Τετάρτη 10 Ιουνίου 2015

ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ ΜΕ ΤΟΥΣ CARACH ANGREN ΣΤΟ METAL VIEW

Οι Carach Angren θα μπορούσαμε να πούμε πως είναι ένα από τα γνωστότερα ονόματα στον χώρο του black metal τα τελευταία χρόνια. Έχοντας γίνει διάσημοι για το σκοτεινό και στοιχειωμένο ορχηστρικό τους ήχο, οι Ολλανδοί κυκλοφόρησαν τον τέταρτο κατα σειρά δίσκο. Με αφορμή το "This Is No Fairytale", το Metal View και ο Γιάννης Χαρτζανιώτης επικοινώνησαν με τον Ardek, keyboardist του συγκροτήματος και μίλησαν για τις προετοιμασίες του album, ιστορίες σχετικά με την δημιουργία του και γύρω από όλο το συγκρότημα, καθώς και για την συνεργασία του με τον Till Lindemann, των Rammstein στην νέα solo δουλειά του.
 
Καταρχάς συγχαρητήρια για το νέο σας album, πώς αποφασίσατε να βάλετε το "This Is No Fairytale" σαν τίτλο;

Ευχαριστούμε, θέλαμε να βάλουμε αυτόν τον τίλο για πολλού λόγους. Κυρίως γιατί μεταφέραμε στα δικά μας μέτρα, και στην σημερινή εποχή με τα τωρινά προβλήματα, μια παραλλαγή του γνωστού παραμυθιού "Χάνσελ και Γκρέτελ". Επειδή όμως δεν θέλαμε να ξαναγράψουμε την ιστορία, αυτό το μεταφέραμε στην μοντέρνα και πιο σκληρή μορφή του με διαφορετικά στοιχεία. 'Ηταν επίσης πολύ απαιτητικό το να γράψουμε για αυτό το πράγμα, γιατί όταν λες για μια παλιά ιστορία σήμερα υπάρχει πάντα ένα μυστήριο. Ενώ τώρα όταν μιλάς για βία και για πράξεις του σήμερα υπάρχει μια γεύση δυστυχίας και ανησυχίας.Ο τίτλος έχει μια ειρωνική διάθεση. Γιατί όπως τώρα όταν τελειώνει ένα παραμύθι απλά το κλείνεις και πας για ύπνο, χαχα. Αλλά με το νόημα του δίσκου μας βλέπεις πως μπορεί όλα αυτά να είναι ένα παραμύθι....Αλλά δεν είναι!

Ο ήχος σας είναι μια ανάμιξη του black metal με πολλά ορχηστρικά σημεία κλασσικής μουσικής. Είναι δύσκολο να συνδυάσετε αυτά τα 2 είδη στα τραγούδια σας;

Έπειτα από χρόνια βρήκαμε τον ήχο μας. Χρειαζόταν δουλειά και πολλή προσπάθεια για να τα ταιριάξουμε όπως έπρεπε μεταξύ τους αλλά ήμασταν υπομονετικοί και προσηλωμένοι ώστε να βγει το επιθυμητό αποτέλεσμα. Αυτό σημαίνει ότι πλέον είμαστε εξοικειωμένοι με αυτό και βελτιώνουμε αυτόν τον ήχο, των Carach Angren. Δουλεύουμε συστηματικά σαν μηχανή.Συνήθως ξεκινάω εγώ με τα πλήκτρα και τα ορχηστρικά μέρη, συνεχίζει ο Seregor στις κιθάρες και στο τέλος ο Namtar να βάλει ρυθμό στα κομμάτια. Μετά γράφει ο Seregor τους στίχους, και όταν δούμε το ότι η βασική ιδεά μας αρέσει προσπαθούμε να την τελειοποίησουμε !! Δουλεύουμε σκληρά και πάντα ολοκληρωμένα. Θύμαμαι μάλιστα, μια μέρα μιλούσα με τον Seregor στο τηλέφωνο και μου είπε πως έχει σκεφτεί την ιστορία για ένα τραγούδι. Ξεκίνησε να μιλάει και όταν τελείωσε του είπα "Πως αυτή η ιστορία δεν είναι για ένα κομμάτι, είναι για όλο τον δίσκο". Έτσι δούλεψε πάνω σε αυτό, προσπαθώντας να το κάνει όσο πιο αφηγηματικό γίνεται δίνοντας μέσα πολλές εικόνες, όπως γίνεται στα παραμύθια, που όλα όσα ακούς είναι έντονα . Σε προηγούμενες κυκλοφορίες όπως το "Death Came", κάναμε κάτι παρόμοιο αλλά όχι με πολλές συνέχειες. Σε αυτή την κυκλοφορία, όλα μεταξύ τους είναι μια ιστορία.

Οι ηχογραφήσεις πως έγιναν;

Όπως είπα και πριν, κάνουμε συλλογικά τις συνθέσεις των κομματιών και προσπαθούμε να βρούμε το ύφος στο οποίο θα κατευθύνεται η δουλειά μας.Ευτυχώς στην παραγωγή είχαμε για ακόμη μια φορά τον Patrick Damiani, από Τidal Wave Studio, και τον Peter Tagtgren ο οποίος έκανε εκπληκτική δουλειά στην μίξη του δίσκου. Για εμάς η παραγωγή, η μίξη και το Mastering είναι πολύ σημαντικά και πολλές φορές πολύπλοκα .

Από τι εμπνέεστε για να γράψετε μουσική και στίχους;

Όταν καθόμαστε όλοι μαζί ή όταν ταξιδεύουμε λέμε τρομακτικές ιστορίες ή θέματα και προσπαθούμε μέσω αυτών να φτιάξουμε νέο υλικό.Είχαμε την ιδέα να ασχοληθούμε με ένα "παραμύθι" σε μια από τις κυκλοφορίες μας και έτσι επικεντρωθήκαμε σε αυτό. Έτσι βάλαμε μέσα βία, προβλήματα με καταχρήσεις και το παραμύθι φτιάχτηκε. Θέλουμε γενικά σαν μουσικοί να φτιάχνουμε νέα πράγματα. Δεν μας αρέσει να κάνουμε συνεχώς τα ίδια και τα ίδια. Θέλουμε κυρίως το υλικό μας να εκπροσωπεί εμάς. Αυτή την στιγμή δηλαδή οι "true" black metal-άδες, τραγουδάνε στίχους όπως "Mama Goodbye" και όσο περίεργο αν φαίνεται, είμαστε περήφανοι για αυτό. Γιατί όλοι οι στίχοι μας έχουν μέσα την αίσθηση του πόνου και του φόβου. Για εμάς δεν υπάρχουν όρια μας νοιάζει να είναι ενιαία η ιστορία που λέμε. Είμαστε και θα είμαστε "horror story tellers". 

Το όνομα σας είναι επηρεασμένο από τον Tolkien, σας αρέσουν γενικά τα βιβλία φαντασίας; Σας εμπνέουν;

Δεν είναι η αποκλειστική μας επιρροή, προτιμάμε τα βιβλία τρόμου, και όλες τις ιστορίες γύρω από αυτό καθώς και τα "άρρωστα" μυαλά μας χαχα. Για να είμαστε ειλικρινής το διαλέξαμε περισσότερο ως όνομα γιατί είναι "σκληρό", μυστήριο και cool χαχα.

Οι Carach Angren θα μπορούσαμε να πούμε πως είναι μία από τις διασημότερες black metal μπάντες, και είναι σχετικά ένα νέο συγκρότημα. Σας εξέπληξε η γρήγορη ανάπτυξη σας;

Θεωρώ πως είμαστε απλοί άνθρωποι, αλλά η αγάπη του κόσμου και η προώθηση του μας κάνει πραγματικά υπερήφανους. Όταν ξεκινούσαμε με τον αδερφό μου και κάναμε πρόβες σε ένα τροχόσπιτο στο δάσος ειλικρινά δεν περίμενα ότι θα γυρνούσαμε όλο τον κόσμο και θα πηγαίναμε σε μέρη όπως την Costa Rica το Μεξικό ή την Ιαπωνία. Πόσο μάλλον ότι ο κόσμος θα μαζευόταν σε όλες μας τις συναυλίες και θα τραγουδούσε μαζί μας τους στίχους. Είναι υπέροχο, και κάθε μέρα στα social media δεχόμαστε πολλά μηνύματα υποστήριξης.

Το "This Is No Fairytale" έχει guest μουσικό, έναν συμπατριώτη μας, τον Νίκο Μαυρίδη, με τον οποίον είχατε συνεργαστεί και παλαιότερα, πες μας λίγο την εμπειρία σου μαζί του. 

Ο Νίκος είναι ένας πολύ καλός μας φίλος και ένας ταλαντούχος βιολονίστας.Ζει και δουλεύει στην Ελλάδα, αλλά πάντα συμμετέχει σε όλες τις δουλειές μας. Βέβαια σε αυτό τον δίσκο δεν έχουν τόσο κύριο ρόλο σε σχέση με άλλους αλλά και πάλι το αποτέλεσμα νομίζω πως είναι μια χαρά. Μπορείς να τον ακούσεις καθαρά στο Outro του δίσκου, που η κόρη ξυπνάει και προσπαθεί να συνειδητοποιήσει αν όλα ήταν όνειρο..ή όχι!

Πως έτυχε να συνεργαστείς με τον Till Lindemann και να γράψεις τα ορχηστρικά μέρη στον νέο δίσκο του;

O Peter , που μας έκανε την μίξη συνεργάζεται μαζί του και με ρώτησε αν ενδιαφέρομαι. Εννοείτια πως δέχτηκα, ήταν μεγάλη μου τιμή, και έτσι έγιναν όλα. O Peter με τον Till έφτιαξαν έναν εξαιρετικό δίσκο και νιώθω περήφανος που είμαι μέρος του. Επίσης έκανα ένα σκοτεινό remix για το single την περασμένη εβδομάδα και θα μπορέσεις να το ακούσεις και στο cd που θα κυκλοφορήσει αυτό τον μήνα. 

Ποια είναι τα μελλοντικά σχέδια των Carach Angren, υπάρχει περίπτωση να επισκεφθείτε την Ελλάδα για κάποιο live;

Κύριο μέλημα μας είναι να προωθήσουμε την νέα μας δουλειά και έχουμε πολλά πλάνα για συναυλίες. Θέλουμε πολύ να επισκεφθούμε και την χώρα σας! 

Γιάννης Χαρτζανιώτης                  

Δεν υπάρχουν σχόλια: