Τετάρτη 6 Απριλίου 2022

BOMBER-NOCTURNAL CREATURES (Album Review)

Σχεδόν κάθε χρόνο, η Σουηδία θα βγάλει και από μια καινούρια μπάντα στο φάσμα του κλασικού heavy metal, με αποτέλεσμα να απορούμε τι έχει το νερό εκεί πέρα. Το θαύμα της φετινής χρονιάς έρχεται με το εκρηκτικό όνομα Bomber, και το κλασικοπρεπές, πιασάρικο και άκρως ολοκληρωμένο "Nocturnal Creatures", που γρήγορα μας κάνει να αναρωτιόμαστε για τον αυθορμητισμό και συνάμα, τον επαγγελματισμό τους. Αυτή η καλλιτεχνική δεινότητα απλώνεται καλύτερα παρακάτω, στα χνάρια σπουδαίων συγκροτημάτων.

Με τα πρώτα δευτερόλεπτα των στροφών του δίσκου, μπαίνουμε σε ένα σκοτεινό σκηνικό, το oποίο επί των πλείστων δε φεύγει από το πνεύμα των Σκανδιναβών, άλλοτε στιχουργικά και θεματολογικά και άλλοτε καθαρά μουσικά, με το ένστικτο της μελαγχολίας να επικρατεί και στις πιο δυνατές στιγμές του με γνώμονα πάντοτε το στοιχείο των 70s και 80s και μια εμπειρική και φιλοσοφική σκέψη. Άλλωστε με τον ίδιον τρόπο μας καθήλωσαν και μπάντες από τους Black Sabbath μέχρι τους Whitesnake στο απόγειο τους. 

Πέρα όμως από αυτό το σημείο, η ενέργεια δε χάνεται, ειδικά σε κομμάτια όπως το "Zarathustra", το "Fever Eyes" και "Black Pants Magic" με ένα μπόλιασμα του κεντροευρωπαϊκού hard rock, των Kiss και των προαναφερθέντων παραπάνω, όπου συναντούν το NWOBHM, πότε με πιο τσιτωμένα γκάζια και μερικές φορές με ώθηση στη μελωδία. Ο τρόπος γραφής τους μάλιστα δεν αφήνει πολλά στη φαντασία, κάνοντας μας ένα νοσταλγικό ταξίδι, αλλά με πολλές μοντέρνες πινελιές όπως τις γκρούβες, τα τεχνικά σόλο και φυσικά την παραγωγή του σήμερα, όπου περίτρανα φαίνονται με τη σειρά στο instrumental "Cassiopeia" μεταξύ άλλων, εντείνοντας το αίσθημα της ποικιλίας. 

Επιπλέον, μέσα σε αυτό το σύνολο από κομματάρες, το ατού των 'βομβώδων' metallers, είναι το μυστήριο, αυτό που κάνει λικνίσματα με ακουστικούς ήχους, ψιθύρους και δραματισμό στις εκρήξεις του, με αποκορύφωμα το "A Walk of Titans", ακολουθώντας από πίσω το "You've Got Demons", το "Hungry For Your Heart" και το μαύρο "Aurora" για το τέλος. Παρόλα αυτά, ένα ακόμα δείγμα αγάπης για τις τέσσερις προηγούμενες δεκαετίες είναι ο τρόπος που κομμάτια σαν το "The Tiger" θα μπορούσε να ακούγεται σε ένα τωρινό remake μιας action movie της εποχής και να υπογραφεί βαθύτερα η αφιέρωση τους σε αυτό το στυλ σε έναν γενικό, επικό συνδυασμό.

Η καρδιά τους χτυπάει για το παρελθόν, αλλά δε μένουν σε αυτό, δίχως να πέφτουν στη παγίδα της ρετρολαγνείας. Τα χτυπητά τους ρεφρέν βαρούν και μέσα μας, κι εμείς γινόμαστε ένα με αυτούς. Βλέποντας στα σοβαρά και όχι στο εφήμερο, παρτάδικο ροκσταριλίκι τη μουσική τους, αυτό αντικατοπτρίζεται, με τους φίλους του κλασικού hard rock/metal ήχου να ωθούνται σαν νυχτοπούλια στη μαυρίλα υπό τις μουσικές τους. Φρέσκοι και νοσταλγικοί ταυτόχρονα, οι Bomber πρέπει να θεωρηθούν ένα λαμπρό αστέρι, με το "Nocturnal Creatures" να αποτελεί ένα από τα καλύτερα ντεμπούτα των τελευταίων χρόνων που επ'ουδενί δε πρέπει να χαθούν στην αφάνεια, και η Napalm Records αξίζει να τους αξιοποιήσει.

(9/10)

Γιάννης Χαρτζανιώτης

Δεν υπάρχουν σχόλια: