Δευτέρα 21 Φεβρουαρίου 2022

Battle Beast στο Metal View: Θέλουμε να ξυπνάμε δυνατά συναισθήματα με τον ήχο μας

Επιστρέφοντας δυναμικά, οι Βattle Beast έδειξαν ξανά τα δόντια τους, αυτή τη φορά σε ένα σκοτεινό μέρος, με ένα πολύχρωμο αλλά και αλλόκοτο πάρκο. Ο λόγος για το Circus Of Doom, που τους ανέδειξε ξανά, με το αίμα τους να βράζει και δεχόμενοι πληθώρα διθυραμβικών σχολίων. Οι ίδιοι οδεύουν πάλι στην κορυφή και η μπροστάρισσα, Νoora Louhimo μιλάει στο Metal View για την έκτη  δυναμική δουλειά των Φιλανδών και τα δέκα χρόνια της στο εσωτερικό τους.


-Καταρχάς ποια η ανταπόκριση στο νέο σας άλμπουμ;

Πραγματικά είναι πολύ νωρίς ακόμα για κάτι τέτοιο αλλά οι πρώτες γνώμες και η ανταπόκριση είναι πάρα πολύ καλές, ήδη από τις εμφανίσεις με τα νέα μας τραγούδια πριν βγει ο δίσκος, αλλά και με το live stream πάρτυ που κάναμε για την κυκλοφορία του δίσκου. Χαίρομαι που βλέπω οπαδούς μας να είναι τόσο ενθουσιασμένοι όσο εμείς και με κάνει και εμένα προσωπικά υπερήφανη. Νομίζω πως όλο αυτό μας ανεβάζει λίγο παραπάνω, και μάλιστα με έναν δίσκο που νιώθω ότι μας εξέλιξε. 

-Βλέπω πολλά μεγαλεπίβολα στοιχεία στο άλμπουμ και νομίζω πως είναι η πιο επική σας δουλειά. Πώς προέκυψε αυτό;

Ευχαριστώ βασικά χαχα. Η αλήθεια είναι πως υπήρξε πολύς χρόνος λόγω των lockdown να προσηλωθούμε στον στόχο μας, να δώσουμε βάση σε αυτό που πραγματικά θέλουμε από τη μπάντα. Όλα τα χρόνια πριν την πανδημία ήμασταν συνεχώς στον δρόμο και σε περιοδείες, οπότε ποτέ δεν είδαμε πως πραγματικά θέλουμε να προχωρήσουμε και να μελετήσουμε πάνω σε αυτό. Όλες τις υποχρεώσεις μας τις κάναμε την ίδια στιγμή ταυτόχρονα. Μάλλον από εδώ και πέρα πρέπει αν λειτουργούμε έτσι όπως τώρα χαχα. Γενικά θέλαμε κάτι πομπώδες και μαγευτικό, και βγήκε έτσι. Είχαμε την κατάλληλη στιγμή στην κατάλληλη περίοδο να ηρεμήσουμε για να κάνουμε το μπαμ μας, Ήταν αυτό το μικρό διάλειμμα που μας έκανε όλους να χαλαρώσουμε και έπειτα να επικεντρωθούμε. Ήταν επίσης καλό ότι περάσαμε χρόνο προσωπικά με τις οικογένειές μας και πήραμε θετική ενέργεια, για να τη διοχετεύσουμε έπειτα. Είναι τέλειο που περιμέναμε τόσο καιρό να βγάλουμε έναν δίσκο σαν αυτόν και μάλιστα μετά από τόσες δύσκολες και περίεργες συνθήκες. Θέλαμε να δώσουμε συντροφιά στον κόσμο έτσι. Ειλικρινά πιστεύω ότι είναι το καλύτερο μας άλμπουμ μέχρι στιγμής.

-Επίσης μπορώ να διακρίνω διάσπαρτα στον δίσκο στοιχεία από τα Unholy Saviour και Bringer Pain. Θεωρείς πως είναι δύο δίσκοι ορόσημο για τους Battle Beast;

Όχι χαχα. Πάντα ένιωθα ότι είμαστε από τις μπάντες που πάνε ένα βήμα μπροστά με τις δουλειές τους χωρίς να κοιτούν πίσω. Ωριμάζουμε και σαν άνθρωποι και σαν συγκρότημα και πάντα διψάμε για κάτι νέο μέσα από κάθε νέο άλμπουμ. Θέλουμε να γινόμαστε καλύτεροι και το πισωγύρισμα δε βοηθάει σε αυτό. Σίγουρα αυτά τα δύο είναι πολύ καλά άλμπουμ, και είναι σαν παιδιά μας, γεμάτα από αναμνήσεις και εμπειρίες, αλλά έχουμε ακόμα κι άλλα να δώσουμε. Παρόλα αυτά ο ήχος μας είναι τέτοιος που μπορεί να έχει κάποια κοινά, αλλά συνεχίζουμε να τον μεγαλώνουμε και να τον εξελίσσουμε. Όλα είναι μαθήματα και νέες στιγμές και εμπειρίες. Κυρίως θέλουμε να κοιτάμε το μέλλον και να γίνουμε καλύτεροι στο αύριο.

-Σχετικά με τον τίτλο του νέου δίσκου, "Circus Of Doom", υπάρχει κάποιος συγκεκριμένος συμβολισμός ή νόημα γιατί εμένα μου βγάζει τόσο κάτι ανέμελο όσο και κάτι σκοτεινό;

Ναι. Δεν είναι κάποιο concept άλμπουμ, αλλά ο τίτλος αντικατοπτρίζει την τωρινή πραγματικότητα. Είτε αυτή είναι η κοινωνία, είτε η ψυχολογία μας είτε οι διάφορες πεποιθήσεις. Όλα είναι ένα τσίρκο είτε με την καλή, είτε με την κακή έννοια, μια σκοτεινή και τρομακτική πλευρά σε κάτι πλούσιο και πολύχρωμο. Από την άλλη, αν το πάρουμε καθαρά μουσικά, η ποικιλομορφία του δίσκου μοιάζει σαν ένα τσίρκο με την ποικιλία και τον φάσμα των ήχων που είναι κάποιες φορές πιο ζωηροί και κάποιες άλλες πιο μυστηριώδεις. Όταν ακούσεις τον δίσκο και μπεις στο νόημά του, είναι πραγματικά σαν να μπαίνεις μέσα στη σκηνή του τσίρκου και να βλέπεις τόσα διαφορετικά πράγματα τριγύρω σου. Είναι σαν ένα rollercoaster που σε πηγαίνει από το φως στο σκοτάδι, και σε ανεβάζει ή σε κατεβάζει. Αυτός είναι και ο κόσμος των Battle Beast τώρα. Μάλιστα για αυτόν τον λόγο βάλαμε με προσοχή τη σειρά των κομματιών, για να φανεί η ατμόσφαιρα της διασκέδασης ή του τρόμου από την αρχή έως το τέλος. Έχεις δίκιο για τον συνδυασμό ανέμελου και σκοτεινού. 

-Ο ήχος σας γενικά είναι παιχνιδιάρικος. Είναι καθόλου ζόρικο να ενώνεται το κλασικό heavy metal με το 80s pop;

Έχουμε τρεις συνθέτες στη μπάντα  οπότε δεν είναι καθόλου δύσκολο. Είναι τόσο παραγωγική και ανοιχτόμυαλη ομάδα. Όλοι αγαπάμε το κλασικό metal αλλά ποτέ δεν μείναμε εκεί. Ο μπασίστας μας, ο Eero είναι ο κλασικός χεβιμεταλάς, για τα ατμοσφαιρικά, θεατρικά και pop στοιχεία ευθύνεται ο πληκτράς μας ο Janne, ενώ ο ένας μας κιθαρίστας, ο Joona έρχεται για τα επικά, power πομπώδη στοιχεία μας και συνήθως είναι αυτός που φέρνει και τις μπαλάντες και τα ρομαντικά μας κομμάτια, όπως τώρα το "Eye Of The Storm" που το έγραψε για τη γυναίκα του. Κάπου εκεί μπαίνω και εγώ για να τα γεφυρώσω και να γίνει η μετουσίωση. Είναι η αγία τριάδα και εγώ ο αγιασμός χαχα.

-Παρόλα αυτά μια δεκαετία πριν, στις πρώτες σας δουλειές ήσασταν πιο κοντά στο κλασικό old school metal. Πόσο δύσκολη ήταν αυτή η αλλαγή στο πέρασμα του χρόνου;

Ήταν δύσκολη περίοδος γενικά, όχι μόνο στη μουσική εξέλιξη. Μεγαλώναμε, ωριμάζαμε και ανοίγαμε ορίζοντες. Αλλά κάποιες φορές μεγαλώνεις μόνος σου, θες να προχωρήσεις, κι άλλες φορές είστε όλοι μαζί, είστε ομάδα. Εμείς είχαμε δράματα και γενικά μια οδυνηρή κατάσταση στο εσωτερικό μας, οπότε όταν όλα ηρέμησαν ξέραμε προς τα που θα κατευθυνθούμε και πως θέλουμε να το κάνουμε. Ήταν θέμα χρόνου να βρούμε τον χαρακτήρα μας μέσα στη μουσική. Σε αυτό βοήθησαν όλα τα καλά κι όλες οι εμπειρίες που μαζέψαμε σιγά σιγά. Πιστεύω πως όλα όσα είχαμε ονειρευτεί τα έχουμε πετύχει, οπότε όσες δυσκολίες ήρθαν μας βοήθησαν για να είμαστε εδώ τώρα με το καλύτερο μας άλμπουμ. Φέτος κλείνω δέκα χρόνια στη μπάντα και νιώθω πλούσια από όσα έχουμε κάνει και πόσα διαφορετικά περάσματα έχουμε ζήσει.

-Ποια είναι η πιο σημαντική σου στιγμή αυτά τα δέκα χρόνια στους Battle Beast;

Υπάρχουν πάρα πολλές ωραίες αναμνήσεις, ίσως θα έπρεπε να γράψω βιβλιό με αυτές χαχα. Μακράν όμως, η σπουδαιότερη μου στιγμή με τους Battle Beast είναι αυτή που με ρώτησαν αν θέλω να μπω στη μπάντα. Διαλέγω αυτή τη στιγμή γιατί ήταν η αρχή για όλα όσα ακολούθησαν μέχρι σήμερα. Στο πρώτο μου tour μαζί τους πέρασα τα γενέθλια μου, κάνοντας μου έκπληξη πάνω στη σκηνή, και από την αρχή δέσαμε για να φτάσουμε εδώ, δέκα χρόνια μετά. Επίσης άλλη μια φοβερή, ανατριχιαστική, θα έλεγα, στιγμή ήταν αυτή που παίζαμε το 2019 στη μεγάλη σκηνή του Wacken, κάτι πραγματικά αξέχαστο.

-Είστε μια μπάντα που είχατε πάντα έναν πιασάρικο και πρωτότυπο χαρακτήρα. Πώς το καταφέρνετε αυτό σε μία εποχή που όλα έχουν παιχτεί και ακουστεί;

Νομίζω πως τα χαρακτηριστικά που λες έρχονται φυσικά, είναι να το έχεις μέσα σου. Δεν πιστεύω σε κάποια μυστική συνταγή. Αν κάποιος σκέφτεται πως θα γίνει μοναδικός ή πως θα γράψει catchy μουσική τότε έχει χάσει, γιατί δίνει περισσότερη βάση στον άλλον κι όχι στον εαυτό του. Η συμβουλή μου σε αυτούς είναι να μην δίνεις ευχαρίστηση στους άλλους αν δεν το ευχαριστιέσαι πρώτα εσύ. Όταν γράφουμε κάτι που αγγίζει τη ψυχή μας, τότε ξέρουμε πως έχουμε επιτύχει. Πρώτα το συναίσθημα και μετά όλα τα άλλα. Θέλουμε να ξυπνάμε δυνατά συναισθήματα με τον ήχο μας. Θα σου τύχουν άνθρωποι που θα αγαπήσουν τη μουσική σου, άλλοι που θα τη μισήσουν και άλλοι που ούτε καν θα ενδιαφερθούν. Εμείς είμαστε εδώ για όσους ταυτίζονται με εμάς και τη μουσική μας, και αντικατοπτρίζεται ένα κομμάτι της ψυχής τους.Δε μπορείς να τους ευχαριστείς όλους και δεν πρέπει να ξεχνάς τον εαυτό σου.

-Να περιμένουμε κάτι νέο από το solo project σου;

Από τη στιγμή που κυκλοφόρησα πέρσι το πρώτο μου σόλο άλμπουμ, ξαναέδωσα προσοχή στους Battle Beast με αφορμή και τον νέο μας δίσκο. Από εκεί και πέρα έχω σκόπο να ξεκινήσω να γράφω νέα τραγούδια και ίσως ηχογραφήσω κάτι, αλλά δε θα πιεστώ καθόλου. Φέτος σημασία έχουν αποκλειστικά οι Βattle Beast και φυσικά η δεκαετής επέτειος μου στη μπάντα. Σίγουρα θα κάνουμε κάτι εορταστικό γι'αυτό κιόλας. Ανάμεσα σε αυτό, αν έχω χρόνο θα ασχοληθώ σοβαρά και για τη σόλο δουλειά μου.

-Eυχαριστώ για τη συνέντευξη Noora, ο επίλογος είναι δικός σου...

Σε ευχαριστώ και εγώ, ευχαριστώ για την υποστήριξη στους Battle Beast. Ελπίζω να απολαύσετε το Circus Of Doom και να μπείτε μέσα στο κλίμα του. Ελπίζω να τα πούμε σύντομα!

Γιάννης Χαρτζανιώτης

Δεν υπάρχουν σχόλια: