Δευτέρα 14 Σεπτεμβρίου 2015

ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ ΜΕ ΤΟΝ ΔΗΜΗΤΡΗ ΜΕΝΤΖΕΛΟ ΣΤΟ METAL VIEW

Ο Δημήτρης Μεντζέλος θα μπορούσε να θεωρηθεί παιδικός ήρωας από πολλούς. Το hip hop του με τα Ημισκούμπρια ακούγεται ακόμα και ο "ΔΜ από τα ΗΜΙ" είναι ακόμα πολυπράγμων. Το Metal View μίλησε μαζί του, ξέφυγε από το σκέλος του hip hop και έδωσε βάρος στο rock και το heavy metal καθώς και στις συνεργασίες του Δημήτρη με τους Prejudice Reborn και τον τραγουδιστή των Spitfire. 

-Καταρχάς, πότε ήταν η πρώτη σου επαφή με το heavy metal;  

Ξεκίνησα στο σχολείο, ακούγοντας για πρώτη φορά το "Number Of The Beast" των Maiden σε βινύλιο, μετά έκατσα και έψαξα τους Scorpions, που ήταν και στην μόδα εκείνη την εποχή, και στην πορεία Judas Priest, Sabbath, Dio, Motorhead, ότι είχες σχέση με το κλασσικό metal. Όλα αυτά που λέω, συνέβησαν γύρω στο 1984-1985.  

-Ποιες δυσκολίες είχε ένας φίλος αυτής της μουσικής εκείνη την περίοδο;

Κοίτα τα πράγματα εκείνη την εποχή ήταν πιο δύσκολα, ο μέσος χεβυμεταλάς δεν είχε την ευκολία να ψαχτεί περισσότερο, σε σχέση με τώρα που υπάρχει και το internet, επίσης όλοι αυτοί θεωρούνταν από τον κόσμο αλήτες, γιατί πολύ απλά υπήρχε άγνοια.


-Το hip hop πότε μπήκε στη ζωή σου;

Mπήκε λίγο πιο μετά, και ουσιαστικά σε αυτόν τον χώρο με οδήγησαν καλλιτέχνες όπως οι Run DMC που είχαν κάνει και συνεργασία με τους Aerosmith και οι Beastie Boys οι οποίοι στα κομμάτια τους είχαν κιθάρες, έτσι σιγά σιγά άρχισα να ανακαλύπτω και αυτή την πλευρά της μουσικής και το 1996 "γεννιούνται" δισκογραφικά και τα Ημισκούμπρια. Τότε δεν είχαμε μεγάλη στήριξη από τους χιπχοπάδες, σε αντίθεση από τους μεταλάδες που ήταν το πρώτο μας κοινό. Από τότε μέχρι σήμερα ακροβατώ σε μια λεπτή κλωστή μεταξύ hip hop και metal.

-Οι υπόλοιποι από τα Ημισκούμπρια ασχολούνται με το heavy metal;

O Πρύτανης όχι τόσο, αν και κάποτε μου είχε πει πως είχε ακούσει έναν δίσκο των Loudness και του άρεσε τρελά..εκεί έμεινα. Ο Μιθριδάτης είναι πιο ανοιχτός στις μουσικές του επιλογές, και ακούει και πιο σύγχρονα πράγματα όπως πχ System Of A Down .

-Θεωρείς πως το metal με το hip hop έχουν κοινά στοιχεία;

Πιστεύω αυτό το έχουν αποδείξει συνάδελφοι του εξωτερικού. Πέρα από τους Run DMC και το Walk This Way, που έγινε πιο mainstream, έχουμε και τους Anthrax στο Bring The Noise μαζί με τους Public Enemy, οι οποίοι έκαναν ένα κομμάτι που συνδυάζει hip hop με το thrash metal. Οπότε πιστεύω ότι αυτα τα 2 είδη ταιριάζουν πολύ. Κυρίως στην Αμερική πολλά συγκροτήματα συνδυάζουν και το hip hop με το rock και το metal, όπως οι Linkin Park ή οι Limp Bizkit.

-Θα έκανες ποτέ hip hop διασκευή σε metal κομμάτι;

Δεν ξέρω, δεν το έχω στο μυαλό μου, αλλά αν μου ερχόταν κάτι τέτοιο και έβλεπα ότι ήταν καλό θα το έκανα.

-Ποια άλλα είδη μουσικής σε εκφράζουν;

Ακούω τα πάντα, μ'αρέσει πολύ η soul, η funk και η disco. Ακούω επίσης country και κυρίως Johnny Cash.

-Έχεις κάνει μια συνεργασία με τους Έλληνες metallers, Prejudice Reborn, πες μας λίγα λόγια για αυτό..

Τους Prejudice Reborn μου τους γνώρισε ο Σεξπυρ από τους Trendy Hooliguns. Γνωρίστηκα με τα παιδιά και άνοιξαν το live μας στο Fuzz, και έπαιξαν μαζί μας το M.E.Θ Στο Βολάν. Μετά από αυτό τους πρότεινα να κάνουμε μαζί ένα rap/metal project, κάτι που είχα καιρό στο μυαλό μου. Τα παιδιά δέχτηκαν, κάναμε πολλές πρόβες και βγάλαμε ένα ΕΡ το οποίο ανεβάσαμε δωρεάν στο internet, γυρίσαμε και 2 βίντεο κλιπ (Rock-Rap-Heavy, La Strada), καθώς και μια ακουστική διασκευή στο Α, Ρε Πατέρα με τον Κώστα Καράβολα.

-Να περιμένουμε ξανά μια συνεργασία μαζί τους;

Ίσως κάτι να κάνουμε, δεν ξέρω αν θα κάνουμε πάλι κάτι ολοκληρωμένο αλλά τουλάχιστον ένα κομμάτι πιστεύω πως θα γίνει!

-Επίσης έχεις κάνει κομμάτι και με τον Τάσο από τους Spitfire..

Ναι, τον Τάσο Κροκόδειλο τον γνώρισα σε ένα live των Rock N Roll Children, μ'άρεσε πάρα πολύ η φωνή του και κάποια στιγμή του πρότεινα αν ήθελε να κάνουμε ένα τραγούδι μαζί. Γούσταρε, το ηχογραφήσαμε και μάλιστα όταν το άκουσε ο Πρύτανης, που δεν είναι εξοικειωμένος με τις metal φωνές με κοίταζε έχοντας μείνει άναυδος. Φυσικά τώρα περιμένω πως και πως το νέο album των Spitfire.

-Θα συνεργαζόσουν ξανά με metal μπάντα; 

Θα το ήθελα πάρα πολύ, αλλά μερικές φορές δεν θέλω να γίνομαι "μαϊντανός" σε άλλες μουσικές. Αν μου ξαναδινόταν η ευκαιρία θα ήθελα να το κάνω, γιατί με αυτές τις μουσικές μεγάλωσα. Κάποιος είχε πει για το Rock-Rap-Heavy, ότι είναι είδος που παιζόταν στα 90s. Ίσως να είχε δίκιο, αλλά αυτό βγήκε εκείνη την χρονική στιγμή και αυτό θέλαμε να κάνουμε.

-Θεωρώ πως αν ένα είδος μουσικής αξίζει, θα παραμείνει ανεξάρτητα από το πότε πρωτοπαίχτηκε.

Συμφωνώ απολύτως!

-Ποια είναι η γνώμη σου για το ελληνικό heavy metal;

Nα πω την αλήθεια δεν ασχολούμαι πολύ με το ελληνικό heavy metal αλλά πέρα από τους Spitfire, που είναι από τα πρώτα ελληνικά συγκροτήματα, και τους Prejudice Reborn έχω ακούσει και μου αρέσουν οι Marauder, οι Rock N Roll Children και οι Maidenance, καθώς και οι Firewind, με τον Gus G που είναι και στον Ozzy, και φυσικά σέβομαι τους Rotting Christ και ότι έχουν καταφέρει εδώ και έξω.

-Ποιες νέες metal κυκλοφορίες σου άρεσαν;

To νέο των Iron Maiden ήταν πολύ καλό, για το οποίο μάλιστα έγινε και μεγάλη συζήτηση στα social media. Άκουσα και το Decadent του UDO, όπως επίσης και το Redeemer Of Souls των Judas Priest. Γενικά χαίρομαι που βλέπω πως οι καλλιτέχνες με τους οποίους μεγάλωσα δεν σταματούν, και συνεχίζουν να βγάζουν ωραίες δουλειές.
 
-Τα επόμενα σχέδια σου.

Ίσως να ξανακάνω κάποιο dj set με heavy metal. Τώρα ετοιμάζουμε νέο κομμάτι με τα Ημισκούμπρια και περιμένω και τους Machine Head για να χτυπηθώ!

Για το Metal View
Γιάννης Χαρτζανιώτης

Ευχαριστούμε το Boogie Bar, τον Λευτέρη Στεφανάκο και την Βενετία Σταμοπούλου


  

Δεν υπάρχουν σχόλια: