Δευτέρα 20 Ιουνίου 2022

SAOR-ORIGINS (Album Review)

Οι Saor από τις αρχές της ύπαρξής τους κέρδισαν την προσοχή και την αγάπη του κοινού, όχι μόνο από το black metal στερέωμα, αλλά κι από διάφορα ακόμα παρακλάδια του σκληρού ήχου. Ούτε οι ίδιοι φυσικά ήθελαν ποτέ να βλέπουν μονόπλευρα τα πράγματα, με την παράδοσή τους να αποτελεί γνώμονα δίπλα στην κληρονομιά όλου του Σκανδιναβικού extreme στοιχείου. Φέτος, με αίσθημα από κλασικές μπάντες αλλά και με το μελανό του γρέζι, ο Andy Marshall φέρνει το πέμπτο άλμπουμ, "Origins" όντας πάντα ελεύθερος.


Μία μίξη από folk και ambient εκφάνσεις, διασταυρώνεται ξανά με την ηλεκτρισμένη ατμόσφαιρα του ίδιου του ιθύνοντος, αυτή τη φορά με περισσότερους κιθαρισμούς, heavy riffs και φορτισμένα leads σε πιο μικρούς χρόνους αλλά και σε μια πιο επική ατμόσφαιρα. Εν ολίγοις αυτά φέρνει το "Origins" δείχνοντας καινοτομία σε ένα ηχητικό μοτίβο που δεν παρεκλίνει από τις προηγούμενες δουλειές τους, δίνοντας όμως τη θέση της δραματικότητας στον δυναμισμό και τη μαγεία της καθαρότητας και της φύσης. 

Σε όλα αυτά χαρακτηριστικό παράδειγμα αποτελεί το εναρκτήριο "Call Of The Carnyx" που μεταξύ άλλων, βγάζει μία bonus ύστερη Bathory-κη αύρα πλάι στο γνωστό "Caledonian Metal", σε ένα ταξίδι πιο ψηλά και από τα highlands, μέχρι τα σύννεφα που η Σκωτία μαγνητίζει και μαζεύει, μοιράζοντας επιρροές αλλά και αληθινή προσωπικότητα. Στο παλιομοδίτικο και συνάμα ταυτόσημο του ιθύνοντος ύφος,  πιο heavymetal-ικό, με τρουίλες τύπου Saxon και Manowar, έτσι βαρβάτα και επικά συνεχίζουμε στο "Fallen" μέχρι τις καταλυτικές γκάιντες που μας οδηγούν στο "The Ancient Ones" και η ακρότητα ξαναπαίρνει τα ηνία, ταχέως και κοντά στις πεπατημένες των πρώτων κυκλοφοριών των Saor.

Από την άλλη αιθέριο και με πολλή εκφραστική μπασογραμμή, χορωδίες, γυναικεία φωνητικά και μία αίσθηση ξεχασμένων αναμνήσεων των Σκωτσέζικων φυλών, με μελωδίες που αγγίζουν, σε ένα σύγχρονο μουσικό ηχοτόπιο, έρχεται το "Aurora", που στο διάβα φέρνει όλη τη μαυρίλα αναδρομικά για να συνεχίσουμε μέχρι το τελικό δίδυμο. Κάπως έτσι, βλέπουμε και το σταδιακό χτίσιμο της ακρότητας με το "Beyond The Wall" να αποτελεί την πιο black metal σύνθεση του δίσκου, η οποία δε θα μπορούσε όμως να μην περιλούζεται με παραδοσιακές πινελιές, όσο και αν τα όργανα βαρούν αλύπητα. Φτάνοντας στο τέλος με το ομώνυμο, παρατηρείται η επιστροφή στην αρχή του δίσκου, δημιουργώντας έναν κύκλο, ουρλιάζοντας αλλά και γεμίζοντας με ποικίλους ήχους που εξυψώνουν ηχητικά και ψυχικά το σύνολο μέχρι εσχάτων.

Καταιγιστικό και ταυτόχρονα μαγευτικό, το νέο πόνημα των Saor, ξεφεύγει από τις πεπατημένες τους, δίνοντας μια φρέσκια πνοή σε έναν ήχο που ποτέ δεν απογοήτευσε αλλά χρειαζόταν κάτι παραπάνω. Ο χαρακτήρας τους δίχως να εκλείπει κάνει τον ακροατή να νιώθει τόσο τις πολεμικές όσο και τις μελαγχολικές πτυχές του σχήματος, τονίζοντας τις ρίζες των πρώιμων πολεμιστών της Κελτικής ιστορίας μέσα από πάθη και πυγμή. Όλα αυτά είναι το "Origins", σε ένα μεταλλικό συνονθύλευμα που κρύβει κι άλλα με αισθήματα που μόνο αν τα ακούσεις και τα νιώσεις θα καταλάβεις.

(9/10)

Γιάννης Χαρτζανιώτης

Δεν υπάρχουν σχόλια: