Παρασκευή 16 Σεπτεμβρίου 2016

ΤΑRDIVE DYSKINESIA-HARMONIC CONFUSION (Album Review)


 Οι Αθηναίοι Tardive Dyskinesia νομίζω πως είναι οι μοντέρνοι progressive ήρωες της χώρας μας. Είναι στη σκηνή και στη δισκογραφία πάνω από 10 χρόνια και φέτος κυκλοφορούν την τέταρτη τους δουλειά η οποία διαφέρει σε πολλά σημεία από τα προηγούμενα τους ¨παιδιά".



Όλα ξεκινούν με μια δυμανική soundtrack-ική εισαγωγή που φέρει το όνομα "Insertion", η οποία με λίγα ψυχεδελικά περάσματα στο τέλος προλογίζει το "Fire Red Glass". Τα πράγματα φαίνεται πως αλλάζουν σε σχέση με τις προηγούμενες κυκλοφορίες αφού εδώ οι δαιδαλώδεις και πολύπλοκες συνθέσεις αφήνονται κατά μέρος και ασχολούνται περισσότερο με πιο mid πειραματισμούς που φέρνουν την αλητεία και την αμερικανιά των Mastodon, και την σκοτεινή prog αίσθηση των Gojira. Tα φωνητικά όταν γίνονται χορωδιακά και καθαρά με μαγεύουν ενώ οι εναλλαγές με τα πιο brutal με εξτασιάζουν!

Το ίδιο περίπου συμβαίνει και στο "Electric Sun", το οποίο είναι ένας extreme συνδυασμός prog με djent, και η εισαγωγή με τις κιθάρες ανεβάζει από την αρχή ψηλά τον πήχη. Πολύ δυνατή στιγμή  επίσης είναι κάποια post περάσματα καταμεσίς του κομματιού.

Στο "Self Destructive Haze" οι αρμονίες και οι ατμοσφαιρικές στιγμές των προηγούμενων κομματιών , μουσικά διαδέχονται λίγο την παλιά ταυτότητα των Tardive, κάτι που στην πορεία επιστρέφει στο ύφος του "Harmonic Confusion", με το πρώτο κομμάτι που ακούσαμε από τον δίσκο πριν κυκλοφορήσει, το "Τhread Of Life", το οποίο χαμηλώνει ταχύτητες και γίνεται πιο σκοτεινό με πολλά ατμοσφαιρικά και μελαγχολικά vibes. Bέβαια σε αυτό βοηθάνε οι πολλές brutal-ιες στη φωνή και οι ήχοι του τσέλου.
Ένα μεγάλο highlight επίσης είναι το σαξόφωνο στο "Savior Complex".
.
Ο επίλογος του δίσκου έρχεται με ακόμα ένα instrumental,  το "Chronicity" το οποίο σβήνει τον δίσκο ακολουθώντας  πολλά αργά και μελωδικά μονοπάτια.

Τέσσερα χρόνια λοιπόν μετά το "Static Apathy In Fast Forward" και οι συμπατριώτες μας ακολουθούν τον δρόμο τους ανακαλύπτωντας νέα μέρη. Δεν φοβούνται τους πειραματισμούς και αυτό φαίνεται, διότι κάθε τους δουλειά τους ανεβάζει ένα σκαλί πιο πάνω, όσο κλισέ και αν ακούγεται. Αυτό φαίνεται και από το νέο τους album το οποίο είναι κυριολεκτικά "Harmonic Confusion".
Όσοι είστε φαν του djent και του μοντέρνου progressive ή αγαπάτε post κατευθύνσεις σαν τους "The Ocean", τότε σπεύσατε και προσκυνήσατε

(9/10)

Γιάννης Χαρτζανιώτης

Δεν υπάρχουν σχόλια: