Πέμπτη 11 Δεκεμβρίου 2014

ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ ΜΕ ΤΟΥΣ VARATHRON ΣΤΟ METAL VIEW

Οι Varathron, οι Έλληνες black metallers που κουβαλάνε την ιστορία τους από το 1988, φέτος κυκλοφόρησαν τον νέο, 5ο studio δίσκο τους που φέρει τον τίτλο “Untrodden Corridors Of Hdes”.
Ο ιθύνων νους και frontman της μπάντας, Στέφανος “Necroabyssious”, μιλάει στο Metal View και τον Γιάννη Χαρτζανιώτη για το παρελθόν και το παρόν των Varathron, για το album τους, για τις ετοιμασίες της επόμενης δουλειάς τους καθώς και για τις αναμνήσεις του από τις ένδοξες και “καταραμένες” εποχές της δεκαετίας του 90.


-Καλησπέρα Στέφανε, καταρχάς συγχαρητήρια για το νέο σας album,τι να περιμένουν οι ακροατές σας από το νέο σας δίσκο, “Untrodden Corridors Of Hades”;

Ευχαριστώ πολύ Γιάννη,ο νέος μας δίσκος, είναι ένα ακόμη κλασσικό album των Varathron, με πολλές old-school φόρμες, ατμόσφαιρα, μελωδίες και πολλά mid-tempos. Έχουμε ήδη αφήσει τα πλήκτρα από τον προηγούμενο μας δίσκο, ενώ
προσπαθήσαμε να δώσουμε πιο έμφαση στα μπάσα, μιας και ούτε στο “Stygian...”, αλλά ούτε στο “Crowsreign” υπήρχε αυτό.
Γενικά νομίζω ότι το νέο μας album, έχει μια προσεγμένη αισθητική, ήταν σε μια περίοδο που η μπάντα μας ήταν άνετη, δεν είχαμε πολλά τρεχάματα όπως σχεδόν σε όλες τις προηγούμενες δουλειές μας, και ούτε χρειαζόταν να τρέχω κάθε λίγο στην Αθήνα για πρόβες και ηχογραφήσεις από την στγμή που όλα μας τα μέλη βρίσκονται στα Ιωάννινα, και έχουμε ήδη ένα πολύ καλό studio εδώ. Μιλώντας και σαν οπαδός, θεωρώ πως το νέο album, το “Untrodden Corridors Of Hades” είναι αντάξιο του “His Majesty..” και του Walpurgisnacht”. Επίσης οι οπαδοί μας ας περιμένουν έναν ακόμα δίσκο, ακόμα πιο μαύρο, ακόμα πιο σκοτεινό και κυρίως απόκοσμο.


-Θεωρείς πως η επαρχία δεν είναι ένας καλός  “σύμμαχος”, για την δημιουργία ενός συγκροτήματος και για την πορεία του στην συνέχεια.

Κοιτα Γιάννη, πριν μερικά χρόνια θα σου έλεγα πως σίγουρα δεν μπορείς να καταφέρεις πολλά αν έχεις μια μπάντα στην επαρχία. Στο λέω αυτό γιατί το ένιωσα γερά στο πετσί μου.Τώρα και με την δημιουργία studio σιγά σιγά σε κάθε περιοχή ,όπως και στα Γιάννενα , αλλά και με το internet, αυτό γίνεται ακόμα πιο εύκολο. Μακάρι να ήμασταν Σουηδία, Νορβηγία ή Γερμανία, που σε κάθε χωρίο έχει και studio και  μπάντες. 
Στην Ελλάδα πριν κάποια χρόνια τα πράγματα ήταν χάλια, τώρα καλυτερεύουμε. Και έχουμε μπάντες με πάθος σαν χώρα. Ελπίζουμε να φτιαχτεί και άλλο αυτή η κατάσταση, γιατί δεν έχουν όλοι την δυνατότητα να πηγαίνουν και να πληρώνουν στην πρωτεύουσα για να φτιάξουν έναν δίσκο.


-Παρατηρώ πως τα τελευταία χρόνια, είστε ακόμα πιο δραστήριοι κυρίως σε συνεργασίες με καταξιωμένες μπάντες του χώρου, θεωρείς πως κάνατε σταδιακά ένα δυνατό comeback;

Σίγουρα, δεν είναι το θέμα όμως ότι τα τελευταία χρόνια γίναμε γνωστοί, ο λόγος που δεν καταφέρναμε να κάνουμε πολλές κυκλοφορίες και πολλά live είναι γιατί είχαμε μια “κατάρα” σαν συγκρότημα, το θέμα της θητείας στον στρατό,κάτι που είναι συχνό στην χώρα μας, αλλά είχαμε και την “κατάρα” με την μετακόμιση μου , που έφυγα από την Αθήνα, και έπρεπε σιγά σιγά να βάζουμε τα πράγματα σε μια τάξη.
Όπως είπα και πριν από την στιγμή που βρήκαμε ξανά την σειρά μας, και σταθεροποιήσαμε το line-up μας, κάναμε κάποια βήματα ξανά, και  αισθανόμαστε πολύ χαρούμενοι για τις συνεργασίες μας, με συγκροτήματα όπως τους Desolation, Necromantia, Thornspawn, Black Altar και τους Den Saakaldte.

-Υπήρχαν και άλλα προβλήματα που  στάθηκαν εμπόδιο στους Varathron, και έκαναν να κυκλοφορήσουν νέο δίσκο έπειτα από 5 χρόνια;

Είχαμε ήδη ξεκινήσει να γράφουμε νέα κομμάτια από το 2011, όμως μερικά άλλα μέλη μας πήγαν στρατό και έτσι μείναμε λίγο πίσω. Στην πορεία είχαμε κάποια οικονομικά θέματα αλλά δεν πτηθήκαμε γιατί συνεχίζαμε να γράφουμε όσο περισσότερο μπορούσαμε. Το καλό είναι πως δεν είχαμε τόσα προβλήματα όσα είχαμε τα προηγούμενα χρόνια μας, και για αυτό καταφέραμε και κάναμε όσο πιο καλή δουλειά μπορούσαμε, από την στιγμή που δεν μας πίεζε ο χρόνος, προσθήσαμε να διορθώσουμε όσο το δυνατόν περισσότερο σφάλματα του παρελθόντος και επίσης οι ηχογραφήσεις στο studio του Κώστα Καλαμπόκα, και η παραγωγή του Tom Kvalsvoll (Arcturus,1349,Emperor,Darkthrone), μας έβγαλαν ασπροπρόσωπους και θεωρώ πως το “Untrodden Corridors Of Hades”, ακούγεται καθαρά ως μια δουλειά των Varathron.

-Ίσως είναι νωρίς, αλλά ετοιμάζετε κάτι καινούριο αυτή την περίοδο;

Ναι, το συγκρότημα βρίσκεται σε μια πραγματικά παραγωγική περίοδο και ήδη έχουμε καταφέρει να γράψουμε 2 νέα κομμάτια, περίπου στα ίδια μονοπάτια με τον τωρινό δίσκο. Δυστυχώς δεν καταφέραμε να τα βάλουμε στο “Untordden..”, και έτσι τα ξαναφτιάχνουμε για την επόμενη δουλειά μας.


-Την μουσική συνήθως ποιος την γράφει;

Όλοι είμαστε υπεύθυνοι για την σύνθεση της μουσικής. Και ο Στράτος, ο μπασίστας μας, και ο Αχιλλέας έχουν πολλές ιδέες και εμείς σιγά σιγά τις φτιάχνουμε, ώστε να βγάλουμε ένα αποτέλεσμα αρεστό σε όλους μας, να είναι ακραίο και δυνατό.

-Για τους στίχους, είσαι υπεύθυνος εσύ, από τι επιρρεάζεσαι συνήθως;

Kαι για αυτό το album, και για όλα τα πρηγούμενα επιρρεάζομαι από βιβλία, από ταινίες, από διάφορες προσωπικές στιγμές μου, από μυστικισμό και   αποκρυφισμό και από διάφορες φιλοσοφίες.

-Το εξώφυλλο του Untrodden Corridors Of Hades”, τι ακριβώς δείχνει;

Ήδη από το 2011 είχε βγει ένα εξώφυλλο με έναν μάγο σε ένα δάσος να περιβάλλετε από διάφορα σύμβολα, όμως ο άνθρωπος που το είχε φτιάξει το εξώφυλλο δεν είχε ακούσει κάποιο κομμάτι ώστε να κατευθυνθεί και έτσι δεν μπήκε σε αυτόν τον δίσκο.Ο Mark Riddick, που επιμελήθηκε το παρόν  εξώφυλλο, είχε ακούσει τα κομμάτια μας και ήξερε ακριβώς τι θέλαμε. To μαύρο και γκρί πλαίσιο προφανώς συμβολίζουν το σκοτάδι, ενώ οι διαλυμενοι κίωνες, που είναι εφτά, συμβολίζουν τα εφτά κομμάτια του δίσκου, ή και τα εφτά αμαρτήματα χαχα. Επίσης χωρίς να θέλουμε να υπερπροβάλλουμε την αρχαιολατρεία, οι κίωνες, μας “οδηγούν” και στον αρχαίο θεόΆδη, όπου έχουμε βάλει και το όνομα του στον δίσκο, ο οποίος, σαν θεός του Κάτω Κόσμου πολλές φορές παρομοιάζεται και σαν Εωσφόρος, έτσι μαζί έχει μπεί και η κεφαλή του τράγου. 

-Θα ήθελα να μας πεις πως βλέπεις την εποχή του “His Majesty...”, 20 περίπου χρόνια μετά;

Είμαι πραγματικά χαρούμενος που αυτός ο δίσκος είνας ένας από τους πιο κλασσικούς στο δεύτερο κύμα του black metal, και στο λέω αυτό Γιάννη, και σαν μουσικός και σαν fan. Από ότι έχω δει σε συνεντεύξεις των Emperor και των Marduk, κάποια χρόνια πριν,  το ντεμπούτο μας αποτέλεσε επιρροή για αυτούς και αυτό είναι μεγάλη τιμή για εμάς.
Τότε που γράφαμε το album , οι εποχές ήταν πιο αγνές, πιο “ρομαντικές”, αν θέλεις γεμάτες δυσκολίες μεν αλλά και γεμάτες όρεξη και πάθος για αυτό που κάναμε.
Ήδη από το '88 που ξεκινήσαμε να παίζουμε black metal, είχε φανεί η όρεξη μας και έτσι  φτιάξαμε το πρώτο mας full length, με τον Δημήτρη των Zemial, τoν Μίμη από τους Rotting Christ, τον Γιάννη από τους Sound Pollution και τον Magus, των Necromantia, το 1993.
Την περίοδο που ηχογραφούσαμε τον δίσκο, ήταν τότε που το black metal, ήταν πολύ στα πάνω του  και όλες οι μπάντες της εποχής , οι Rotting Christ,  οι Septic Flesh και οι Necromantia ήταν σαν παρέα σε όλη την Αθήνα. Προβάραμε στα ίδια μέρη και είχαμε τις ίδιες επιρροές.

-Ποια συγκροτήματα θεωρείς ότι ήταν επιρροή για τους  Varathron;

Μου άρεσε το thrash, το death..ότι περιείχε  γενικά χώσιμο. Μας επιρρέασαν σίγουρα οι Venom, Hellhammer,Celtic Frost, Sarcofago και  οι Morbid Angel.


-Μιας και έχουμε πιάσει το παρελθόν, εσύ είχες επικοινωνία με συγκροτήματα πίσω στα 90s;

Ναι, είχα επικοινωνία με τους Mayhem, τους Darkthrone, στέλναμε demo και κασέτες με τον Nick Holmes των Paradιse Lost και με τους Sepultura. Έχω επίσης γράμματα και flyers από τους Sarcofago, τους Primordial, τους Ιάπωνες Sigh, τους Derketa και τους Deicide. Πράγματα τρομερά, που φαντάζουν απίθανα. Είχαμε επίσης επικοινωνία και με τους Morbid Angel και τους Samael. Όλα αυτά τότε ήταν πιο καλά, η επικοινωνία δεν ήταν απρόσωπη όπως τώρα με το internet. Το tape trading και τα flyers, έφερναν τις μπάντες πιο κοντά.

-Εκείνη την εποχή επίσης, είχε κανονιστεί και μια συναυλία με τους Mayhem, τους Rotting Christ, τους Death Courier και εσάς. Τι έγινε και οι Mayhem τελικά δεν ήρθαν.

Σίγουρα θα ήταν μια τέλεια εμπειρία να γνώριζα από κοντά τον Dead και τον Euronymous. Δυστυχώς ποτέ δεν μάθαμε ακριβώς γιατί δεν ήρθαν οι Mayhem στην Ελλάδα τότε, αλλά είχε ακουστεί σαν φήμη ότι τους έπιασαν οι συνοριοφύλακες χωρίς διαβατήρια, χωρίς ταυτότητες, κάποιες άλλες φήμες έλγαν ότι κουβαλούσαν ναρκωτικά, ποτέ δεν μάθαμε την αλήθεια. Τελικά η συανυλία έγινε τριήμερη, με τις υπόλοιπες μπάντες που ήμασταν, και κάναμε εναλλαγές στους headliners. Ήταν κάτι παρθενικό ας πούμε για εμάς, που αν ερχόντουσαν και οι Mayhem με το original line up τους, θα έμενε στην ιστορία σαν live. Ελπίζαμε πως τελικά θα έρχονταν κάποια άλλη στιγμή στην χώρα μας, όμως προέκυψαν οι θάνατοι των 2 μελών που είχαμε επικοινωνία, του Dead και του Euronymous.

-Τι είναι το black metal για εσένα;

Πέρα από μια απλή μουσική, για εμένα είναι η ζωή μου, μια φιλοσοφία, ενάς τρόπος ζωής. Ιδιώς όταν ξεκινούσα πριν 25 χρόνια όλα αυτά τα συναισθήματα γύρω από το black metal, ήταν πιο έντονα.

-Ακούντας το “Untrodden Corridors Of Hades”, που θα ήθελες να ταξιδέψει ένας οπαδός των Varathron;

Στο σκοτάδι. Είναι μια μελωδική και σκοτεινή δουλειά, οπότε κάποιος που το ακούει θα ήθελα να ταξιδέψει σε ένα σκοτεινό μέρος του εαυτού του.


-Ευχαριστώ πολύ για αυτή την συνέντευξη Στέφανε, πριν κλείσουμε θα ήθελα να μας πεις τα σχέδια σας για το μέλλον.


Εγώ ευχαριστώ Γιάννη, χαρά μου. Καταρχάς να πω ότι οι Varathron θα ξεκινήσουν να παίζουν συστηματικά live, γιατί την δεκαετία του 2000 έπαιξαν μόνο δυο φορές. Ήδη ξεκινήσαμε τις εμφανίσεις μας αρχικά στην Θεσσαλονίκη, και έπειτα στο φεστιβάλ Nuclear War Now. Θα συνεχίσουμε και με άλλες συναυλίες στην Αθήνα και την υπόλοιπη Ελλάδα, και ίσως να παίξουμε και άλλα live στην Ευρώπη, τώρα που κυκλοφόρησε και το νέο album. Επίσης έχουμε ξεκινήσει προετοιμασίες για δημιουργία νέων κομματιών, και είμαστε σίγουροι πως δεν θα καθυστερήσουμε τόσο, όσο άλλες φορές.

Για το Metal View
Γιάννης Χαρτζανιώτης

Δεν υπάρχουν σχόλια: