Παρασκευή 2 Σεπτεμβρίου 2016

COLDWORLD-AUTUMN (Album Review)


Πέρασαν  οχτώ ολόκληρα χρόνια από την γνωριμία του κοινού με το Γερμανικό one man project των Coldworld. Φέτος η μουσική του Georg Börner ακούγεται πιο ολοκληρωμένη, με αρκετή δόση από την ακρότητα του παρελθόντος αλλά με πιο πολλές μελωδικές και γκρίζες στιγμές.

Το album ξεκινάει με την απαλή και ατμοσφαιρική εισαγωγή του "Scars", η οποία μέσα σε ένα λεπτό παγώνει και την θέση της παίρνει η θλίψη και ο πόνος μαζί με τα ψυχρά riffs του Börner.
Εν συνεχεία έχουμε ένα από τα πιο μαγευτικά κομμάτια του δίσκου, το "Void", το οποίο πέραν του ψυχρού κλασικού black ήχου οι μελωδίες του, δίνουν πάσα σε μερικά πονεμένα ξεσπάσματα καταμεσίς του που με την σειρά τους εναλάσσονται διαδοχικά με μια αρμονική γυναικεία χροιά.

Στο δεκάλεπτο "Womb Of Emptiness" μια μυσταγωγική χορωδιακή αρχή σε συνδυασμό με τις έντονα χαμηλωμένες κιθάρες δημιουργούν έναν πιο συμπαγή ήχο, πολύ σκοτεινό αλλά με αρκετές δυναμικές ενώ τα κοφτά φωνητικά διαδέχονται τις ήρεμες απαγγελίες της αρχής, με την μουσική να ακολουθεί το ίδιο μονοπάτι. Κάτι παρόμοιο συμβαίνει και στο "Nightfall" όπου η ατμόσφαιρα και οι μελωδίες αφήνονται κατά μέρος και όλος ο ήχος δημιουργεί ένα καθαρό Depressive Black Metal περιβάλλον, σχεδόν ίδιο με του Melancholie2.
Βέβαια κάποια πράγματα αλλάζουν στο προσωπικό μου αγαπημένο, και σχεδόν ομότιτλο "Autumn Shades", ΄μιας και τα σύννεφα σκεπάζουν το μυαλό μας, και μαζί με τα μελαγχολικά και σκληρά riffs μας συντροφεύουν νωχελικά καθαρά φωνητικά που θυμίζουν κατά περιόδους κάτι μεταξύ Agalloch και Katatonia.

 Τέλος, ο δίσκος περιέχει και δύο όμορφα και μελωδικά instrumental, το ακουστικό "The Wind and The Leaves" με τις πινελιές του βιολιού και τον επίλογο "Escape II", το οποίο είναι σκοτεινό και αποτελεί συνέχεια του "Escape" του 2008.

Θεωρώ πως το "Autumn" θα μας συντροφεύσει επάξια το φθινόπωρο που μας έρχεται, καθώς θα αποτελέσει ένα ιδιαίτερο soundtrack, και σίγουρα η δουλειά του Georg Börner εδώ είναι πιο άρτια σε σχέση με τον προκάτοχο του.Ελπίζω η επόμενη του δουλειά να μην καθυστερήσει τόσο όσο η φετινή.

(9/10)

Γιάννης Χαρτζανιώτης

Δεν υπάρχουν σχόλια: