Κυριακή 12 Φεβρουαρίου 2017

Ravencult στο Μetal View: "Οι θρησκειες ταπεινώνουν τον ανθρωπο οδηγώντας τον στην παρακμή"

Προσωπικά δεν υπάρχει πιο ωραίο συναίσθημα, εν καιρώ στρατιωτικής θητείας  να επικοινωνείς και να παίρνεις συνέντευξη από μια εκ των τιμιότερων μπαντών της χώρας μας.
Ο λόγος για τους black metallers, Ravencult και τον κιθαρίστα τους, Στέφανο που μίλησε στο Metal View για την μεγάλη αλλαγή στο line up τους, τη γνώμη τους για την ακραία σκηνή και λεπτομέρειες για το νέο τους πόνημα "Force Of Profanation".


-Πέρασαν πεντε χρόνια από την κυκλοφορία του "Morbid Blood" και στη μπάντα ήδη άλλαξαν πολλά, καταρχάς ποιες θεωρείς πως είναι οι βασικότερες διαφορές μεταξύ του "Force Of Profanation" και του προκατόχου του;

Η βασική διαφορά είναι ότι το “Force Of Profanation”  είναι πιο ακραίο συνθετικά σε σχέση με οποιαδήποτε προηγούμενη μας δουλειά, χωρίς μελωδίες και με ελάχιστα mid tempo μέρη, με αυξημένες ταχύτητες και περισσότερα thrash στοιχεία. Το συνθετικό στυλ και ο χαρακτήρας της μπάντας δεν έχουν αλλάξει καθόλου, απλά αυτή τη φορά το υλικό μας βγήκε πιο επιθετικό και διέπεται από μια συνεχή ένταση και ασταμάτητο κοπάνημα από την αρχή ως το τέλος. Είμαστε αυθόρμητοι όσον αφορά το που θα κινηθούμε μουσικά σε κάθε κυκλοφορία αλλά πάντα φροντίζουμε να μένουμε πιστοί στις ρίζες μας χωρίς να αλλοιώνουμε το πρωταρχικό όραμα των Ravencult.

-Αν μπορούσατε θα αλλάζατε κάτι από το νέο σας δίσκο; 

Πάντα όταν τελειώνει μια ηχογράφηση και περνάει κάποιος καιρός, η αντίληψη αλλάζει σχετικά με κάποιες λεπτομέρειες ή αποφάσεις. Παρ’όλα αυτά δεν θα άλλαζα τίποτα γιατί το υλικό αντιπροσωπεύει το ποιοι είμαστε και τι θέλαμε να κάνουμε εκείνη τη στιγμή, φυσικά, χωρίς δεύτερες σκέψεις.

-Πέρσι εισχώρησε στις δυνάμεις σας και ο Αλέξης Παπαθεοφάνους, πως και αποφασίσατε αυτός να είναι ο άνθρωπος πίσω από το μικρόφωνο;

Η επιλογή έγινε με κριτήρια την πολύ καλή δουλειά του Αλέξη στο προσωπικό του project τους Nigredo, που παίζουν ένα εξαιρετικό, δισαρμονικό black metal στο EP τους “Facets Of Death”. Η ερμηνεία και οι μουσικές ικανότητες του μας ώθησαν σε αυτή την επιλογή, όπως και άλλα τεχνικά/πρακτικά πλεονεκτήματα που απορρέουν από τη συνεργασία. Ξεκινήσαμε με 14 συναυλίες στο ευρωπαϊκό Exhaling Spirits Tour με τους Drowned το Μάρτιο του 2015 και με την επιστροφή μας από αυτό εντάχθηκε ως μόνιμο μέλος της μπάντας, όπου και ηχογραφήσαμε μαζί το “Force Of Profanation".

- Εδώ και κάποια χρόνια είστε μέρος της Metal Blade, πως αισθάνεστε γι'αυτό; Θεωρείτε πως οι κόποι σας κατά κάποιον τρόπο δικαιώθηκαν;

Σίγουρα αισθανόμαστε τιμή να ανήκουμε στο roster μιας τόσο ιστορικής εταιρείας αλλά και μια δικαίωση για την επιμονή και τους κόπους μας όλα αυτά τα χρόνια. Όπως ξέρουν όσοι είναι φίλοι της μπάντας, πάντα κρατούσαμε low profile attitude και επικεντρωνόμαστε μόνο στην ουσία του πράγματος. Το ενδιαφέρον της Metal Blade επήλθε αποκλειστικά από τη δύναμη της μουσικής και των ζωντανών μας εμφανίσεων κι αυτό μας χαροποιεί ιδιαίτερα, αφού δεν ασχολούμαστε ιδιαίτερα με δημοσίες σχέσεις,  social media κτλ. Αυτός είναι χαρακτήρας μας από την αρχή της μπάντας, μιας και προσπαθούμε να εστιάζουμε κυρίως στην αγνή, ρομαντική πλευρά του να παίζουμε μουσική, παρ ' όλο που αναγκαστικά ερχόμαστε σε επαφή με τη βιομηχανία πίσω από αυτήν.

-Θα λέγατε πως με το "Force Of Profanation" ανοίγετε ένα νέο κεφάλαιο στην ιστορία των Ravencult;

Κάθε album είναι ένα νέο κεφάλαιο στην ιστορία της μπάντας, μέχρι το επόμενο. Είναι ένας νέος σταθμός στη διαδρομή μας, με το δικό του χαρακτήρα.

-Μουσικά, σε αυτό το album, πέρα από τις γνωστές black/thrash φόρμες, βλέπω και μερικά punk στοιχεία, αποτελεί η punk μέρος των επιρροών σας;

Σαν ακροατής ναι, είναι μέρος των επιρροών μου, αλλά δεν νομίζω ότι φαίνεται τόσο μέσα στoυς Ravencult. Ανέκαθεν βέβαια οι ακροατές της μουσικής μας ένιωθαν μια τέτοια αύρα να βγαίνει στο υλικό μας. Θα συμφωνούσα με την άποψη μιας Celtic Frost punk, με την έννοια ότι παίζουμε straightforward και χύμα μουσική με d-beats σε κάποια σημεία.

-Το "Into Depths", μέσα στον δίσκο το κάνατε πιο βαρύ σε σχέση με το split με τους Thou Art Lord, ή είναι η ιδέα μου;

Μιας και είναι επανεκτέλεση, σε καμία περίπτωση δεν γίνεται να επαναληφθεί ακριβώς το feeling και το παίξιμο μιας ηχογράφησης με μια άλλη. Αυτό βέβαια δεν σημαίνει ότι κάποιο από τα δύο υπερέχει ή υστερεί έναντι του άλλου. Παρ'όλα αυτά το αποδώσαμε με την ίδια αποφασιστικότητα και αφοσίωση, ενσωματώνοντας το στο νέο album γιατί θεωρούμε ότι είναι ένα κομμάτι που φανερώνει πολλές πτυχές του χαρακτήρα των Ravencult και λειτουργεί καλά μέσα στο σύνολο.

-Τι θέλετε να δηλώσετε με τον τίτλο του άλμπουμ σας; Η μουσική θα μπορούσε να είναι ένα μέσο εναντίωσης στη θρησκεία;

Οι οργανωμένες θρησκείες δεν μας αρέσουν γιατί θεωρούμε ότι ταπεινώνουν τον άνθρωπο και κατευθύνουν τον τρόπο σκέψης και πράξης του, οδηγόντας σε παρακμή. Ο τίτλος "Force Of Profanation" φανερώνει τι πρόκειται να ακούσει κανείς στο album και ταυτόχρονα "δείχνει" τη λατρεία μας για τις δύο χρυσές δεκαετίες του metal, τα 80s και τα 90s.

-Πως βλέπετε τη Ελληνική αλλά και την Ευρωπαϊκή black metal σκηνή;

Αν και η σκηνή κατακλύζεται από έναν ανυπολόγιστο αριθμό κυκλοφοριών και συγκροτημάτων, το ευτυχές είναι ότι υπάρχει ακόμα αρκετή ποιότητα και καλές κυκλοφορίες που δίνουν πνοή ζωής σε μια εποχή υπερπροσφοράς, υπερπληροφόρησης και χάους. Ο χρόνος είναι ο καλύτερος κριτής, η καλή μουσική πάντα αναγνωρίζεται ακόμη κι αν χρειαστεί να περάσει καιρός. Η Ελλάδα έχει μεγάλη παράδοση στο Black Metal και μάλιστα είναι από τους πρωτοπόρους της δεύτερης γενιάς, με προσωπικό ήχο κι ένα μοναδικό χαρακτήρα που δεν μοιάζει με τίποτε άλλο στον κόσμο.

-Ετοιμάζετε κάποια περιοδεία για την προώθηση του νέου album; Να περιμένουμε κάποια live στην Ελλάδα;

Ναι, όπως πάντα ο σκοπός μας είναι να παρουσιάσουμε το νέο album με συναυλίες εντός κι εκτός συνόρων.

- Eυχαριστώ πολύ για τη συνέντευξη, ο επίλογος είναι δικός σας...

Ευχαριστούμε για τη συνέντευξη και την υποστήριξη. Τον επόμενο καιρό θα υπάρξουν επανακυκλοφορίες παλιότερου υλικού μας που είναι εξαντλημένο, όπως το πρώτο μας full length "Temples Of Torment" σε όλα τα formats, μερικές περιορισμένες εκδόσεις που σχετίζονται με το "Morbid Blood" album, νέο merch και ίσως μια νέα, mini κυκλοφορία μετά το καλοκαίρι.

Γιάννης Χαρτζανιώτης

Δεν υπάρχουν σχόλια: