Τετάρτη 15 Δεκεμβρίου 2021

NORTHTALE-ETERNAL FLAME (Album Review)

Εδώ και μερικά χρόνια, οι Northtale ξεκίνησαν να κάνουν τα πρώτα τους δειλά βήματα, με αποτέλεσμα φέτος, να επιστρέφουν με το δεύτερό τους άλμπουμ. Η power metal μπάντα που χωρίζεται μεταξύ Αμερικής, Σουηδίας και Βραζιλίας, κάνει φέτος τον μεγάλο της, αισθητό κρότο, κι ανάβει φωτιές με το δεύτερό της άλμπουμ, το "Εternal Flame", μέσω της Nuclear Blast.

Η πολυεθνική κολλεκτίβα, σε έναν δημιουργικό οίστρο, βάζει στην πρώτη γραμμή τις επιρροές της και οδεύει με αυτές, δημιουργώντας ένα απόλυτο άλμπουμ του είδους, στα δεδομένα των Ευρωπαϊκών προδιαγραφών. Εκτός αυτού βέβαια, καταφέρνει να "κλέψει" στοιχεία και από το thrash ή τον κλασικό heavy ήχο σε κομμάτια όπως το ομώνυμο ή το "In The Name Of God", και το εναρκτήριο "Only Human", μπολιασμένα με το στυλ που αμιγώς υπηρετούν. Με αυτόν τον τρόπο μάλιστα βλέπουμε πόσο πρίμος είναι ο νέος τραγουδιστής, Guilherme Hirose, στο πλευρό του χαρισματικού και υπερταλαντούχου κιθαρίστα, Bill Hudson, "κουμπώνοντας" τέλεια. 

Mέσα από όλα αυτά τα πατροπαράδοτα 80s-90s δυναμικά καλούπια, βγαίνει και ξαφνικά το δίδυμο πατέρα-γιου, Kai και Tim Hansen στο "Future Calls", με τον πρώτο στα φωνητικά και τον έτερο στα κιθαριστικά σόλο, μέσα από μια σύνθεση που μυρίζει Helloween από χιλιόμετρα. Ξέχωρα από αυτή την έκπληξη, σε αυτό το ζωντανό σύνολο, ο κιθαρίστας τιμάει λίγο την πατρίδα του με τις latin, ρομαντικές και γλυκές μελωδίες της χώρας του, μέσω του "The Land Of Mystic Rites", αλλάζοντας λίγο χρώμα και άρωμα, αγγίζοντας λίγο και τις πτυχές των θρυλικών Angra.

Στη συνέχεια του δίσκου, μικρές ιστοριούλες ξεσκάνε με επικούς και μεγαλειώδεις τόνους, όπως το "Midnight Bells" και "Ride The Storm", όπου ένα σεμινάριο shredding μεταξύ άλλων χτίζεται στη μπάντα, δίχως να παραχαράσσεται η μουσικότητα των τραγουδιών, με τους φίλους του power άνετα να εγκρίνουν, δείχνοντας σε όλα αυτά και κάτι από το σήμερα, και κυρίως από τον εαυτό τους. Λίγο πριν το φινάλε μάλιστα, μια ακόμα έκπληξη έρχεται να μας συνεπάρει, με την πιο power-άδικη διασκευή στη μεγαλύτερη power-άδικη μη power metal μπάντα του πλανήτη, κι ο λόγος για το "Judas Be My Guide" των Iron Maiden, δημιουργώντας ένα ακόμα συλλεκτικό κεφάλαιο σε αυτό το άλμπουμ, το οποίο αποτελείται συνεχώς από higlights, από το Α έως το Ω.

Φωτεινοί και ζεστοί, κόντρα στον ψυχρό Βορρά του ονόματος τους, οι Northtale, κάνουν ένα μεγάλο βήμα στην μικρή μέχρι στιγμής πορεία τους, δημιουργώντας ένα best off άλμπουμ που θα τους συνοδεύει στη συνέχεια τους. Πιο δεμένοι από ποτέ, φαίνεται να βρήκαν τα βήματά τους, με το "Eternal Fire" να αποτελεί καθοριστικό παράγοντα τόσο ηχητικά, όσο και αισθητικά, έχοντας όλα τα φόντα για να τους ανεβάσει στην κλίμακα του σύγχρονου power metal, με βάση και όσα αναφέρθηκαν παραπάνω. Ένας δίσκος που θα μπορούσε να "μεταλλοποιήσει" μεγάλες ταινίες φαντασίας, κάνει ακόμα και τον πιο καχύποπτο να τους ψάξει, και γιατί όχι να τους αγκαλιάσει. Αυτό μάλιστα τέλος, κάνει και την εν λόγω κυκλοφορία μοναδική, γιατί από το φαινομενικά Γερμανικό ηχητικό τους ύφος, το ταξίδι ανοίγει και όσο προχωράμε όλα και περισσότερα ανακαλύπτονται στις λεπτομέρειες, κρίνοντας τα πάντα εκεί.

(9/10)

Γιάννης Χαρτζανιώτης

Δεν υπάρχουν σχόλια: