Πέμπτη 10 Φεβρουαρίου 2022

VOIVOD-SYNCHRO ANARCHY (Album Review)

Οι Voivod είναι από τις λίγες περιπτώσεις συγκροτήματος που με τον καιρό γίνονται σαν το καλό κρασί, και ωριμάζουν, γλυκαίνουν και νοστιμίζουν ακόμα περισσότερο τα ακούσματά μας. Ήδη από τα 80s μέχρι σήμερα, οι metal ήρωες του Montreal, είναι μοναδικοί με έναν ήχο απερίγραπτο που συνεχώς εξελίσσεται. Έτσι και τώρα, τέσσερα χρόνια μετά την τελευταία τους δουλειά, φέρνουν το "Sychro Anarchy" για να βάλουν ένα ακόμα ουσιώδες λιθαράκι στην καριέρα τους.

Οι Κεμπεκιανοί metal μύθοι, παρόλο που είναι τόσο πολυσχιδείς και ιδιαίτεροι, πάντα καταφέρνουν να δείχνουν το στίγμα τους και με κάθε σύνθεση να καταλαβαίνουμε πόσο γνώριμο είναι το στυλ τους. Ο ήχος τους πάντα ζεστός και εξωπραγματικός, έχει μεστώσει στο τελευταίο prog δισκογραφικό δίδυμο των "Target Earth" και "Τhe Wake" καθώς και στα ΕΡ "Post Society" και "The End Of Dormancy", τα οποία εντείνουν τη γεύση σε αυτόν τον παραφυσικό, στροβιλώδη χαρακτήρα της μουσικής τους. Δίχως περισσότερες περιαυτολογίες, το 15ο άλμπουμ των Voivod καταφέρνει τώρα να βαρύνει το στυλ των προηγούμενων δίσκων, που από τη μία στο heavy/thrash ύφος που έστω και για λίγο υπάρχει, φαντάζει ως εκσυγχρονισμός των ήδη μπροστά από την εποχή τους. "Killing Technology" και "Dimension Hatross", ενώ από την άλλη το τεχνικό prog και jazzy ηχοτόπιο επεκτείνεται προς μία ψυχεδελική μεριά του γκρουπ.

Ο πειραματισμός των Voivod είναι προέκταση του ίδιου του εαυτού τους, και μέσα από όλα όσα αναφέρθηκαν παραπάνω, ξεχωρίζουν κομμάτια όπως τα τρία ήδη γνωστά, "Paranormalium", "SynchroAnarchy" και "Planet Eaters" που δείχνουν πόσο όγκος προστέθηκε στο καθόλα υπνωτικό, ανάλαφρο στυλ τους, με τον Chewy σαν συνθέτης, να δίνει ειδική μνεία στον θρυλικό Piggy, ενώ και ο Snake πίσω από το μικρόφωνο γίνεται πιο γρεζάτος και πορωτικός. Όσον αφορά το rhythm section λικνίζεται μέσα από τους ρυθμούς που δημιουργήθηκαν στο "Holographic Thinking", αποτελώντας χαρακτηριστικό παράδειγμα των αλλαγών που ήρθαν, δίχως πουθενά να χάνεται η ταυτότητα και η ποιότητα των Καναδών, απλώς να οξύνεται. 

Ποιον να ξενίσει τι στους Voivod, αφού από αυτούς όλα μπορούμε να τα περιμένουμε. Έτσι τώρα, οι εξωγήινοι ήχοι τους φτιάχνουν μια νέα δυστοπία με δαιδαλώδεις διακλαδώσεις αλλά και πιασάρικες στιγμές, που από τους Sabbath πάμε στο punk, από εκεί στο thrash και τέλος στο 70s prog rock, κι όλα αυτά το 2022. Για κάποιους είναι δύσκολο να κάνεις το περίπλοκο εύηχο, αλλά για τους Voivod είναι η φύση τους, κι αυτό εν τέλει είναι η μαγεία στην δική τους μουσική και στη δική μας ψυχή. Αυτό κιόλας είναι που μένει τόσο στο "Synchro Anarchy" όσο και σε κάθε άλλη δουλειά αυτής της σπουδαίας τετράδας.

(9/10)

Γιάννης Χαρτζανιώτης

Δεν υπάρχουν σχόλια: