Τετάρτη 3 Φεβρουαρίου 2016

ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ ΜΕ ΤΟΥΣ ROTTING CHRIST ΣΤΟ METAL VIEW

Οι Rotting Christ, κυκλοφορούν φέτος  το σημαδιακό 13ο album της πορείας τους, Rituals και μας οδηγούν σε κρυφά και σκοτεινά μονοπάτια του εσωτερικού μας κόσμου, εκεί που κυριαρχούν οι τελετές των σκέψεων μας.
Ο mainman του συγκροτήματος Σάκης Τόλης παραχώρησε στο Metal View μια συνέντευξη και αναφέρεται στο πιο σκοτεινό τους έργο!


-Kαταρχάς τι ήταν αυτό που σε έκανε να δημιουργήσεις το Rituals;

Όπως με κάθε δίσκο, έτσι και τώρα ψάχνω βαθιά στον εαυτό μου και έπειτα πίανω την κιθάρα να γράψω. Αυτή τη φορά ο εαυτός μου με οδήγησε στη δημιουργία μια Τελετής, και δεν εννοώ να σφάζουμε κατσίκια και γάτες, αλλά σε μια τελετουργική ατμόσφαιρα που ήθελα να βγάλω προς τα έξω.

-Ποιες ήταν οι κύριες επιρροές σου για την δημιουργία αυτού του album;

Ο εαυτός μου καθαρά, συνέχισα το σκοτεινο ύφος του προηγούμενου δίσκου και προσπάθησα να το εξελίξω ακόμα περισσότερο δημιουργώντας έτσι μια μικρή διλογία ή μια "τετραλογία" από το "Theogonia" μέχρι τώρα.

-Επειδή είπες ότι σε έχει επηρρεάσει ο εαυτός σου στη σύνθεση του Rituals, έχεις προσθέσει βιώματα σου;

Κάθε τι μου βγάζει προς τα έξω έντονα συναισθήματα, πχ "Του Θάνατου", ίσως μου θυμίζει τον χαμό κάποιου αγαπημένου προσώπου, απο εκεί και πέρα με εμπνέει κάθε τι σκοτεινό.

-Πως έτυχε να μπουν τόσες συνεργασίες σε αυτόν τον δίσκο;

Έχοντας φίλους και συνεργάτες σε πολλά μέρη του κόσμου, σκεφτόμουν ποιος απ'ολους θα μπορούσε να ταιριάξει και να ανεβάσει κάθε κομμάτι που έγραφα. Προφανώς δε με ενδιαφέρουν τα credits, αλλά πως μια συνεργασία με κάποιον καλλιτέχνη θα έβγαζε ένα ωραίο αποτέλεσμα.

-Το Rituals έχει μέσα δύο διασκευές, το "Του Θάνατου" από τον Νίκο Ξυλούρη και το "The Four Horsemen" από τους Aphrodite's Child, γιατί αυτές και όχι κάποια άλλη;

Στο "Του Θάνατου" πήραμε τους  στίχους και το φέραμε στα μέτρα των Rotting Christ, μ'αρέσει πάρα πολύ σαν κομμάτι και αποτελεί ένα δείγμα πως η ελληνική μουσική έχει πολλά σκοτεινά και λυπηρά μέρη που οδηγούν σε άλλα μονοπάτια.
Όσον αφορά το κομμάτι των "Aphrodite's Child", είναι από τα αγαπημένα μου από μια μπάντα που είχε βγάλει έναν αξιοθαύμαστο δίσκο το "666".Μ'αρέσει να κάνω ένα challenge και να παίρνω κομμάτια εκτός του metal , και να τα διασκευάζω με όλη την σημασία της λέξης.Το concept του συγκεκριμένου κομματιού είναι πολύ κοντά σε εμάς και στο ύφος του δίσκου, οπότε πιστεύω ότι πολλοί metlheads θα το τιμήσουν, και ελπίζω να μην το κατακρεούργησα χαχα.

-Οι Rotting Christ είναι μια μπάντα που πειραματίζεται, μέρος των πειραματισμών της είναι και το "Άπαγε Σατανά". Πες μας λίγα λόγια για αυτό...

Το "Άπαγε Σατανά" είναι ένα από τα πιο τελετουργικά κομμάτια του δίσκου, δεν είναι metal, και για να είμαι ειλικρινής δε ξέρω που μπορώ να το τοποθετήσω. Είναι ένα κομμάτι που αναφέρεται σε έναν εξορκισμό και έχει έναν ιδαίτερο μυστηριακό χαρακτήρα. Γενικά πολλές φορές παίρνω το ρίσκο να κάνω διαφορετικά πράγματα που άλλους θα τους ξενίσουν ενώ άλλοι θα τα εκτιμήσουν.


-Με την δημοσίευση των πρώτων κομματιών του "Rituals", είδα ποικίλα σχόλια, και πολλά από αυτά απλά "έσταζαν χολή", ποια είναι η απάντηση σου σε αυτά τα σχόλια;

Διάβασα και εγώ πολλά από αυτά τα σχόλια και ομολογώ πως με στεναχώρεσαν κυρίως γιατί το 99% των αρνητικών ήταν από Έλληνες. Υπήρχαν και θετικά σχόλια και δέχομαι και τα αρνητικά όταν είναι καλοπροαίρετα, αλλά πολλοί έβριζαν χωρίς να καταθέτουν τους λόγους,και αυτό είναι άσχημο. Γενικά εμείς οι Έλληνες πρέπει να σταματήσουμε να τσακωνόμαστε μεταξύ μας, γιατί μας θήγει πολύ αυτό σαν λαό.


-Επιστρέφοντας στο περιεχόμενο του Rituals, συνεχίζεις το μοτίβο της πολυπολιτισμικότητας αυτή τη φορά και με Σασνκριτκά αλλά και με Αραμαϊκά. Πες μας λίγα λόγια για το Ze Nigmar το οποίο σημαίνει "Τετέλεσται".

Είναι γρμμένο εξ ολοκλήρου στην αραμαϊκή γλώσσα και είναι οι εφτά τελευταίες προτάσεις του Χριστού πάνω στον Σταυρό. Έπιασα μια αρχαία ξένη γλώσσα και έψαξα και διάβασα πολύ μέχρι να πετύχω το αποτέλεσμα που ήθελα. έχω αφήσει κάποια metal στοιχεία έξω και έχω επικεντρώσει στην μητρική γλώσσα του Ιησού και στα χορωδιακά φωνητικά.


-Γενικά τα χορωδιακά φωνητικά πρωταγωνιστούν σε αυτό τον δίσκο πιστεύω.

Έτσι είναι, μέσα στο metal έχουμε προσθέσει και άλλα πράγματα προσπαθώντας να κάνω κάτι διαφορετικό, προσθέντοντας χορωδία,ψιθύρους και άλλα.

-Επίσης είναι έντονο το doom στοιχείο στο album, ξεφεύγωντας έτσι από τα mid tempo που ξέραμε.

Αυτό έτυχε να γίνει χωρίς να είναι προσχεδιασμένο. Ταίριαζε με το ύφος του δίσκου και αυτό μας εκπροσωπεί. Δε μπορώ να λέω πως οι Rotting Christ ήταν πάντα οι ίδιοι. Διαφορετικά πράγματα κάναμε στις αρχές και διαφορετικά τώρα. Έτσι και τώρα κάνουμε και παίζουμε αυτό που νιώθουμε χωρίς να βαλτώνουμε.


-Θα ηχογραφούσες ξανά κάτι από τα παλιά σας album;

Με έχουν ρωτήσει πολλοί, αλλά όχι τα αφήνω έτσι όπως είναι. Θεωρώ πως είναι κάποια διαμάντια που έπρεπε να βγουν έτσι όπως είναι, δεν μου αρέσουν οι επανακυκλοφορίες.

-Ποια είναι τα επόμενα σχέδια σας;

Περιμένουμε να κυκλοφορήσει επίσημα το Rituals και ήδη έχουμε κλείσει σε πολλά μέρη της Ελλάδας και του κόσμου να πάμε, όπως στη Νότια Αφρική αλλά και σε μια κρουαζιέρα από Μαϊάμι μέχρι Τζαμάικα.

-Αυτά από εμάς Σάκη, ποιο είναι το μήνυμα που θες να δώσεις στους fans μέσω του Rituals;

Να ψάξει ο καθένας βαθιά στον εαυτό του, υπάρχουν πολλά ανεξερεύνητα και ενδιαφέροντα μονοπάτια!

 Γιάννης Χαρτζανιώτης.

Δεν υπάρχουν σχόλια: