Τετάρτη 9 Δεκεμβρίου 2015

ARCHAEOS-IAHES (Demo Review)


H Eλλάδα ανέκαθεν φημιζόταν στους metal κύκλους για την underground σκηνή της.
Aπό τα 90s μέχρι σήμερα, η ομορφιά του Underground black metal δεν έχει πάψει να ελκύει τους fans αλλά και τους μουσικούς που ασχολούνται με το είδος δημιουργώντας έτσι και άλλα projects που με μεράκι και κόπο κάνουν τα πρώτα  βήματα τους.
Στην προκειμένη περίπτωση έχουμε  τους Archaeos, ένα one man project που φέτος κυκλοφόρησε το πρώτο του 3 track demo, με τον επικό και πολεμικό τίτλο, Iahes.

To "Ιahes" ξεκινάει με ένα σκοτεινό, απλοϊκό intro, με τίτλο "Ancient Winds", που εμένα προσωπικά μου θύμισε έναν μαγικό συνδυασμό, των Bathory στο Twillight Of The Gods με μερικές ελληνικές κλασσικές black metal πινελιές δημιουργώντας έτσι μια πολύ καλή ατμόσφαιρα που βάζει τον ακροατή στο ύφος των Archaeos.
Στην συνέχεια έχουμε το "For A Fallen One" το οποίο μουσικά κλίνει προς την πρώιμη Νορβηγική σχολή, με τα σκληρά και ψυχρά mid tempos και την αλά Vikernes φωνή του "Filosofem".
To 90s feeling κυριαρχεί, και τα ωμά  κατ'επανάληψη riffs δίνουν πάσα στο πιο ώριμο κατά την γνώμη μου κομμάτι, το ομότιτλο "Iahes".
Το "Iahes" προσεγγίζεται καλύτερα προς την ελληνική σκηνή, δηλαδή στο ύφος που θέλει να βγάλει και ο ίδιος ο καλλιτέχνης προς τα έξω, έχοντας εμφανείς επιρροές από τα δύο πρώτα album των Rotting Christ, από Kawir και Agatus. To Ιahes, ήταν σαν κομμάτι ακριβώς αυτό που ήθελα, σχετικά γρήγορο, επικό με έντονη την ελληνική μελωδία, κάτι στο οποίο θα πρότεινα να επικεντρωθεί το σχήμα των Archaeos.

Σαν πρώτη προσπάθεια το demo μου άφησε μια πολύ καλή γεύση, ατόφιο παλιομοδίτικο black metal με πολλές και καλές επιρροές και φυσικά αγάπη για αυτό που κάνει. Εκει που χάνει για εμένα περισσότερο είναι όμως  ότι οι Archaeos  δεν έχουν επικεντρώσει σε τι ύφος θέλουν να συνεχίσουν την πορεία τους, κάτι που πιστεύω πως στην πορεία θα το βρουν, και η ταπεινή μου γνώμη είναι πως πρέπει να ακολουθήσουν το  αρχαίο ελληνικό μονοπάτι!

(7/10)

Για το Metal View: Γιάννης Χαρτζανιώτης.

Δεν υπάρχουν σχόλια: