Πέμπτη 17 Δεκεμβρίου 2015

ROTTING CHRIST - RITUALS (STUDIO REPORT)


Από την ημέρα που οι Rotting Christ ανακοίνωσαν την κυκλοφορία του νέου τους δίσκου, ομολογώ πως είχα τρελή περιέργεια για να δω πως ακούγεται.
Έτσι λίγες μέρες μετά την κυκλοφορία του πρώτου κομματιού του "Rituals", "Έλθε Κύριε", βρέθηκα στα Devasoundz Studios για να μου λυθεί η περιέργεια και να καλμάρει η ανυπομονησία μου.
Ο Σάκης ευγενικός προς εμάς αλλά  και ντροπαλός, σχετικά με τον νέο δίσκο, μας έβαλε να ακούσουμε τα 11 νέα κομμάτια και αποχώρησε για λίγο από την αίθουσα.



1)Ιn Nomine Dei Nostri: Με ύμνους και χαιρετισμούς προς τον "Εξαποδώ" ανοίγει ο δίσκος, έχοντας έναν ωμό ,μουσικό χαρακτήρα σε mid tempo, με διάσπαρτες χορωδίες και τον Magus (Thou Art Lord, Necromantia) ως guest. Ένα καθηλωτικό κομμάτι που μυρίζει κλασικό black metal, έχοντας προς το τέλος ένα solo που θυμίζει κάτι από "Theogonia".


2)
זה נגמר (Ze Nigmar): Εβραϊκή απαγγελία και ethnic ανατολίτικη γεύση, είναι τα κύρια στοιχεία του εν λόγω κομματιού. Οι αργοί ρυθμοί μας βοηθούν καλύτερα να μπούμε στο απόκρυφο ύφος του κομματιού, να εθιστούμε από αυτό και να τραγουδάμε μαζί με την χορωδία "Ωσαννά". Το κομμάτι έχει υπέροχα φωνητικά μαζί με τις πινελιές του Σάκη, που με κάνει να είναι το αγαπημένο μου κομμάτι (και μόλις βγει ο δίσκος θα λιώσω το replay).

3)'Ελθε Κύριε: Το πρώτο κομμάτι που δημοσίευσαν οι Rotting Christ και λίγο πολύ, όλοι μας έχουμε ακούσει. Ένα κομμάτι εμπνευσμένο από τις Βάκχες του Ευριπίδη που για εμένα είναι το μόνο που μοιάζει αρκετά με το πιο πρόσφατο παρελθόν τους.

4)Les Litanies De Satan: Άλλο ένα σκοτεινό και ξεχωριστό κομμάτι του δίσκου που ξεφεύγει από το black ύφος. Η απαγγελία του Vorph από τους Samael και το ρεφρέν με τον Σάκη στα γαλλικά το κάνει ένα απόκρυφο έπος.




5)Άπαγε Σατανά: Ένα concept εξορκισμού γεμάτο από μαζικά φωνητικά και κραυγές των fans σε έναν αργό ρυθμό τυμπάνων, με τον Σάκη να ψιθυρίζει το "Πάτερ Ημών", και για φινάλε να έχει ένα solo κιθάρας. Ένα μη metal κομμάτι, που έμελλε να αγγίξει την ψυχή μου, και θα χαρώ πολύ αν όντως γίνει video clip, όπως μας έλεγε ο Σάκης.


6)Του Θάνατου: Δεύτερο κατά σειρά ελληνικό κομμάτι που πατάει σε παραδοσιακούς ήχους και μια χορωδία μοιρολογάει "Ανάθεμα σε Χάροντα.." Ένα ανατριχιαστικό και μελωδικό έπος με σχετικά πιο γρήγορο ύφος και ένα καταλυτικό φινάλε με τσαμπούνα που εύκολα συγκινεί.

7) For A Voice Like Thunder: Ακόμα ένα προσωπικό αγαπημένο στο setlist του "Rituals" με την ψυχρή και σοβαρή ποιητική απαγγελία του Nick Holmes (Paradise Lost, Bloodbath). Ένα old school heavy metal πόνημα που δυναμώνει και η απαγγελία γίνεται όλο και πιο λυρική. Η καμπάνα στη μέση βάζει τον ακροατή σε ένα πιο πένθιμο mood, ενώ το epic στυλ του τραγουδιού θυμίζει τις τελευταίες κυκλοφορίες των Bathory.

8) Konx om Pax: Ίσως το πιο σκοτεινό και doom κομμάτι του δίσκου που ξεφεύγει από το κλασικό ύφος της μπάντας.  Η χορωδία τραγουδάει σε ελληνικά και λατινικά, και όπως μας εξήγησε ο Σάκης αναφέρεται στα Ελευσίνια Μυστήρια.Τα black metal στοιχεία είναι ιδιαίτερα εμφανή και οι ιαχές με τις μελωδίες στις κιθάρες δημιουργούν ένα πομπώδες αποτέλεσμα που θα μπορούσε εύκολα να αποτελεί soundtrack.



9)देवदेवं - (Devadevam):  Το intro του κομματιού είναι γεμάτο σανσκριτικούς ύμνους και απαγγελίες, με ethnic πινελιές και ήχους από σιτάρ, που συνδυάζεται κατάλληλα με τα  σχεδόν death metal φωνητικά του Σάκη, και τα ambient στοιχεία. Ένα κομμάτι που στην έναρξη του θυμίζει το doom χαρακτήρα του "In Yumen/ Xibalba" αλλά στην πορεία επιταγχύνει.




10) Τhe Four Horsemen: Μια διασκευή, με όλη την σημασία της λέξης, στους Aphrodite's Child του Ντέμη Ρούσου και του Βαγγέλη Παπαθανασίου. Το αποκρυφιστικό και  τελετουργικό μέρος με τις απαγγελίες ξεχωρίζει και ανατριχιάζει από το πρώτο άκουσμα, ενώ το σατανικό soundtrack-ικo ύφος του συγκινεί. Ρυθμικό και brutal ρεφρέν που κάνει την ατμόσφαιρα όλο και πιο μαύρη, και παρόλο που δεν τους έχουμε πολυσυνηθίσει σε διασκευές, εδώ δίνουν ρέστα, καθώς δε θα μπορούσαν να έχουν πιο κατάλληλο κλείσιμο και μάλιστα θα ήθελα πολύ να το ακούσω και live!




11) Lok'tar Ogar (BONUS): Η βινυλιακή έκδοση του δίσκου θα περιέχει και αυτό το ιδιαίτερο κομμάτι. Πιο επιθετικό  σε σχέση με τα υπόλοιπα κομμάτια του δίσκου που παραπέμπει στην ατμόσφαιρα του Κατά Τον Δαίμονα Εαυτού, έχοντας ακραία φωνητικά και κλασσικό black metal riffing.Ένα κομμάτι  γραμμένο στη γλώσσα των Orks, και  παρόλο που ο Σάκης δε παίζει World Of Warcraft, κάποιοι φίλοι μου θα το τιμήσουν!



Ο Σάκης και η παρέα του νομίζω πως με το Rituals κλείνουν σιγά σιγά ένα κεφάλαιο μουσικά, και δημιουργούν ένα νέο ακόμα πιο σκοτεινό και ατμοσφαιρικό, και όπως μας είπε και ο ίδιος κατά το τέλος της ακρόασης, έτσι κλείνει ένα κύκλος που άνοιξε με το το "Τheogonia".

Eιλικρινά ανυπομονώ τον Φεβρουάριο που θα κυκλοφορήσει επίσημα, να το απολαύσω με τις δέουσες τιμές, καθώς ήδη με την πρώτη ακρόαση το αποτέλεσμα με ικανοποίησε ιδιαίτερα και φαίνεται πως το occult ύφος τους πάει πολύ!



Για το Metal View
Γιάννης Χαρτζανιώτης


Δεν υπάρχουν σχόλια: