Σάββατο 10 Ιουνίου 2017

Oι Hate στο Metal View: "Ο νέος μας δίσκος είναι φόρος τιμής στις Σλαβικές μας ρίζες"

Θα μπορούσε χωρίς αμφιβολία, ένα από τα πράγματα που εξάγει η Πολωνία μαζί με τη βότκα να είναι και το death metal της, που από την αρχή των 90s μέχρι σήμερα δρα σαν ένα εργοστάσιο παραγωγής συγκροτημάτων.
Ένας από τους πρωτεργάτες του ακραίου Πολωνικού ήχου, οι Hate, έχουν επισκφθεί τη χώρα μας για ένα συναυλιακό τριήμερο, και το Metal View βρέθηκε με τον mainman τους ATF Sinner, λίγες ώρες πριν την εμφάνιση τους στην Αθήνα.








-Πώς ήταν η πρώτη μέρα σας στην Αθήνα;

Εξαιρετική, μετά από το ταξίδι αυτό που ζητήσαμε ήταν χαλάρωση. Βέβαια πέρα από αυτό θέλαμε να εξερευνήσουμε την πόλη και τα αξιοθέατα της, όπως την Ακρόπολη.

-Πως πάει μέχρι στιγμής η περιοδεία σας;

Τελειώσαμε ένα tour 16 shows στην Ευρώπη μαζί με τους Nargaroth και τους Absu, το οποίο είχε δυνατή απήχηση και σήμερα είναι η πρώτη μας μέρα στο Ελληνικό mini-tour, το Σάββατο θα επισκεφθούμε τη Θεσσαλονίκη και μετά τα Τρίκαλα στα πλαίσια της προώθησης του "Tremendum".

-Θες να μας πεις λίγα λόγια για το νέο σας δισκο;

To "Τremendum" είναι το δέκατο μας album, και το πιο διαφορετικά προσεγμένο σε σχέση με τα προηγούμενα. Ο ήχος μας αγγίζει το black metal συνδυάζοντας μέσα κομμάτια από ethnic και folk μουσικές της προχριστιανικής Σλαβικής περιόδου, αλλά και διάφορα industrial στοιχεία. Συνεχίζουμε με το παλιό μας label, τη Napalm Records, αλλά αυτή τη φορά αλλάξαμε ριζικά πράγματα στη μουσική μας όπως το studio, τον παραγωγό και τον τρόπο που ηχογραφούσαμε. Η ετοιμασία του album μας πήρε σχεδόν έναν χρόνο και κυκλοφορήσαμε 13 κομμάτια.

-Θα άλλαζες κάτι αν μπορούσες;

Όχι, τουλάχιστον στη παρούσα φάση. Νιώθω πραγματικά υπερήφανος για τη δουλειά που ρίξαμε ώστε να δημιουργηθεί αυτό το album, αλλά ποιος ξέρει, στο μέλλον ίσως βρούμε πολλές ατέλειες χαχα. Σίγουρα όμως τώρα ειμαι πολύ ικανοποιημένος.

-Τι σημαίνει "Tremendum";

Eίναι ένας λατινικός όρος που προσδίδει την κακή πλευρά της αγιότητας. Η μέση κατάσταση μεταξύ του καλού και του κακού δηλαδή και ότι ο Άγιος δεν είναι απαραίτητο να τον διακατέχει η καλοσύνη όπως πολλοί νομίζουν.

-Υπάρχει κάποιο concept πίσω από την "κακή εκδοχή της αγιότητας";

Μέσω αυτού του δίσκου αποδίδουμε έναν φόρο τιμής στις Σλαβικές μας ρίζες που κατέστρεψαν οι Χριστιανοί και κυρίως στη παγανιστική παράδοση  που εξαφανίστηκε από τον ερχόμο τους τον Μεσαίωνα καίγοντας έτσι την ιστορία και την πίστη των περιοχών μας.

-Παρατηρώ μέσω των τίτλων των κομματιών σας να έχετε μια αγάπη στα λατινικά. Πως συνέβη αυτό;

Μας αρέσει όποτε μπορούμε να προσδιορίζουμε τα κομμάτια μας στην αυθεντική γλώσσα της ιστορίας που γράφεται. Mέσα στα τραγούδια μας μπορεί να έχουμε και Πολωνικά ή Γερμανικά. Θεωρώ πως έτσι δίνεται μεγαλύερη έμφαση και ενέργεια στο τραγούδι. Αυτή είναι η δύναμη μιας ξεχωριστής γλώσσας.

-Όπως είπες και πριν το "Tremendum" ακολουθεί black metal μονοπάτια, θέλατε να βγάλετε μέσω αυτού του στυλ μια πιο σκοτεινή αύρα;

Είναι επειδή αυτή η ατμόσφαιρα πηγάζει τη δεδομένη στιγμή μέσα από τη μπάντα.Πάντα είχα πολλές black metal επιρροές που με έχουν βοηθήσει ,αλλά  έτσι ακούγονται οι Hate τώρα. Πιο σκοτεινοί και ατμοσφαιρικοί κρατόντας όμως τον προσωπικό μας χαρακτήρα.

-Όσον αφορά τις ethnic επιρροές σας, είναι κάτι που ακούς και στην προσωπική σου ζωή;

Είναι η μουσική που θυμίζει τις ρίζες μας και από μόνο του αυτό βγάζει έντονα συναισθήματα. Μου αρέσει να ακούω την παραδοσιακή μουσική από τα ορεινά της Νότιας Πολωνίας, και είναι και αυτή που με επηρεάζει στις συνθέσεις μου.

-Πως έκατσε το guest με τον Dean Arnold;

O Dean Arnold των Vital Remains, πέρα ότι είναι ένας φοβερός μουσικός, είναι και πολύ καλός μου φίλος. Oπότε δε χρειάστηκε ούτε ιδιαίτερο προσχεδιασμό ούτε πίεση για να συμμετέχει με τα lead parts του στον δίσκο, και νομίζω πως έκανε πολύ καλή δουλειά προσδίδοντας ένα δυνατό feeling στη μουσική μας.

-Μέχρι στιγμής ποια είναι η ανταπόκριση του κόσμου στο "Tremendum";

Αν και έχει περάσει ένα μικρό χρονικό διάστημα, ενός μόλις μήνα, βλέπω θετικές αντιδράσεις και κριτικές, και αυτό φαίνεται και από τα tour που έχουμε κάνει αλλά και τις εμφανίσεις που ήδη έχουμε κλείσει. Παίζουμε στα live μας πέντε κομμάτια από το "Tremendum" και συνεχίζουμε να είμαστε ενεργοί κλείνοντας συναυλίες μέχρι το 2018, και ίσως να έχουμε κι άλλη μια επίσκεψη σε εσάς σχετικά σύντομα!

-Έπειτα από 10 δίσκους και 26 χρόνια ιστορίας, τι βλέπεις να έχει αλλάξει εντός της μπάντας αλλά και ευρύτερα στην Πολωνική death metal σκηνή;

Στη μπάντα προφανώς έχουν γίνει ριζικές αλλαγές, έχουμε μεγαλώσει, έχουμε οριμάσει και συνεχίζουμε να βρίσκουμε συνεχώς νέους δρόμους δημιουργίας. Όσον αφορά τη σκηνή, οι παλιές μπάντες του χώρου ακόμα συνεχίζουν αλλά κάθε λίγο βγαίνουν και νέες μπάντες που δυναμώνουν το Πολωνικό death metal, χωρίς να ψάχνουν απαραίτητα να βρουν εταιρείες αφού το διαδίκτυο έχει γίνει χρήσιμο εργαλείο προώθησης της μουσικης τους. Γενικά νομίζω πως η Πολώνική ακραία σκηνή είναι από τις πιο δυνατές και εξελίσσιμες της Ευρώπης.

-Τι συμβολίζει για εσάς το γράμμα "Ω", το οποίο χρησιμοποιείτε συχνά τα τελευταία χρόνια;

Το Ω, μπορεί να συμβολίζει πολλά διαφορετικά πράγματα. Παρουσιάζει μια αργή αλλά αναπόφευκτη αποκάλυψη. Το τέλους της παρούσας αλήθειας και του φυσικού κόσμου. Δείχνει με έναν αλληγορικό και ξεχωριστό τρόπο την ενέργεια του κόσμου, τον θάνατο της ύλης, αλλά την αρχή σε έναν νέο σύμπαν. Προμηνύει το άγνωστο που όλοι συναντούμε.

-Τέσσερα χρόνια πριν στο "Solarflesh" είχατε τη συμμετοχή μιας Ελληνίδας τραγουδίστριας, της Ανδρονίκης Σκουλά. Γενικά ασχολείστε με την Ελληνική σκηνή;

Kαταρχάς η Ανδρονίκη είναι ένας φοβερός άνθρωπός και μια εξαιρετική φωνή που διαπρέπει στο κλασικό τραγούδι και την όπερα, αλλά κάνει και πολύ καλή δουλειά σε πιο εναλλακτικά μονοπάτια μαζί με τους Chaostar και τις συμμετοχές της στους Septicflesh. Όσον αφορά την Ελληνική σκηνή, μου αρέσουν οι Rotting Christ που έχουμε περιοδεύσει και μαζί και όλα τα μέλη τους είναι πολύ cool άτομα, αλλά και κάποιες δουλείες των Septicflesh. Έχει τύχει να ακούσω και πολλές death metal μπάντες οι οποίες είναι ελληνικές.

-Ποιες είναι οι αναμνήσεις σας από την τελευταία σας επίσκεψη στην Ελλάδα;

Mακράν από τις καλύτερες μας στιγμές σαν μπάντα. Εκτός των οπαδών που τα δίνουν όλα, είμαι ευγνόμων για τη φιλοξενεία που μας δείχνετε, και λατρέυω τα αξιοθέατα και την κουζίνα σας, τον καιρό σας, και τις διακοπές σε κάποια από τα Ελληνικά νησιά. Μπορεί να υπάρχουν προβλήματα στην Ελλάδα, όπως και κάθε αλλού στον κόσμο, αλλά δεν παύει να δείχνει πάντα ένα πολύ καλό πρόσωπο προς τα έξω.

-Ποια είναι τα σχέδια σας για το μέλλον;

Όπως είπα και πριν πολλά κλεισμένα live. Μετά τις εμφανίσεις μας στην Ελλάδα μέσα στο Σαββατοκύριακο, θα ακολουθήσει ένα tour περιπου είκοσι ημερών στη Ρωσία, πολλά festivals και μετά μια Αμερικανική περιοδεία μαζί με τους thrashers Onslaught.

-Ευχαριστώ για τη συνέντευξη Adam, στείλε ένα μήνυμα στους Έλληνες fans..

Εγώ ευχαριστώ, περιμένω αυτό το τριήμερο να κάνουμε χαμό στη χώρα σας, και είμαστε ευγνόμωνες για όλα!

Γιάννης Χαρτζανιώτης



 




Δεν υπάρχουν σχόλια: