Κυριακή 12 Μαρτίου 2017

Rotting Christ στο Metal View: "Το metal θέλει θυσίες"

Δε χρειάζονται ιδιαίτερες συστάσεις για τους Rotting Christ. Ο frontman του ιστορικότερου black metal συγκροτήματος, Σακης Τόλης σεμνός όπως πάντα , μίλησε στο Metal View με αφορμή τη μεγάλη τους εμφάνιση στην Αθήνα στις 25 Μαρτίου και τις επερχόμενες εμφανίσεις τους επί πατρίου εδάφους τον Μάρτιο και τον Απρίλιο, στο πλάιο των σκοτεινών τελετών τους ανά τον κόσμο.


-Μετά από σχεδόν έναν χρόνο πως βλέπεις το τελευταίο σας album; Σαν συνθέτης θεωρώ πως έχω κάνει ένα σκοτεινό και μυστηριακό δίσκο που αλλάζει κατά πολύ αυτά που έχουν συνηθίσει οι ακροατές των Rotting Christ. -Θεωρείς πως αυτή η αλλαγή σας βγήκε σε καλό; Να σου πω την αλήθεια, προσωπικά θεωρώ ότι στους fans θα φαινόταν παράξενη η αλλαγή αυτή, λόγω διάφορων στοιχείων και πρωτοτυπιών, αλλά ακόμα και αυτές οι λεπτομέρειες φάνηκαν να προσεγγίζουν το ενδιαφέρον τους. Ένας καλλιτέχνης πάντα πρέπει να αλλάζει πράγματα και να ψάχνεται, όπως και εμείς πολύ κατα μέρος τα riffs, σε σχέση με προηγούμενα χρόνια και επικεντρωθήκαμε στην ατμόσφαιρα. -Για εμένα αυτή η ατμόσφαιρα φέρνει κάτι σε σκοτεινά soundtracks. συμφωνείς με την παρομοίωση μου; Απολύτως, είναι ακριβώς αυτό που θέλαμε να πετύχουμε. Αισθανθήκαμε ότι έπρεπε να κάνουμε και κάτι τέτοιο.


-Τι θα άλλαζες ακούγοντας το, έναν χρόνο μετά; Προσωπικά πιστυεύω πως ο εκάστοτε καλλιτέχνης πάντα βρίσκει λεπτομέρειες που θα έπρεπε ίσως να γίνουν λίγο διαφορετικές. Εγώ επιτηδευμένα αγαπώ αυτό που κάνω, γιατί κάθε τι που γράφω με τους Rotting Christ εκπροσωπεί τη φάση της μπάντας μια συγκεκριμένη περίοδο. -Είστε από τις μπάντες που ασχολείστε πέρα από την μουσική, ιδιαίτερα με τους στίχους. Πως βρίσκετε αυτή την έμπνευση; Ανέκαθεν μου άρεσε να ψάχνομαι, να διαβάζω και να ανακαλύπτω νέα πράγματα. Καλή η μουσική, αλλά όταν βάζεις στίχους βγαλμένους από θρύλους, ιστορίες και κουλτούρες, εκ των οποίων πολλές ξεχασμένες στον χρόνο, δημιουργείται μια ιδιαίτερη ατμόσφαιρα σε ένα album. -Με αυτό τον τρόπο θέλετε να βάλετε και τους fans σας, στο τρυπάκι να ψαχτούν μέσω των στίχων σας; Φυσικά, όπως είπα, καλή η μουσική, αλλά πολλές φορές είναι ωραίο κάποιος να ταξιδεύει σε σκοτεινά και μυσταγωγικά μέρη μέσω των στίχων. -Οι fans σας ανά τον κόσμο αναρωτιούνται για την πολυπολιτισμικότητα των κομματιών σας; Ω ναι, και αυτό είναι κάτι που με κάνει ας πούμε περήφανο, Όταν βλέπεις ανθρώπους από την άλλη άκρη της Γης να ασχολούνται με τα σανσκριτικά ή Λατινοαμερικάνους να τραγουδούν απ'εξω το "Αθάνατοι Εστέ" σημαίνει ότι κάποιοι όντως ψάχνουν να βρουν το νόημα πίσω από τα τραγούδια μας ή να ενδιαφερθούν για έναν πολιτισμό μακρυά από τον δικό τους.


-Τι είναι αυτο που σε κάνει να αγαπάς τις περιοδείες; Η αγάπη μας για να παίζουμε ζωντανά και να κάνουμε αυτό που πραγματικά γουστάρουμε, αλλά και το πάθος του κόσμου για κάτι που οι ίδιοι κάνουμε με κόπο. Πόσο μάλλον για μια μπάντα σαν εμάς, και γενικότερα για τα συγκροτήματα της Ελλάδας, τα οποία όντως κάνουν με κόπο αλλά και με μεράκι αυτό που πραγματικά αγαπάνε, και βάζουν κάτω όλα τα εμπόδια. Το metal θέλει θυσίες. -Σε έχουν κουράσει καθόλου; Ναι, είναι πολύ εξουθενωτικό να γυρνάς όλον τον κόσμο και να σαι μακριά από το σπίτι σου, ειδικά για μένα που αφήνω την οικογένεια μου και τα παιδιά μου. Αλλά το να ανακαλύπτεις νέα μέρη σου φορτίζει τις μπαταρίες, και όσο αντέχουμε, θα συνεχίζουμε να είμαστε στην πρώτη γραμμή. -Τι να περιμένουμε από τα live σας στην Ελλάδα; Ένα γεμάτο show από όλη την πορεία των Rotting Christ και από το "Rituals". -Πόσα κομμάτια να περιμένουμε από το " Rituals"; Ίσως και περισότερα από 4-5. -Ετοιμάζετε κάτι νέο; Πάντα ψάχνω νέους δρόμους, και μου αρέσει να γράφω κομμάτια, αλλά είναι ήδη πολύ νωρίς για να πω κάτι συγκεκριμένο, βέβαια μετά από τη συνέντευξη θα συνεχίσω να γράφω ένα νέο κομμάτι.

 -Ποια είναι τα σχέδια σας για το μέλλον; Πάντα κάναμε διαλείμματα μετά από μια περιοδεία, αλλά μετά τους δύο τελευταίους δίσκους, είμαστε συνεχώς on the road και κάθε καλοκαίρι δίνουμε το παρόν μας σε festivals της Ευρώπης, έτσι και φέτος θα κάνουμε το ίδιο, μετά τις εμφανίσεις μας τον Μάρτιο και τον Απρίλιο στη χώρα μας. -Ευχαριστώ Σάκη για τη συνέντευξη, κλείσε όπως θες. NON SERVIAM Γιάννης Χαρτζανιώτης

Δεν υπάρχουν σχόλια: