Δευτέρα 19 Σεπτεμβρίου 2016

CHARON OVER ATHENS 18/9/2016 (Live Report)

Ένάμιση μήνα περίμενα αυτή την Κυριακή του Σεπτέμβρη και τα βήματα μου με έφεραν από νωρίς στο Κύτταρο για να απολάυσω αυτό που περιγράφω παρακάτω.

Λίγα λεπτά μετά τις 20:30, και μόνο υπό  το φως μαύρων κεριών πατάνε στο σανίδι οι πρώτοι της βραδιάς. Ήταν οι Έλληνες SAD οι οποίοι για 40 περίπου λεπτά μας απογείωσαν με το ωμό old school black metal τους. Oμολογώ πως τους έμαθα σχετικά πρόσφατα και τα τραγούδια τους και σε studio μορφή αλλά και στην χθεσινή live εκτέλεση τους με άφησαν πολύ ικανοποιημένο. Το στυλ τους πιο κοντά στον Φινλανδικό και Σουηδικό ήχο (φάνηκε και από το αυτοκόλητο του κιθαρίστα με τους Craft), με επι των πλείστων γρήγορα tempos και πολλά ξυσίματα αλλά και μελωδίες στην κιθάρα κατάφεραν να δημιουργήσουν το απόλυτο second wave black metal σκηνικό και να ζεστάνουν το τοπίο με τις σκοτεινές και depresssive συνθέσεις τους. Πίσω από το drum kit έδωσε ρέστα ο Malestrom (Ravecult, Thou Art Lord, Nigredo) ενώ το σύνολο του ήχου ήταν αρκετά με το μέρος τους, χωρίς η μουσική να μας τρυπάει ατα αυτιά.

Πριν καν το ρολόι να δείξει 21:30 τα ηνία αναλαμβάνουν οι επίσης συμπατριώτες μας SERPENT NOIR, οι οποίοι ανεβαίνουν υπό τους ήχους μιας απαλής τελετουργικής μουσικής. Είναι η δεύτερη φορά που τους βλέπω και αυτή η ανάμιξη του Σουηδικά επηρεασμένου black metal τους με το κλασικό και επικό ύφος δείχνει πως είναι ένα άξιο όνομα στο ελληνικό underground. Όντας πιο δεμένοι από τότε που τους είχα πρωτοδεί μου άφησαν για ακόμη μια φορά θετικότατη ενύπωση, ενώ εδώ και έναν χρόνο έχουν στην πλάτη τους το δεύτερο τους full length με τίτλο "Erotomysticism". O ήχος τους θεωρώ πως ήταν ο καλύτερος της βραδιάς ο οποίος όμως χάθηκε για λίγο στο προτελευταίο τους κομμάτι. Η απλή αλλά μυστικιστική τους ύπαρξη, με τα πολλά ακουστικά και θεατρικά στη φωνή μέρη μαύρισαν και μάγεψαν λίγο ακόμα την ατμόσφαιρα δίνοντας έτσι την σκυτάλη στους headliners της χθεσινής νύχτας.

 Οι κρεμάλες που είχαν στηθεί και τα κεριά που είχαν ανάψει μας προιδέαζαν πως αυτό που θα ζήσουμε με τους Σουηδούς GRA δεν θα είναι πολύ χαρούμενο. Η ώρα είναι 22:45 όταν ακούγεται η εισαγωγή του "Κrampor Och Kval" από το πρώτο τους ΕΡ, και μόλις η μπάντα ανεβαίνει στη σκηνή παίζονται οι πρώτες νότες του "Αllt Ljus Fortvina" ενώ ο Heljarmadr με ένα νωχελικό και μυστηριακό ύφος θυμιατίζει την πρώτη σειρά. Όπως καταλαβαίνουμε το ταξίδι στον Κάτω Κόσμο είχε αρχίσει και η βάρκα του Χάροντα ήταν έτοιμη.
Τα επόμενα "Worms and Crows" και "A Coin For Charon" δημιούργησαν ένα μακελειό από τους παρεβρισκόμενους ενώ η πένθιμη καμπάνα και η απαγγελία του μικρόσωμου frontman προλόγιζαν ένα από τα προσωπικά μου αγαπημένα, το "Necrology Of A Witch".
Λόγω της τελευταίας τους κυκλοφορίας ακούσαμε και τα "Ruiner", "He Who Comes" και "Dar Skuggor brojer kvar" ενώ έπαιξαν και ένα ακυκλοφόρητο κομμάτι τους, το "Ramsvarta Tankar".
Έπειτα από ένα διάλειμμα που αντί για encore το group πέταγε τις κρεμάλες στους fans, συνεχίστηκε το live με την κατασκότεινη αύρα των "Κlagan och Langtan" και του "Ηelfard" όπου ο Heljarmadr υποδεικνύωντας μας τον ανάποδο σταυρό μοίραζε στο κοινό σελίδες της Βίβλου με σχεδιασμένους ρούνους, ανάποδους σταυρούς και λέξεις τύπου Hell και Hades.
Ο ήχος τους αν και αρκετά δεμένος, πολλές φορές κάλυπτε τις θεατρικές φωνητικές ικανότητες του Heljarmadr, όπου ιδίοις όμμασι κατάλαβα πως δεν ήταν τυχαία η επίλογη να βρίσκεται και πίσω από το μικρόφωνο των Dark Funeral.

Νομίζω πως αυτό που εζησα δύσκολα θα φύγει από την μνήμη μου, μιας και η χθεσινή βραδιά ήταν από τις πιο old school συναυλίες που έχει τύχει να γίνουν. Όλες οι μπάντες θεωρώ πως έβγαλαν όλο τους το είναι για εμάς εκεί κατώ, ενώ οι headliners Gra θεωρώ πως ευχαριστήθηκαν το τελευταίο live της περιοδείας τους με τον λίγο αλλά καλό κόσμο που βρισκόταν εκεί.

Γιάννης Χαρτζανιώτης



Δεν υπάρχουν σχόλια: