Τετάρτη 4 Σεπτεμβρίου 2013

NAER MATARON-ΚΑΙ Ο ΛΟΓΟΣ ΣΑΡΞ ΕΓΕΝΕΤΟ (Album Review)



Μέσα στην ζέστη του φετινού καλοκαιριού,οι Έλληνες black metallers,Naer Mataron,κυκλοφόρησαν ένα νέο full-length album,που μας γυρνάει 20 χρόνια πίσω και αποτελεί έναν φόρο τιμής στο σατανικό,occult black metal των 90s.



Όλα ξεκινάνε καταρχάς από το εξώφυλλο και το γενικό artwork του δίσκου,όπου βλέπουμε μέσα εκόνες με δαίμονες,επισκόπους,μάγους και πυρές σε ένα απόκοσμο ύφος μεσαιωνικής γκραβούρας και ανάμεσα στους στίχους λόγια από προφήτες ....
Και συνεχίζουμε με την ακρόαση ξεκινώντας με το πρώτο κομμάτι “Magus” όπου μέσα στα σκοτεινά και μαύρα riffs ακούμε την μεγαλειώδης φωνή του Αχέροντα σε ύφος μυστηριακής και τελετουργικής απαγγελίας,μέχρι αν μπει ο Καιάδας που σκορπίζει την ίδια την Κόλαση με τις κραυγές του,και αυτό το συνεχίζει και στο επόμενο “Demon's Lord”.

 Σε ένα  παρόμοιο ύφος επίσης είναι και το “The Light Bearer” όπου οι κιθάρες και τα drums έχουν κάτι επηρεασμένο από το “Ζήτω Ο Θάνατος” σε συνδιασμό από Hellhammer,Celtic Frost και τα πρώτα από την Νορβηγική σκηνή.
Άξια αναφοράς επίσης είναι και η διασκευή στο “Νightmare” των Sarcofago(στα φωνητικά ο Talos,live κιθαρίστας της μπάντας),όπου έκαναν μια καταπληκτική εκτέλεση,βασισμένη στο original αλλά με περισσότερη μαυρίλα,προβάλλοντας όμως το ίδιο μίσος,την ίδια ένταση και το ίδιο πάθος προς τιμήν μιας μπάντας που αγαπούν!!!!

Μέσα στον δίσκο υπάρχει και το “Α Secular Persuit Of Coffins” όπου συμπεριλαμβάνεται στο ΕΡ του συγκροτήματος “Εγώ Ειμί Το Φως Του Κόσμου”,ίσως το πιο σκοτεινό κομμάτι του δίσκου,όπου στα φωνητικά είναι ο Vicotnik των Dodheimsgard.
Άλλος ένας μη απαρατήρητος guest στο album,είναι και ο Γιώργος Διαμαντόπουλος των Chaostar,όπου παίζει διάφορα παράξενα όργανα από όλες τις μεριές του κόσμου,και κάνει τα κομμάτια που συμμετέχει ένα γκρίζο,συννεφιασμένο ταξίδι σε ένα ambient παρελθόν.
Το ένα κομμάτι είναι το “Eternal Ice”,που η γενική σύνθεση είναι του κιθαρίστα της μπάντας,Indra,και αποτελεί μια “παρωδία” του Silent Night,το δεύτερο κομμάτι που συμμετέχει ειναι το “Νύχτα Παγανή” ,όπου ουσιαστικά μας ξετυλίγεται μια ιστορία για την χαρά και την γέννηση ενός αρχαίου θεού,που πάει κόντρα στο “πένθος” της Χριστιανικής Μεγάλης Παρασκευής..ένα κομμάτι που δεν έχει metal επιρροές αλλά είναι μαγευτικό!!!!

Τέλος,ένας dark ambient επίλογος με λεπτά χορωδιακά φωνητικά που εξιστορούν από το ευαγγέλιο του Ιωάννη το... “Και ο Λόγος,σαρξ εγένετο”....



Μια αρκετά καλή δουλειά με πολλά highlights,και ένα πέρασμα από όλα τα σημεία του black metal (και όχι μόνο) κατα την διάρκεια των 90s!!!!...Ο βασιλιάς είναι νεκρός...Ζήτω ο Βασιλιάς....

(8,5/10)

Για το Μetal View:Γιάννης Χ.

1 σχόλιο:

Ανώνυμος είπε...

Το εξώφυλλο μιμείται διάφορα σχέδια πολιτισμών της κεντρικής και νοτίου αμερικής (ίνκας, μάγιας )