Κυριακή 28 Αυγούστου 2016

SODOM-DECISION DAY (Album Review)


Oι Sodom είναι από τις ιστορικότερες μπάντες του thrash metal και μία από αυτές που καθόρισαν τον Γερμανικό σκληρό ήχο, εν έτει 2016 λοιπόν κυκλοφορούν το 15ο studio album τους, το οποίο μας αφήνει προ εκπλήξεως.


Ο δίσκος ξεκινάει με το "In Retribution", το οποίο έχει όλα τα κλασικά trademarks των Sodom και γενικότερα του Γερμανικού ήχου, αν και εδώ η φωνή του Angelripper αγγίζει πιο πολύ τα 80s μονοπάτια και την black metalάδικη χροιά.
Πιο επιθετικό και γρήγορο  έρχεται το "Rolling Thunder", το οποίο ακολουθεί την γνωστή συνταγή που ξέρουμε και αγαπάμε, αν και σε μερικα σημεία μου φαίνεται πως επαναλαμβάνεται με το παραπάνω κομμάτι, ενώ τα φωνητικά δεν αλλάζουν καθόλου, και αυτό το θεωρώ θετικό!

Με δόσεις μελωδίας και grooveαρίσματος υποδεχόμαστε το ομώνυμο του δίσκου, το οποίο θεωρώ πως είναι το πιο old-school κομμάτι από μεριά φωνής, καθώς σκάνε και πολλά backing, ενώ μουσικά ακολουθείται μια μοντέρνα εκδοχή του Agent Orange, με ένα πολύ καλό και ενδιαφέρον solo προς το τέλος.

Πέρα από τους μοντερνισμούς παρατηρούμε όμως και πολλές παλιομοδίτικες επιδράσεις στα "Who Is God?" και "Vaginal Born Evil" που θεωρώ πως είναι και τα καλύτερα του δίσκου, καθώς λίγο και στο "Beligrance" το οποίο σε μερικά σημεία επαναλαμβάνεται, αλλά το ωμό και σκοτεινό ύφος του με κάνει να το ξεχνάω.
  Άξιο προσοχής επίσης είναι και το "Sacred Warpath" το οποίο συνδυάζει πολλά πράγματα από την γενική ιστορία των Sodom και επιπλέον η κραυγή στην αρχή είναι ένα πραγματικά δυνατό χαρτί  για να το αγαπήσει ένας μυημένος των Τευτόνων.

Το "Caligula" ήταν  το πρώτο single που κυκλοφόρησε πριν λίγο καιρό, το οποίο δεν μπορώ να πω πως με ενθουσίασε κιόλας, πέρα από την χροιά και το bass intro του αρχηγού, και συν τοις άλλοις μοιάζει απίστευτα με το επίσης μέτριο "Blood Lions".

Τέλος το "Refused To Die" είναι ένα  μαύρο και ατμοσφαιρικό κομμάτι το οποίο έχει πολλές επικές thrash στιγμές, χωρίς να είναι τίποτα ιδιαίτερο όμως...

Ομολογώ πως περίμενα κάτι παραπάνω από τους αγαπημένους μου thrash ήρωες, αλλά πέρα από μερικά κομμάτια δε μπορώ να πω πως έμεινα και ιδιαίτερα ικανοποιημένος, Η black metal φωνή που είχε εδώ ο Angelripper ήταν άσσος στο μανίκι τους, αν και ξέρω ότι  θα ξενίσει πολλούς, ας μη ξέχναμε πως οι Sodom κάπως έτσι άρχισαν.
Κατά τα άλλα αφήνω τις ελπίδες μου για την επόμενη τους δουλειά.

(7/10)

Γιάννης Χαρτζανιώτης

Δεν υπάρχουν σχόλια: