Τρίτη 12 Ιουλίου 2022

Grand Cadaver στο Metal View: Κάποτε υπήρχε μια άτυπη κόντρα μεταξύ Γκέτεμποργκ και Στοκχόλμης

Η Σουηδία έχει μια πλούσια ιστορία στον σκληρό ήχο, που έχει γράψει χρυσές σελίδες στην ιστορία και ανά τα χρόνια οι οπαδοί μνημονεύουν. Φυσικά δε θα μπορούσε από αυτή τη μνεία να λείψει και το death metal της χώρας, που δημιούργησε τη μελωδική σκηνή του Γκέτεμποργκ με την καινοτόμα αισθητική και την πιο ωμή και παλιομοδίτικη της Στοκχόλμης. Βέβαια, οι Grand Cadaver που πριν λίγα χρόνια έκαναν την εμφάνισή τους, προκαλούν αίσθηση αφού η καταγωγή τους δε συνάδει με τον ήχο τους, και έτσι μπλεγμένοι άνθρωποι από τους Dark Tranquillity, τους Novarupta και τους Katatonia, είπαν να μπουν σε πιο βρώμικα μονοπάτια. Για όλα αυτά και το ολοκληρωμένο τους ντεμπούτο, "Into The Maw Of Death", μιλάει ο μπασίστας τους, Christian Jansson στο Metal View.

-Αρχικά πως ήρθε η ιδέα για τους Grand Cadaver, ήταν κάποιο εγχείρημα εν μέσω πανδημίας;

Η αλήθεια είναι πως προέκυψε σαν μια ιδέα πάνω σε μια κουβέντα αράζοντας με μπύρες. Σε πρώτη φάση ήταν ιδέα του Alex και του Mikael, λέγοντας ο ένας στον άλλον "εσύ θα έπρεπε να είσαι στη μπάντα μου" χαχα. Ο Alex ήταν η κινητήριος δύναμη για αυτό και αν δεν προέκυπτε η πανδημία δε νομίζω να συνέβαινε και ποτέ σαν εγχείρημα. Τώρα είχαμε τον χρόνο και το εκμεταλλευτήκαμε. Η ιδέα ήρθε πριν την πανδημία και καταλήξαμε όλον αυτόν τον καιρό να ασχολούμαστε με κάτι.

-Θα έβλεπες αυτή τη μπάντα σαν ένα χόμπι;

Όχι, καθόλου επειδή, μόλις μου έγινε η πρόταση ήξερα μέσα μου, ότι πάει να γίνει κάτι πολύ δυνατό, έτσι πέσαμε με τα μούτρα στη δημιουργία του ΕΡ μας "Madness Comes", και δίχως επανάπαυση πήγαμε και στο ντεμπούτο μας. Περνάμε πολύ καλά μεταξύ μας, οπότε ήταν φυσικό επόμενο να ξεκινήσουμε μια κανονική δισκογραφία και να θέλουμε να βγούμε στον δρόμο, πράγμα που εδώ στη Σουηδία ήδη έχει ξεκινήσει.

-Οπότε το βλέπετε σαν ένα σοβαρό side project ή μια κανονική μπάντα που μπορεί να κάνει τα δικά της πράγματα;

Σίγουρα είναι ένα side project, αλλά με πολύ σοβαρές βλέψεις, και με διαφορετικούς ορίζοντες απ'όσα τα μέλη έχουμε συνηθίσει να κάνουμε. Πάντα θα βρίσκουμε χρόνο χωρίς να το βάζουμε το γκρουπ στον πάγο. Σκέψου ήδη γράφουμε νέα κομμάτια και μέσα στο καλοκαίρι θα μπούμε να ηχογραφήσουμε. Επίσης παρά τις υποχρεώσεις από εμένα και τον Mikael στους Dark Tranquillity, έχουμε κάποιες εμφανίσεις φέτος για να προωθήσουμε και το άλμπουμ μας.

-Σχετικά με τον τίτλο του άλμπουμ, "Into The Maw Of Death" θέλατε να κάνετε μια ωμή δήλωση σχετικά με τον ήχο σας;

Ήταν ακριβώς αυτό, ναι. Ηχητικά, αισθητικά και με τα ίδια τα κομμάτια.

-Νιώθεις πως με τους Grand Cadaver εξωτερικεύσατε ένα μετεφηβικό πάθος;

Ω ναι, το πιστεύω αυτό. Είναι τόσο old school που καταλαβαίνεις από που προερχόμαστε, συν τις άλλες επιρροές που προσθέτουμε μαζί. Βγαίνουν ιδέες και απωθημένα.

-Μιλώντας για επιρροές, ποιες μπάντες νομίζεις ότι έχτισαν το ύφος σου σαν μουσικό και τις επιρροές στη μπάντα; Είναι σαν να βγαίνει το πνεύμα σας μέσα;

Ω, ωραία ερώτηση. Σίγουρα το πνεύμα μου ενώνεται μέσα με των υπόλοιπων μελών. Είναι η εφηβεία που λέγαμε. Γενικά έχουμε διάφορες και διαφορετικές επιρροές. Προφανώς βάση είναι ο death metal ήχος της Στοκχόλμης, αλλά εμένα προσωπικά με επηρέασαν ακούσματα πιο κοντά στο crust, το thrash, ή πιο noise ακούσματα. Αυτά από μόνα τους σε συνδυασμό με πιο doom στοιχεία που μπορεί να έχουμε, βοηθούν στο να δείξουμε τα ερεθίσματα μας αλλά όχι πως είμαστε μία κόπια των Entombed για παράδειγμα. 

-Η διασκευή στο "Supposed To Rot" αποτελεί τόσο φόρος τιμής στις μπάντες που σας επηρέασαν όσο και στον ήχο που υπηρετείτε;

Σίγουρα ταιριάζει με τον ήχο μας, αλλά περισσότερο θέλαμε να κάναμε ένα αφιέρωμα στον LG Petrov που πέθανε πέρσι, και μάλιστα κάτι από τις απαρχές του ήχου, με τους Nihilist. Ήταν κάτι πιο αγριεμένο και ωμό, ξέρεις χαχα. Μεγάλη επιρροή ο ίδιος και το έργο του.

-Επίσης παρατηρώ στους Grand Cadaver μια ωριμότητα. Στο ΕΡ αισθανόμουν ότι όλα είναι χωμένα και μαζεμένα στον ήχο σας, ενώ με το άλμπουμ βλέπω μία άπλα και μια άνεση. Θεωρείς πως βοήθησε ο χώρος και ο χρόνος που είχατε για το άλμπουμ τώρα;

Ναι εννοείται. Αυτό θα το ξέρει καλύτερα και ο Alex σαν βασικός συνθέτης. Ο χόρος βοήθησε περισσότερο γιατί δίχως να μπουκώσουμε τα τραγούδια μας, το πηγαμε πιο αργά και χαλαρά για να δούμε και που θα βγουν τα κομμάτια μας. Φυσικά και στο ΕΡ ήταν καλή η πολυπλοκότητα, αλλά τώρα δημιουργήθηκε ποικιλία νομίζω.

-Όσον αφορά τον ήχο του μπάσου σου, πως αποφασίσατε να το έχετε τόσο μπροστά, κάτι που δεν είναι και ιδιαίτερα συνηθισμένο στο Σουηδικό death metal;

Ναι συνήθως είναι πίσω. Αυτή ήταν ιδέα του Alex και δική μου, καθώς πειραματιζόμασταν με ήχους πιο θορυβώδεις και βαρείς. Ήταν ένα πιο Noise στοιχείο στη μπάντα, και νομίζω ταίριαξε τέλεια. Δε θέλαμε απαλούς υποβόσκοντες ήχους, αλλά κάτι που να τραντάζει και να είναι χαοτικό, μαζί με τα υπόλοιπα όργανα, και ας πούμε πως έτσι πήγαμε και ένα βήμα παραπέρα. Νομίζω ακούγεται καλό. 

-Τι να περιμένουμε από το επόμενο άλμπουμ πάντως;

Θα είναι μια συνέχεια του πρώτου άλμπουμ με μερικές μικροαλλαγές. Θα διαφοροποιηθούμε σε σημεία αλλά δε θα είναι και τόσο πειραματικό. Και σίγουρα θα αποτελεί ακόμα παλιομοδίτικο death metal, αν και όλα θα καθοριστούν στην ηχογράφηση, ναι.

-Μιας και είστε μία μπάντα από το Ghotenburg που παίζετε μουσική πιο κοντά στον ήχο της Στοκχόλμης θα ήθελα να σε ρωτήσω αν υπήρχε ποτέ κάποια άτυπη κόντρα μεταξύ των δύο σκηνών;

Ας πούμε πως υπήρχε μία κόντρα μεταξύ μας, αλλά σε τελείως οπαδικά πλαίσια. Αυτοί θεωρούσαν πιο cool τους εαυτούς τους, εμάς πιο φλώρους, εμείς νιώθαμε πιο ανώτεροι από την άλλη, και κάπως έτσι πήγαινε. Αλλά ποτέ δεν υπήρχε κάποια έχθρα, απλώς αυτοί ήταν πιο "αλήτες" που άκουγαν punk, thrash και Motorhead, και εμείς ήμασταν οι τύποι που ακούγαμε Iron Maiden και κάτι πρώιμες ακραίες Αμερικανιές χαχα.

-Πιστεύεις όντως ότι αυτές οι διαφορές στους δύο ήχους δημιούργησαν κάποια απόσταση στο Σουηδικό death metal;

Σίγουρα ήταν δύο διαφορετικά και ιδιαίτερα αναγνωρίσιμα είδη μεταξύ τους. Δε ξέρω ειλικρινά αν δημιούργησε απόσταση αυτό στους οπαδούς ή στις μπάντες, πιστεύω περισσότερο δημιούργησε ταυτότητες. Από εκει και πέρα είναι στο μυαλό του καθενός για το πως σκέφτεται.

-Σχετικά με τους Dark Tranquillity τώρα, εσένα να σε περιμένουμε σαν μόνιμο μέλος της μπάντας;

Ω ναι, θα είμαι πλέον ο μπασίστας τους.

-Πιστεύεις ότι θα μπορούσαν να εισχωρήσουν μελωδικά στοιχεία σαν αυτά των πρώιμων Dark Tranquillity στη μουσική των Grand Cadaver;

Να σου πω την αλήθεια, βλέπω πιο πιθανό να υπάρχουν πιο τραχιές μελωδίες παρά σαν αυτές στο στυλ των Dark Tranquillity, εκτός αν δούμε ποτέ καθόλου την οπτική του "The Gallery' ή του "The Mind's I". Παρόλα αυτά, στη φάση που είμαστε το μόνο στοιχείο των Dark Tranquillity που υπάρχει είναι η φωνή του Mikael και πλέον κι εγώ.

-Πιστεύεις πως οι Grand Cadaver είναι μια μπάντα γεμάτη ιδέες και έμπνευση;

Εννοείται. Έχουμε τον Alex που είναι πολύ δημιουργικός και μας καθοδηγεί. Είμαστε και εμείς γεμάτοι ενέργεια για ό,τι κάνουμε, ο ένας εκεί μέσα συμπληρώνει τον άλλον. Αλλιώς νομίζω δε θα προχωρούσαμε τόσο γρήγορα. Πιστεύω μάλιστα πως έτσι όπως πάμε μέχρι του χρόνου θα βγει και το επόμενό μας άλμπουμ.

-Τι να περιμένουμε τώρα για το μέλλον των Grand Cadaver και των Dark Tranquillity;

Με τους Grand Cadaver μόνο μερικές εμφανίσεις στη Σουηδία φέτος, και όπως είπα του χρόνου μάλλον ο νέος δίσκος και ίσως κάποιες εμφανίσεις στην Ευρώπη. Για τους Dark Tranquillity το καλοκαίρι συνεχίζει με φεστιβάλ, τώρα που τελείωσε η περιοδεία μας και μετά...βλέπουμε!

-Σε ευχαριστώ για τη συνέντευξη Christian, ο επίλογος είναι δικός σου...

Σε ευχαριστώ και εγώ Γιάννη για το ενδιαφέρον σου στους Grand Cadaver και τους Dark Tranquillity. Χαίρομαι για την εμφάνισή μας τον Μάιο, ελπίζω να τα ξαναπούμε σύντομα και να στηρίζετε τη σκηνή σας και τις μπάντες σας, όπως τους Lucifer's Child (σ.σ: φορούσε μπλούζα τους)

Γιάννης Χαρτζανιώτης

Δεν υπάρχουν σχόλια: