Κυριακή 25 Αυγούστου 2013

KATATONIA-DETHRONED AND UNCROWNED(Album Review)


Η Σουηδική μαυρίλα των Katatonia,έρχεται μετά από έναν χρόνο να ταράξει πάλι τα νερά με μια νέα δημιουργία,που ουσιαστικά είναι το περσινό “Dead End Kings” ,αλλά με μια πιο μελαγχολική και progressive προσέγγιση,καθώς και με διάφορες λεπτές,ακουστικές και μελαγχολικές πινελιές...
Το σκοτεινό,γκρίζο πέπλο του συγκροτήματος μας σκεπάζει από την ψύχρα του Βοριά,και ξεκινάμε με το “The Parting”,που είναι εμφανέστατα πιο απαλό και λεπτό σε σχέση με το προωτότυπο,καθώς την θέση των ποικίλων τυμπάνων και των πιο “κοφτερών” riffs τα παίρνουν μια απλή μπότα και ένα πιατίνι,ένα κατατθλιπτικό και απόκοσμα μάυρο αρμόνιο όπως επίσης και μερικές ακουστικές κιθάρες που συνοδευλουν αυτήν την μαγική και παράλληλα σκοτεινή ατμόσφαιρα. Σε ένα παρόμοιο ύφος,με ελαφρώς πιο κύρια τα μέρη της κιθάρας και με την μαγευτική φωνή της Silje Wergeland που μας συγκινεί και μας μαγεύει στο ντουέτο της με τον Jonas Renske και μας ταξιδεύει στο απέραντο έρεβος... Συνέχεια με το “Hypnone” που σφραγίζει την ατμόσφαιρα της μπάντας και μας οδηγεί στο παντοτινά υπεροχο και αγαπητό σε πολλούς “Racing Heart”,που στην παρούσα εκτέλεση γινεται ακόμα πιο γλυκό και ήπιο,και μπαίνει ακόμα καλύτερα στην γενική ατμόσφαιρα και στο feeling των στίχων!!! Το “Buildings” σε αντίθεση με την δυναμική που είχε η πρώτη εκτέλεση,εδώ γίνεται πιο μελωδικό,απαλό και σχετικά “συμφωνικό”,μιας και τα πλήκτρα εδώ(καθώς και στην συνέχεια..) παίζουν κύριο ρόλο!!! Το ίδιο συμβαίνει και με το καταπληκτικό και λυπηρό “ Leech” καθώς και με το “Ambitions”,όπου η χροιά του Renske μαζί με το πάντρεμα των πλήκτρων και των σολιστικων της κιθάρας κάνουν την τέλεια κατατονική ατμόσφαιρα!!! Όγδοο στην σειρά κομμάτι το “Undo You”,που είναι πιο κοντα στην αρχική σύνθεση αλλά με πιο πολύ ένταση και συναίσθημα στα φωνητικα,όπως το ίδιο συμβαίνει και με τα επόμενα “Lethean”(κομματάρα) και με το “First Prayer”. Kαι φτάσαμε στο τέλος με το “Dead Letters”,όπου επίσης το κομμάτι είναι πιο κοντα στην αρχική σύνθεση,αλλά με μερικές ελαφρώς πιο πολύπλοκες μελωδίες κοντά στο ύφος των Tool και των συμπατριωτών τους Οpeth.
Η επανεκτέλεση του δίσκου είναι πάρα πολύ καλή,πράγμα που ομολογώ ότι δεν το περίμενα. Το σκοτάδι για ακόμη μια φορά εξαπλώθηκε από τους Σουηούς άρχοντες και αποτέλεσε μέρος μιας εκπληκτικής δημιουργίας που θα λατρε΄ψουν οι φίλοι της μπάντας...ειδικά όσοι ξερουν ότι λάμπουν και τους τίμησαν τον Φλεβάρη που περασε στο Gagarin!!
(9,5/10)
Για το Μetal View:Γιάννης Χ.

Δεν υπάρχουν σχόλια: