Τετάρτη 6 Ιουλίου 2016

CHAOSBAPHOMET- PROMETHEAN BLACK FLAME (Album Review)


Οι Έλληνες black metallers Chaosbaphomet, δημιουργημένοι το 2001, έπειτα από μερικά splits ένα ΕΡ και τέσσερα χρόνια δισκογραφικής απουσίας, βγήκαν από την κόλαση μαζί με το πρώτο τους full length με τίτλο "Promethean Black Flame".


H αρχή του δίσκου έρχεται με μια απαλή, τελετουργική πεντάλεπτη εισαγωγή, με τον τίτλο "Chaosgenesis",  το οποίο συνδυάζει την ακουστική μουσική με την ambient.

Το "Fire Of The Titans", είναι πολύ ωμό και μοιάζει σαν να έχει βγει πίσω στα 90s.  Τα Mid tempos, και η δυνατή μπασογραμμή σε συνδιασμό με το κλασικό black metal riffing, δημιουργούν ένα κατάμαυρο ηχόχρωμα, κατάλληλο της περίστασης, που μας προετοιμάζει για το "Dynasty Of Typhon", το οποίο ακολουθεί τα ίδια μονοπάτια, με μερικά breaks και πιο επικό ήχο.
Από την άλλη το "To Eos", με την ατμοσφαιρική εισαγωγή και τα αργόσυρτα tempos παντρεύουν αρκετά το κλασικό black metal με το doom metal, ενώ οι απόκοσμες κραυγές μοιάζουν σαν να βγήκαν από την άβυσσο. Στην συνέχεια τα πράγματα όμως αλλάζουν ρότα και ανεβαίνουν οι ταχύτητες.

Στο "Blood Of Hydra", μου άρεσε πολύ η ανάμιξη των φωνητικών μεταξύ του Gothmog από τους Thou Art Lord, και του Acherontas, καθώς και το groove στοιχείο των τυμπάνων, που δίνουν μια διαφορετική αίσθηση στο κομμάτι.

Κάτι που μου έλειψε από αυτή την κυκλοφορία, και το συναντάω πολύ πετυχημένα στο "Nightside Realm", είναι τα synths, τα οποία κατάφεραν μαζί με το παίξιμο της μπάντας, να δέσουν άψογα και να δημιουργήσοτν την τέλεια απόκοσμη και αποκρυφιστική ατμόσφαιρα, ενώ στο τέλος μας περιμένει μια διασκευή από το παρελθόν, στο "Spiritforms of the  Psychomancer" των Necromantia!


Το ντεμπούτο των Chaosbaphomet, μπορώ να πω πως με εξέπληξε ευχάριστα. Η μουσική περα από ψυχρή και ωμή, έχει πολλά ατμοσφαιρικά και μελωδικά σημεία, ενώ υπάρχουν και πράγματα που δεν συνηθίζονται στο black metal, και αυτό το θεωρώ μεγάλο συν για τους συμπατριώτες μας.

(8,5/10)

Γιάννης Χαρτζανιώτης

Δεν υπάρχουν σχόλια: