Πέμπτη 21 Αυγούστου 2014

ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ ΜΕ ΤΟΥΣ MAYHEM ΣΤΟ METAL VIEW

Όλοι λίγο ή πολύ ξέρουμε τους Mayhem, τόσο για την μουσική τους και την δημιουργία του Νορβηγικού black metal ήχου, όσο και για τις  αλλόκοτες ιστορίες γύρω από το όνομα τους. Το  Metal View επικοινώνησε με τον Teloch, κιθαρίστα και βασικό συνθέτη των Νορβηγών metallers ώστε να μας πει λίγα λόγια παραπάνω για τον τελευταίο τους δίσκο «Esoteric Warfare”.

Οι Mayhem, πριν λίγο καιρό κυκλοφόρησαν το νέο τους δίσκο “Esoteric Warfare”, πως αισθάνεσαι για το αποτέλεσμα και ποια είναι η ανταπόκριση του κοινού μέχρι στιγμής;
Είμαι πολύ χαρούμενος για αυτό. Τα τραγούδια, οι στίχοι, το εξώφυλλο και ο ήχος, είναι ακριβώς όπως τα θέλαμε. Το ίδιο  φαίνεται και από τους fans μας όπως διαβάζω και σε κριτικές, ενώ επίσης, μέσω του δίσκου υπάρχουν και νέοι οπαδοί  που ξεκίνησαν να ακούν Mayhem.

Είσαι ο κύριος συνθέτης του δίσκου, και θεωρώ πως το νέο σας album, ακούγεται πιο extreme και ψυχρό από κάθε άλλο album  στην καριέρα των Mayhem, ποια είναι  η γνώμη σου;

Είναι δύσκολο να εκφέρω εγώ γνώμη αλλά ναι, καταλαβαίνω πως εννοείς αυτήν την “ψυχρότητα” και  συμφωνώ.  Τον τελευταίο καιρό δεν έχω ακούσει ολοκληρωμένα τον δίσκο μας, αλλά δεν έχει σχέση με προηγούμενες κυκλοφορίες.

Ποιες ήταν οι επιρροές σου για την σύνθεση του “Esoteric Warfare”,  πήρες ιδέες από πιο παλιό υλικό των Mayhem;

Εννοείται πως είχα επιρροές από παλαιότερο υλικό μας, η βασική ιδέα ήταν κιόλας πως θέλουμε έναν δίσκο να ακούγεται σαν «αφιέρωμα» για τα 30 χρόνια της μπάντας, με φυσικά να υπάρχει το δικό μου στοιχείο στο παίξιμο. Πέρα από τις μουσικές επιρροές μια ακόμη βασική πηγή έμπνευσης ήταν η ίδια η ζωή.

Πιστεύεις πως η εμπειρία που απέκτησες στα live με τους Gorgoroth, τους God Seed και τους 1349, σε βοήθησαν για να βελτιώσεις το παίξιμό σου;

Δεν έχω ιδέα  φίλε, σίγουρα έχει βελτιωθεί σε κάποιον βαθμό, και κυρίως με τους Nidingr  όπου παίζω πιο σύνθετα πράγματα, δε ξέρω αν σίγουρα με τις άλλες μπάντες βελτιώθηκε, μπορώ να πω μάλιστα πως μερικές από αυτές μου το κατέστρεψαν γιατί έπαιζα σε τελείως διαφορετικό στυλ από αυτό που είχα συνηθίσει.

Θα ήθελες να μας πεις λίγα λόγια για την περίοδο των ηχογραφήσεων με τους Mayhem ;

Ναι, τα τύμπανα ηχογραφήθηκαν στο  Mølla, στο ίδιο μέρος που ηχογραφήθηκε και το «Ordo Ad Chao». Όλα τα υπόλοιπα ηχογραφήθηκαν στα  SleikBallaMiStudiο ενώ η μίξη έγινε στο Mølla και το mastering στην Νέα Υόρκη από τον Maor Applebaum .

Ποια είναι η πιο έντονη ανάμνηση που είχες από τις ηχογραφήσεις;

Ο Atilla και εγώ είχαμε περάσει πολύ καλά όταν ηχογραφούσαμε τα φωνητικά εδώ την Νορβηγία, ήταν μια ιδιαίτερη, παράξενη ατμόσφαιρα..
Τι θέλετε να δηλώσετε με τον τίτλο «Esoteric Warfare”  
Το νόημα που θέλουμε να περάσουμε μέσω του τίτλου, είναι η κατάσταση ενός κρυφού εσωτερικού πολέμου που πολλοί δεν ξέρουν πως υπάρχει…

Πως και βάλατε την λέξη “Esoteric”  και όχι “Inner”  σαν τίτλο ;

Γιατί νομίζεις; Το «Inner Warfare” θα ακουγόταν πολύ ηλίθιο σαν τίτλος.

Ποια είναι τα θέματα που καταπιάνεστε στιχουργικά σε αυτόν τον δίσκο?

Κυρίως μιλάμε για την πλύση εγκεφάλου, ψυχρούς πολέμους, μυστικές και αρχαίες κοινωνίες, aliens κτλ.

Θα ήθελα να πάμε μερικά χρόνια πίσω, και να μας πεις λίγα λόγια για την πρώτη σου συναυλία με τους Mayhem..

Η πρώτη μου συναυλία ήταν το 2011 στο Jessheim  της Νορβηγίας, ήταν μια ξεχωριστή εμπειρία για εμένα, ένα πολύ cool live, γεμάτο κρέας, χαχα!

  

Ποια είναι τα επόμενα σχέδια των  Mayhem, Nindingr, Umoral και των  Nunfuck Ritual?

Οι Mayhem ξεκινούν το δεύτερο σκέλος της Ευρωπαϊκής τους περιοδείας, μιας και αναφέραμε και τους Nidingr, τώρα ετοιμάζουμε τον νέο μας δίσκο, ενώ μιξάρουμε και το ντεμπούτο των Umoral. Έχω γράψει εδώ και 2 χρόνια το album  των  Nunfuck Ritual, αλλά δεν έχουμε καταφέρει να το ηχογραφήσουμε ακόμα.

Ευχαριστώ Teloch για αυτήν την συνέντευξη, τέλος θα ήθελα να σε ρωτήσω, έχετε σκοπό με τους Mayhem να έρθετε στην Ελλάδα για κάποιο live;

Σίγουρα όχι φέτος, Είναι πιθανό, τον επόμενο χρόνο μέσα στον Μάρτιο ή τον Απρίλιο να έρθουμε, όποτε αν τα καταφέρουμε, τα λέμε εκεί!
Για το Metal View
Γιάννης Χ.

Δεν υπάρχουν σχόλια: