Παρασκευή 18 Ιουνίου 2021

Fear Factory στο Metal View: Θέλουμε να προετοιμάσουμε τον κόσμο για τις αλλαγές που έρχονται

Μια μπάντα που καθόρισε το μέλλον και την αισθητική ενός ολόκληρου ιδιώματος είναι αναμφίβολα οι Fear Factory, και παρά τα όσα μας χάρισαν, η πορεία τους δεν ήταν στρωμένη με ροδοπέταλα. Φέτος, με μία μεγάλη αποχώρηση, οι Αμερικάνοι δεν πτοούνται, κυκλοφορώντας το "Aggression Continuum". Για αυτή την ενδέκατη κυκλοφορία, τα εμπόδια που προηγήθηκαν, μα και για το φιλόδοξο μέλλον που κατακλύζεται όπως φαίνεται από έμπνευση, ο Dino Cazares στην άλλη γραμμή έδωσε τις απαντήσεις του.

-Καταρχάς, ξέρω ότι είστε μία μπάντα που δεν κυκλοφορείτε πολύ συχνά δίσκους. Τώρα βέβαια τι μεσολάβησε και χρειαστήκατε έξι χρόνια;

Πάνω κάτω ο κόσμος ξέρει τα νομικά προβλήματα που περάσαμε τα προηγούμενα χρόνια ώστε επιτέλους να εδραιωθεί κι επίσημα σαν trademark μας το όνομα των Fear Factory. Παράλληλα ήδη ετοιμάζαμε το νέο μας άλμπουμ, το οποίο σε πρώτη φάση ολοκληρώθηκε το 2017, και μετά τα θέματά μας κάτσαμε να το ηχογραφήσουμε τον Ιούλιο του 2020. Έπειτα από αυτό προέκυψαν άλλα θέματα και αλλαγές στο εσωτερικό μας, εμπλουτίσαμε το άλμπουμ και με άλλες θεματικές, και τελικά έτσι όπως είμαστε τώρα, επιστρέψαμε παρά τις δυσκολίες. Εν τέλει νομίζω πως άξιζε τον κόπο γιατί μιλάμε για ένα άλμπουμ που 'θερίζει' και νομίζω ο κόσμος μας θα το εκτιμήσει και θα το αγαπήσει αυτό.

-Υπάρχουν διάφορα κοινά του νέου δίσκου με τον προηγούμενο. Νιώθεις πως το "Aggression Continuum" είναι μια φυσική και φρέσκια εξέλιξη του προηγούμενου άλμπουμ;

Φυσικά. Mε αυτό το άλμπουμ είπαμε να κάνουμε τα πράγματα που άφησε ο προηγούμενος καλύτερα, και να φέρουμε και νέα στοιχεία. Θέλω με κάθε δίσκο να αποδεικνύω στον εαυτό μου πως μπορώ και καλύτερα, και να γράφω αυτό που με ευχαριστεί. Δεν είναι μόνο οι fans που θέλω να γουστάρουν και να ευχαριστιούνται αλλά κυρίως εγώ ο ίδιος. Ουσιαστικά θέλω να παίρνω τον δίσκο και να τον πηγαίνω ένα βήμα παραπέρα, στο επόμενο level. Αυτός ο δίσκος νομίζω έχει πολλή φρεσκάδα που μπορεί να αναδείξει τι πραγματικά πρεσβεύει. Φαίνεται πως ήρθε για να μας εξελίξει και να προχωρήσουμε.

-Σκέφτηκες καθόλου να καθυστερήσεις την κυκλοφορία του δίσκου και να επανηχογραφήσεις τα φωνητικά έπειτα από την αποχώρηση του Burton ή όχι;

Ναι, ήταν ένα από τα πρώτα πράγματα που μου ήρθαν στο μυαλό μετά την αποχώρησή του, αλλά η εταιρεία δεν το ήθελε αυτό και επέμεινε να το κρατήσουμε και να κυκλοφορήσει. Αυτή είχαν τον τελευταίο λόγο και αναγκαστικά συμφώνησα κι εγώ και έτσι είμαστε εδώ σήμερα.

-Αυτός ο δίσκος ακούγεται γενικά πολύ σκοτεινός. Θεωρείς πως η επικαιρότητα και όλες οι καταστάσεις εντός και εκτός μπάντας επηρέασαν αυτό το αποτέλεσμα;

Δε θα έλεγα στο τελικό αποτέλεσμα του δίσκου αλλά σίγουρα αυτό το σκοτάδι φαίνεται καθαρά στον δίσκο. Γενικά από την αρχή αυτός ο δίσκος ήταν επηρεασμένος και εμπνευσμένος από όλα τα εμπόδια και την επιμονή μας για να πάμε κόντρα, κάτι που αποδείχθηκε και συμβολικό μέσα από τα κομμάτια του στη συνέχεια. Μέσα στο μαύρο αυτό ύφος υπερτερούν η αγριότητα, η επιθετικότητα και το πάθος. Στοιχεία που πάντα υπήρχαν στη μουσική μας βέβαια, αλλά εδώ έχουν άλλη βαρύτητα και δυναμική. Στη δεύτερη διαδικασία του δίσκου, και με όλα όσα συνέβησαν το 2020 ήταν αναμενόμενο να νιώσουμε ένα σκοτάδι μέσα μας, και χρειαζόμασταν να το μεταφράσουμε μουσικά. Εγώ τουλάχιστον σίγουρα το χρειαζόμουν.

-Πιστεύεις ότι θα λείψει στους οπαδούς ο Burton έπειτα από αυτή την αποχώρηση; 

Χαχα, καλύτερα να ρωτήσεις αυτούς. Αν όντως τους λείψει θα είναι δικό τους θέμα, και θα μείνουν μάλλον με αυτή την ανάμνηση. Άσχετα με το τι μπορεί να πουν, εμείς πάμε μπροστά, δεν έχω κι άλλη επιλογή άλλωστε. Θέλω να πάω μπροστά. Κόσμος μου στέλνει και μου λέει "Ε φέρε τον Burton" στη μπάντα, ε όχι ρε φίλε δε γίνεται, συζητήθηκε αρνηθήκαμε 10.000 φορές, τέρμα. Θέλουμε να προχωρήσουμε και ελπίζουμε να πάει καλά. Θέλουμε να ανοίξει σιγά σιγά το επόμενο κεφάλαιο των Fear Factory.

-Αυτό το κεφάλαιο θα είναι ουσιαστικά μια νέα αρχή για τη μπάντα;

Εννοείται. Είναι λογικό να έρθουν νέα δεδομένα στη μπάντα κι αρκετές διαφορές. Με τις συνεντεύξεις που δίνω φέτος θέλω να προετοιμάσω τον κόσμο για αυτές τις αλλαγές. Πρέπει να καταλάβουμε πως τίποτα δεν είναι στάσιμο, να πάρουν όλοι χαμπάρι ότι προχωράμε και αλλάζουμε. Αν αυτό μάλιστα αρέσει στους οπαδούς μας τότε καλώς, αν πάλι όχι μπορούν να βρουν δέκα δίσκους  στην καριέρα μας που θα απολαύσουν περισσότερο κι ας μείνουν εκεί. Η ταυτότητα της μπάντας παρόλα αυτά δε θα εξαλειφθεί και δε θα χαθεί.

-Νιώθεις πως ο τίτλος του "Aggression Continuum'' αντιπροσωπεύει την επιθετικότητα στην ιστορία του ήχου σας αλλά μας ετοιμάζει και για τη συνέχεια;

Παίζει να είναι ο πιο ταιριαστός τίτλος για δίσκο που είχαμε ποτέ. Είναι ένας δίσκος με τρομερή οργή και απωθημένα που βγαίνουν προς τα έξω. Όπως είπες και πριν είναι μια σκοτεινή δουλειά, και μέσα σε αυτόν δημιουργείται μια ποικιλία. Κάποιοι θα πουν ότι είναι σκοτεινός, άλλοι βαρύς, άλλοι χαρούμενος χαχα. Το πιστεύεις ή όχι, είναι ένας δίσκος που εκφράζεται διαφορετικά στον καθένα και ο τίτλος δείχνει αυτό το άγριο παιχνίδισμα του ήχου στο μυαλό. Σίγουρα αντιπροσωπεύει όλη τη σκληράδα της μουσικής μας, αλλά κυρίως έρχεται για να προλογίσει τη συνέχεια μας, και πως αυτή όντως θα υπάρξει. 

-Με αυτό το άλμπουμ βλέπω επίσης διάφορα στοιχεία του παρελθόντος να εμφανίζονται ξανά. Ήθελες να κάνεις "ένα αφιέρωμα" στους παλιούς ήχους σας λίγο πριν από αυτή τη συνέχεια;

Βασικά το μέλλον πλέον είναι ανοιχτό στο οτιδήποτε. Δε θέλω να έχω συγκεκριμένες φόρμουλες. Έτσι λειτουργούσα πάντα, και αυτά τα στοιχεία που αναφέρεις απλώς προέκυψαν και σίγουρα φρεσκαρίστηκαν. Έχω ωριμάσει και μεγαλώσει μαζί τους. Δε θέλω να αρχίσω κάτι από το μηδέν, αλλά είναι μια καλή ευκαιρία αυτές οι αναφορές να δείξουν και για την πορεία, ότι είμαστε πάντα η ίδια μπάντα. Αναμφίβολα θα φέρω κι άλλα στοιχεία στη μουσική μας αλλά πάντα θα είμαστε σχετικοί με το DNA των Fear Factory, έτσι όπως έχει δημιουργηθεί. Αυτό είναι το δικό μας metal, κυρίως τα τελευταία 20 χρόνια. Δε θα μπορούσα πράγματα που εμπνεύστηκαν άλλες μπάντες από εμάς σε διάφορα είδη, να τα αλλάξω εγώ. Έτσι δε μιλάμε για αφιέρωμα, ή να ρίξω πέτρα πίσω μου. Είναι στοιχεία που πάντα θέλω να υπάρχουν κι άλλες φορές όπως εδώ βγήκαν πιο έντονα. Αυτοί είμαστε χαχα.

-Τον νέο τραγουδιστή τον έχετε βρει; Πόσο δύσκολη ήταν αυτή η διαδικασία;

Δεν τον έχουμε βρει ακόμα όχι. Σίγουρα ψάχνουμε άνθρωπο με δική του τεχνική, δική του προσωπικότητα και χροιά που να ταιριάζει στη μουσική μας, ώστε να προχωρήσουμε και να πειραματιστούμε από κοινού. Δε θέλουμε έναν κλώνο του Burton, δεν έχει νόημα άλλωστε. Έχω κατασταλάξει παρόλα αυτά σε μερικά άτομα κι ακόμα κάνουμε τις οντισιόν. Πλέον που άνοιξαν και επίσημα τα σύνορα και άρθηκαν οι περιορισμοί, περιμένω να έρθουν εδώ ώστε να προβάρουμε και να δοκιμάσουμε μαζί. Είναι κάποιοι από την Αμερική που δε μένουν όμως στο Λος Άντζελες και κάποιοι εκτός. Σε δύο περίπου εβδομάδες θα ξεκινήσουμε και τις δια ζώσης οντισιόν. 

-Είναι θέμα χρόνου δηλαδή να βρείτε πλέον τον επόμενο τραγουδιστή σας, σωστά;

Ναι, σίγουρα. Πλέον θέλουμε και λίγο να το τρέξουμε γιατί σκοπεύουμε του χρόνου να περιοδεύσουμε, να κάνουμε τους οπαδούς μας χαρούμενους, και χρειάζεται δουλειά μέχρι να αποκτηθεί και η κατάλληλη χημεία πρώτα. Το υπόλοιπο της φετινής χρονιάς θα είναι αφιερωμένο σε όλη αυτή την προετοιμασία, και την προώθηση του νέου δίσκου με όλους του υπόλοιπους πιθανούς τρόπους. Επίσης θέλουμε σιγά σιγά να ετοιμάζουμε και τον επόμενο δίσκο.

-Είστε μια μπάντα με πολλές αποχωρήσεις μελών, παρωδικές παύσεις, νομικά θέματα κτλ. Ένιωσες ποτέ την ανάγκη όσο καιρό ήσουν στη μπάντα να την σταματήσεις για πάντα;

Όχι, ποτέ δεν το σκέφτηκα. Γιατί να το κάνω αυτό όταν είμαι σίγουρος για τον εαυτό μου και τα θέλω μου; Θέλω να δημιουργώ τη μουσική που θα μου άρεσε να ακούσω, ξέρω σε τι έχω δίκιο, και με αυτά προχωράω. Δε θα ήμουν ο εαυτός μου αν σταματούσα την ύπαρξη της μπάντας για να κάνω κάτι άλλο. Αυτή είναι η απάντηση!

-Όταν βρείτε τον τραγουδιστή σας, έχεις σκεφτεί να κάνετε κάποιο livestream show ώστε να τον συστήσετε στο κοινό σας παγκοσμίως;

Κοίτα, πρώτα πρέπει να βρούμε τον πραγματικά κατάλληλο άνθρωπο και να δουλέψουμε για λίγο μαζί του. Μέχρι στιγμής δε κοιτάμε για κάποιο livestream show, γιατί δε μας νοιάζει τόσο, αφού έχουμε άλλες προτεραιότητες. Παρόλα αυτά δεν είμαστε αρνητικοί, ούτε το αποκλείουμε. Ο στόχος μας ο βασικός όμως είναι η περιοδεία για του χρόνου αρχικά.

-Μιας και δεν κυκλοφορείτε συχνά άλμπουμ αλλά όπως καταλαβαίνω έχετε βλέψεις και ιδέες, πως βλέπεις τη μπάντα στην επόμενη πενταετία;

Φαντάζομαι τη μπάντα να έχει δέσει ξανά και να έχουμε κυκλοφορήσει ήδη δύο δίσκους. Αυτό σκέφτομαι, κι αυτό ελπίζω μέσα από τη μαντεψιά χαχα.

-Σε ευχαριστώ Dino για τη συνέντευξη, ο επίλογος είναι δικός σου...

Ευχαριστώ τον κόσμο μας για τη στήριξη και για την ώθηση να συνεχίσουμε, ειδικά μέσα σε όλες αυτές τις μαζεμένες δυσκολίες που προέκυψαν. Μπορείτε να βρείτε στο fearfactory.com τα νέα μας και τα επόμενα μας σχέδια. Καλή συνέχεια κι ευχαριστώ και εγώ για τη συνέντευξη.

Γιάννης Χαρτζανιώτης

Δεν υπάρχουν σχόλια: