο, είναι όλα στη σφαίρα του φανταστικού. Αντίστοιχα και με το Game Of Thrones πορώθηκα γιατί είχαν όλο αυτό το επικό στοιχείο. Είναι σαν να το έχω στο αίμα μου χαχα. Σε ποιον δεν αρέσουν άλλωστε επικές σκηνές με ξεχωριστούς, άγνωστους λαούς και μάχες. Παρόλα αυτά, πέρα από αυτή την αγάπη, όλα τα βλέπω πιο συμβολικά και με μια πιο ρεαλιστική και ιστορική οπτική. Φυσικά όμως νιώθω τη μουσική μου να ταιριάζει με όλα αυτά τα επικά έργα και να με κάνει να νιώθω συνέχεια πιτσιρικάς. Εμμέσως η Κελτική ιστορία και η Σκωτσέζικη περηφάνεια δεν έχει επηρεάσει και λίγους χαχα. Βέβαια υπάρχουν και αρχαίοι ποιητές που ύμνησαν τον λαό και τη φύση του τόπου αυτού.
-Ποιο θα θεωρούσες το αγαπημένο σου πράγμα στη Σκωτία;
Πιθανότατα τη φύση της, γιατί το περισσότερο κομμάτι της χώρας έχει δάση, λόφους και λίμνες. Κάνω μία διαδρομή 20 λεπτών με το αυτοκίνητο και μπορούμε να είμαι όπου θέλω. Αγαπώ τη φύση, είναι ο κόσμος μου, και το εκτιμώ ακόμα περισσότερο όταν ξέρω πως πολλοί άνθρωποι στις χώρες τους δεν έχουν αυτή την πολυτέλεια. Είναι κάτι που δε θα άλλαζα με τίποτα, ούτε σαν άνθρωπος ούτε σαν καλλιτέχνης. Είναι μοναδικά.
-Σχετικά με τη μπάντα ξανά, δέκα χρόνια σχεδόν από τη δημιουργία σας, υπήρχε πάντα μία εκτίμηση και ένας ενθουσιασμός από το κοινό. Πιστεύεις τώρα που είστε σε ένα πιο μεγάλο label όπως η Season Of Mist, αυτό το ενδιαφέρον γίνεται ακόμα μεγαλύτερο;
Εννοείται. Τόσο στους οπαδούς που μπορεί να μη ξέρουν τους Saor, όσο και σε περιοδικά, για να ανοιχτούμε κι άλλο. Ο Τύπος και τα social media είναι δύο πολύ σημαντικά όργανα προώθησης, και μία γνωστή εταιρεία μπορεί να ανταποκριθεί καλύτερα σε αυτό. Είναι ξεκάθαρο και προφανές, και βοηθάει και εμένα να εξωτερικεύομαι περισσότερο σαν καλλιτέχνης. Αυτό θα φανεί κι άλλο και στο άμεσο μέλλον.
-Τέλος, ποια είναι τα πιο άμεσα πλάνα των Saor;
Eπιτέλους έχουμε ξαναμπεί σε τροχιά ζωντανών εμφανίσεων και μεμονωμένων αλλά και σε festival. Μέχρι στιγμής έχουμε κλείσει μία εμφάνιση στη Γλασκώβη σε λίγες μέρες με αφορμή την κυκλφορία του "Origins", έπειτα στην Ιταλία, και θα λάβουμε επίσης μέρος στο "Party San" και το "Metal Days". Σειρά στο τέλος της χρονιάς έχει μια μεγάλη Ευρωπαϊκή περιοδεία με τους Gaahl's Wyrd και τους Gaerea, ενώ συζητιέται για την επόμενη χρονιά μια εμφάνιση στην Ελλάδα. Τα υπόλοιπα θα φανούν εν καιρώ.
Γιάννης Χαρτζανιώτης
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου