Τετάρτη 2 Μαρτίου 2016

ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ ΜΕ ΤΟΥΣ SEPTICFLESH ΣΤΟ METAL VIEW


 Λίγες μέρες έχουν μείνει πριν την μεγάλη εμφάνιση ενός από τα ιστορικότερα metal σχήματα της χώρας μας, των Septicflesh. O Γιάννης Χαρτζανιώτης μίλησε με τον Χρήστο Αντωνίου (κιθάρα, ορχηστρικά) και τον Seth Siro Anton(φωνή, μπάσο) για το τελευταίο τους πόνημα "Titan", την τελευταία τους μεταγραφή στα τύμπανα, τα πλάνα τους αλλά και  τι να περιμένουμε από το live τους στις 5 Μαρτίου στο Fuzz.



-Έχουν περάσει σχεδόν 2 χρόνια από την κυκλοφορία του Titan και ήσασταν συνεχώς σε περιοδείες. Ποια ήταν η ανταπόκριση του κόσμου ως προς το νέο σας album;


X:Ο κόσμος το αγκάλιασε από την πρώτη στιγμή. Eίναι η πιο ολοκληρωμένη και επιτυχημένη μας δουλειά. Το ότι περιοδεύσαμε παντού για πρώτη φορά δείχνει και την επιτυχία ενός δίσκου.

-Νομίζω πως το Titan είναι ένας "δύσκολος" δίσκος στο αυτί του ακροατή. Ποια είναι η γνώμη σου;
 
X:Γενικά μας αρέσει να πειραματιζόμαστε, ενώ παράλληλα οι συνθέσεις μας είναι δομημένες με συμφωνική λογική, χρησιμοποιώντας μια πληθώρα ηχοχρωμάτων, ενώ έχουμε και αρκετές εναλλαγές στον ρυθμό. Ως αποτέλεσμα δεν απευθυνόμαστε στο κοινό που περιορίζεται σε easy listening ακούσματα,  αλλά σε αυτούς που ενδιαφέρονται να ακούσουν κάτι προοδευτικό, ατμοσφαιρικό και παράλληλα πολύ σκληρό. Στόχος μας είναι τα κομμάτια αφενός να προκαλούν έντονα συναισθήματα και αφετέρου να ωθούν τον ακροατή να επανέλθει στον δίσκο και κάθε φορά που τον ακούει να ανακαλύπτει περισσότερες πτυχές, εμπλουτίζοντας την εμπειρία του. Όμως δεν παίζουμε μόνο τεχνικά, καθώς υπάρχουν και σημεία στα κομμάτια που “γαντζώνονται» στο μυαλό σου.

-Μέσα στον δίσκο βλέπουμε αρκετές πρωτοτυπίες όπως η αλλαγή χροιάς των καθαρών φωνητικών ή η προσθήκη παιδικής χορωδίας; Πως αποφασίσατε να πειραματιστείτε σε αυτά τα μονοπάτια; 
 
X:Πάντα προσπαθούμε να ανανεώνουμε τον ήχο μας. Είχαμε την εμπειρία με το παιδικό ηχόχρωμα αφού είχαμε χρησιμοποιήσει ένα boy soprano σαν σολίστ στο Vampire from Nazareth και αποφασίσαμε για το TITAN να πειραματιστούμε με μια παιδική χορωδία ώστε να δώσουμε ένα νέο απόκοσμο χρώμα στον Ήχο μας. 

-Τι θέλετε να δείξετε με το λογοπαίγνιο του "Titan" και "Satan" στον τίτλο;
X:Είναι κυρίως ένα οπτικό τέχνασμα, αλλά αν κάποιος θέλει να το ψάξει βαθύτερα, υπάρχουν στοιχεία του Τιτάνα Προμηθέα στον Εωσφόρο-Σατανά κλπ. Η αρχέγονη εσωτερική δύναμη, η εναντίωση στο θέλημα των εκάστοτε «θεών», όπως πχ. η μετάδοση της γνώσης στον άνθρωπο, παρά την σχετική απαγόρευση, είναι κοινά επαναστατικά στοιχεία των μυθικών αυτών οντοτήτων-συμβολισμών.

-Seth, τι ακριβώς μας δείχνει το εξώφυλλο;


S:Το εξώφυλλο κυμαίνεται λίγο στα πλαίσια του "Communion" και του "Great Mass", με τις ίδιες αποχρώσεις, και έχω σχεδιάσει στο δάπεδο κάτι ειρωνικό. Έναν αμνό με δόντια λύκου, ή έναν λύκο με το δέρμα του αμνού. Αυτό που λέμε και στο "Vampire Of Nazareth" δηλαδή. Το κάνω για να προβληματίσω το κοινό, χωρίς να φτιάξω κάτι εντυπωσιακό.Επίσης στο κέντρο έχω την μορφή του τιτάνα Προμηθέα να είναι όρθιος, και δίπλα ένα γεράκι που αναμένει την μεταμόρφωση!


-Γενικά στο artwork, γύρω από τον Προμηθέα παίζεις με την ανατομία, γιατί συμβαίνει αυτό;


S:Πολύ καλή παρατήρηση, έτσι θέλω να δείξω ότι ο Προμηθέας ήθελε να βοηθήσει τους ανθρώπους, και με αυτή τη φύση, ο άνθρωπος μπορεί να φτάσει μέχρι το επίπεδο της θέωσης, παίζουν έναν ρόλο και τα θρησκευτικά σύμβολα που χρησιμοποιώ, που παρόλο που γενικά παίζουν σημαντικό ρόλο στα έργα μας, απέχουμε από αυτό!


-Τι είναι αυτό που σε εμπνέει να φτιάξεις τα εξώφυλλα των δίσκων;


S:Σίγουρα μου αρέσουν οι σκοτεινές και γκρίζες αποχρώσεις, από εκεί και πέρα δεν έχω κάποιο συγκεκριμένω πλάνο όταν δημιουργώ. Στους Septicflesh απλά κάνω κάτι σαν μια τριλογία δημιουργιών.

- Οι fans του εξωτερικού σας ρωτούν για την ελληνική θεματολογία του δίσκου; Είναι εξοικειωμένοι με τη μυθολογία; 
 
X:Αρκετοί φίλοι μας είναι θαυμαστές όχι μόνο της μυθολογίας μας αλλά γενικά του πολισμού μας. Αυτό μας χαροποίει ιδιαίτερα.

-Είναι η τρίτη φορά που συνεργάζεστε με την Φιλαρμονική της Πράγας, έχετε σκεφτεί να κάνετε κάποια μεγάλη συναυλία μαζί;

X:Έχουμε μια τέλεια συνεργασία με την και λογικά θα ξανασυνεργαστουμε και για το νέο άλμπουμ. Το να συμπράξεις με μια ορχήστρα σε μια παράσταση είναι πολύ δύσκολο. Θέλει οργάνωση σε όλα τα επίπεδα. Είναι στα σχεδία μας αλλά όχι στα άμεσα.

-Τι θεωρείς πως είναι αυτό που ενώνει την κλασική μουσική με το metal;

Πιστεύω ότι υπάρχει μια σημαντική κοινή βάση για τα δύο είδη.
Η συμβατότητα βρίσκεται στο γεγονός ότι η metal μουσική έχει επηρεαστεί από τις φόρμες της κλασσικής μουσικής αλλά και από το μουσικό της λεξιλόγιο.


-Ο Krimh νομίζω ότι έχει ταιριάξει με τους Septicflesh πίσω από τα ντραμς. Ποια είαι η γνώμη σου;

X:Σίγουρα. Η άφιξη του έδωσε νέα πνοή στη μπάντα. Είναι συνεπής, επαγγελματίας, σπουδαίος ντράμερ και άψογος σαν συνεργάτης. Πολύ σημαντικό για μια μπάντα.


-Τι να περιμένουμε από το επερχόμενο live σας στην Αθήνα; Θα συμμετάσχει και ο Σωτήρης σε αυτό;
X: Ο Σωτήρης θα εμφανιστεί μαζί μας και όλοι μας θα κάνουμε αυτό που κάνουμε πάντα. Να δώσουμε τα πάντα στη σκηνή.

-Mε την πάροδο του χρόνου πως βλέπετε το metal στην Ελλάδα;


S:Ο κόσμος είναι σε μεγαλύτερο επίπεδο πιο δεκτικός, έχουμε μια πολύ δυνατή σκηνή και στο metal αλλά και στο rock, όπως πχ στην stoner σκηνή.Τα πράγματα είναι ευκολότερα σε σχέση με την εποχή που ξεκινούσαμε, αλλά βλέπω ότι ακόμα έχουμε κάποιες δεισιδαιμονίες και ίντριγκες σε σχέση με τους άλλους. Είμαστε λίγο συντηρητικοί και παρόλο που ο Έλληνας στηρίζει πολλές φορές μπάντες της χώρας του, αυτή η κατάσταση μας κρατάει πίσω. Αν αυτό το μειώναμε ή το διώχναμε θα μπορούσαμε να ξεπεράσουμε και την σουηδική ή την νορβηγική σκηνή.


 -Έχετε σχέδια για νέο δίσκο; 
 
 Χ: Για το νέο άλμπουμ υπάρχουν κάποιες ιδέες αλλά είναι πολύ νωρίς ακόμα να πούμε κάτι.

S:Σίγουρα μόλις τελειώσουμε τον κύκλο μας με τα live, και στην Αθήνα και στο εξωτερικό, θα ασχοληθούμε εξ ολοκλήρου με αυτό, ο καθένας με τον τρόπο του, και θα έχουμε και την πολύτιμη βοήθεια του Krimh φυσικά.

-Ευχαριστούμε πολύ για τη συνέντευξη, ο επίλογος δικός σας...

Χ:Ευχαριστώ για τη συνέντευξη. Ευχαριστώ επίσης όλους τους φίλους μας που μας στηρίζουν όλα αυτά τα χρόνια.

S:Ανυμπομονούμε για το live στην Αθήνα και θα προσπαθήσουμε να ανεβάσουμε και αλλο τον πήχη με το επόμενο μας album!

Γιάννης Χαρτζανιώτης 



Δεν υπάρχουν σχόλια: