Τρίτη 25 Φεβρουαρίου 2020

DARK FORTRESS-SPECTRES FROM THE OLD WORLD (Album Review)

Έχοντας ήδη συμπληρώσει 25 χρόνια στην ακραία σκηνή, και με δίσκους που για το είδος τους αποτελούν διαμάντια, οι Γερμανοί Dark Fortress επέστρεψαν με νέο υλικό. Έπειτα από μια εξαετία, σπάνε τη σιωπή τους, και εμείς ετοιμαζόμαστε να υποδεχτούμε το όγδοο "Spectres From The Dark World".
Αποτέλεσμα εικόνας για dark fortress spectres from the old world


Με μια, όχι τόσο συνηθισμένη εισαγωγή, το "Nascence" μας καλωσορίζει στον σκοτεινό κόσμο του νέου άλμπουμ με έναν καταιγισμό ρυθμών και riffs, σε πολύ σύγχρονους τόνους, δίνοντας έτσι την σκυτάλη στο "Coalescence" και τη ψυχρή του, κατραμιασμένη αύρα.

Σε αντίθεση με τις γρήγορες ταχύτητες της αρχής, στο "The Spider In The Web", τα τέμπο θα χαμηλώσουν με τα διάφορα ατμοσφαιρικά αλλά heavy στοιχεία του κομματιού, να θυμίζουν λίγο τους Tritpykon μαζί με τους Rotting Christ της μεσαίας περιόδου. Κάπως έτσι λίγο αργότερα θα βρούμε και το "Pali Aike" να παίζει μεταξύ του μαύρου ήχου και του doom, αν και στην αντίπερα όχθη το ομώνυμο "Spectres From The Old World" ξαναπατάει γκάζια με ένα μελωδικό και συνάμα παλιομοδίτικο ύφος. Στο ίδιο μήκος πηγαίνουν και τα "Pazuzu" και "Pulling At Threads"  με μια παραδοσιακή αισθητική τύπου Emperor στο "In The Nightside Eclipse", με το "Isa" όμως, δίνοντας ποικιλία, να πηγαίνει σε πιο απαλά και τελετουργικά μονοπάτια πίσω από τις βαριές κιθάρες.

Το "In Deepest Time", όντας ένα από τα πιο ενδιαφέροντα κομμάτια του άλμπουμ, χώνει μέσα σε όλα και μια δόση τεχνικής death-ίλας και γκρούβας, σπάζοντας λίγο τον πάγο. Με μια ακραία επική μεγαλοπρέπεια το "Swan Song" έρχεται έπειτα από το ιντερλούδιο του "Penrose Procession", ενώ τέλος το "Nox Irae" δίνει το φινάλε στο άλμπουμ με έναν αργό τόνο και μια ελαφριά συμφωνική, απόκοσμη διάθεση.

Σαν σύνολο, το "Spectres..." έρχεται να κάνει ένα βήμα παραπάνω στον ήχο και την εξέλιξη των Dark Fortress, για ακόμα μια φορά με αρκετές επιρροές και ιδέες, αλλά κυρίως με πάρα πολλή ψύχρα στη μουσική του. Η αγριάδα σε συνδυασμό με αυτή την καλλιτεχνική διανόηση, καθώς και όλη η αντίληψη της μπάντας γύρω από το black metal, μας φέρνει έναν δίσκο που είναι τόσο κοντά στο παρελθόν όσο και στο σήμερα, όντας ένα πράγμα που ελάχιστοι πλέον καταφέρνουν να κάνουν στην εποχή μας.

(8,5/10)

Γιάννης Χαρτζανιώτης

Δεν υπάρχουν σχόλια: