Τετάρτη 2 Δεκεμβρίου 2015

WITH THE DEAD-WITH THE DEAD (Album Review)

To τρίο που αποτελεί τους With The Dead, δεν είναι τυχαίο μιας και τα μέλη έχουν πάρει μεταγραφή από τους Cathedral και τους Electric Wizard, και το doom metal που παίζουν το έχουν λίγο πολύ στο (μαύρο) αίμα τους. Το γκρουπ δημιουργήθηκε το 2014 και έπειτα από έναν χρόνο κυκλοφορεί το ομώνυμο σκοτεινό ντεμπούτο "With The Dead".



To ξεκίνημα, με το "Crown Of Burning Stars", είναι ωμό και σκοτεινό, έτσι ακριβώς όπως το περίμενα. Βγαλμένη ίσως από τα άδυτα της αβύσσου, η φωνή του Lee Dorian σε συνδυασμό με την αλά Electric Wizard μουσική, μου αφήνει μια ευχάριστη γεύση για αρχή.

To "Cross" συνεχίζει προφανώς στο ίδιο ύφος ενώ τα λίγο πιο γρήγορα tempos παντρεύονται με ψυχεδελικούς ρυθμούς και στακάτα riffs που δίνουν πάσα για το ίσως πιο Cathedral κομμάτι, "Nepthys" που κατά την γνώμη μου ταιριάζει πιο καλά και στην φωνή του frontman. 

Σειρά έχει το πιο σκοτεινό τραγούδι που περιέχει στοιχεία και από τις δύο προηγούμενες μπάντες των With The Dead, και φέρει το όνομα "Living With The Dead". Εδώ οι αργόσυρτες μελωδίες και τα πρωτόγονα riffs ενώνουν το κλασσικό doom των mid 70s με το σήμερα κάνοντας το έτσι, όπως είπα και πριν σκοτεινό και brutal.

To psychedelic στοιχείο συνεχίζεται και στο πέμπτο κομμάτι του album "Ι am Your Virus", χωρίς το αργόσυρτο σύρσιμο του ήχου να γίνεται κουραστικό. Το Sabbath στοιχείο κυριαρχεί σε αυτό τον συνδυασμό των Wizard/Cathedral ήχων, που μαζί με το "Screams From My Own Graves", δίνουν ένα καλό, σκληρό τέλος στο album.

Γενικά δεν είμαι ιδιαίτερα μεγάλος fan των doom ήχων, πέρα από κάποιες εξαιρέσεις, αλλά όσο άκουγα αυτό το album δεν νομίζω πως θα ήθελα να ζητήσω κάτι παραπάνω από το συγκρότημα. Αφήνοντας το progressive ύφος των Cathedral, και επικεντρώνοντας στην ωμότητα και την απλότητα αυτός ο δίσκος αποτελεί χρυσό για τους βαμμένους doomάδες, από την στιγμή που o άγριος ρυθμός και τα Sabbathικά αγαπημένα μέρη δίνουν και παίρνουν. Προφανώς όλα, μαζί με το δικό τους προσωπικό στυλ που εδώ και χρόνια ξέρουμε από τις προηγούμενες συνεργασίες τους. 

(9/10) 
Γιάννης Χρτζανιώτης
      

Δεν υπάρχουν σχόλια: