Τρίτη 23 Φεβρουαρίου 2021

EINHERJER-NORTH STAR (Album Review)

Οι Einherjer μπορεί να υπάρχουν στον χώρο από τις αρχές της δεκαετίας του 90', αλλά ποτέ δεν κατάφεραν να στεφανωθούν εύκολα με δάφνες. Βέβαια τα τελευταία χρόνια η αναγνώριση προς το πρόσωπό τους γίνεται πιο έντονη και μαζί με αυτή η δισκογραφία τους γίνεται πιο δυνατή και στιβαρή, με ένα νέο κεφάλαιο μάλιστα να ανοίγεται τώρα. Ο λόγος για το όγδοο άλμπουμ της μπάντας από το Haugesund που ανοίγει πανιά με ορίζοντα το "North Star".

Βαρύ, στακάτο και ακόμα πιο επικό από τον προκάτοχο των Σκανδιναβών, το "The Blood And The Iron" αντιπροσωπεύει επάξια τον τίτλο του με σκληρά riffs γεμάτα ψύχρα, θυμίζοντας τους συμπατριώτες τους Enslaved και Immortal πλάι στα σφυρήλατα τύμπανα που στολίζουν αυτή τη γεμάτη ατμόσφαιρα. Από την άλλη πιο αιθέριο αλλά και πειραματικό, το "Stars" δίνει μια φρέσκια νότα στο σκληροτράχηλο viking στυλ της μπάντας, προσδίδοντας κάτι πιο μυστηριακό και εκρηκτικό με τα synth και τις έντονες μπασογραμμές του. Σε συνδυασμό μάλιστα των δύο προαναφερθέντων, το "West Coast Groove" αποφασίζει να πατήσει λίγο γκάζι και να τα δέσει μαζί με κρίκο τις δυνατές εντάσεις και το καλοδουλεμένο σόλο που γλυκαίνει το βίαιο στυλ τους.

Το "Ascension" έρχεται για να μας ξαναβάλει στους καλπασμούς και το γνωστό ύφος των Einherjer κλείνοντας το πρώτο μισό του άλμπουμ, ενώ το "Higher Fire" δε διστάζει να φλερτάρει στις κοφτές του κιθάρες με το κλασικομεταλικό ιδίωμα χωρίς όμως να αφήνει στην άκρη τoν αδιάκριτο blackened αέρα που υπάρχει στη δισκογραφία της Νορβηγικής τετράδας. Πιο άμεσο, το "Echoes In Blood" φαντάζει σαν ηχώ των 90s με την ατσάλινη φόρα του, ενώ δε διστάζουν να εισβάλλουν πιο τεχνικές και σπαστές στιγμές, για να μας μπερδέψουν και να μας ιντριγκάρουν σε μια νέα πνοή του ήχου.

Σκοτεινό, ογκώδες και μονολιθικό το "Listen To The Graves" σηματοδοτεί την αρχή του τέλους, δίνοντας μετά πάσα σε ζωηρούς, ευθείς ρυθμούς δίχως όμως το συναίσθημα να αλλάζει και βάζοντας μας για τα καλά στη μαυρίλα που διέπει τις σκληρές μουσικές του μακρινού Βορρά, με μια ανάμιξη από τους τρισμέγιστους Bathory και την αλητεία των Motorhead. Κάπως έτσι μάλιστα, οδηγούμαστε στον επίλογο, μέσω του "Chasing The Serpent", ως αποκορύφωμα των προηγούμενων συναισθημάτων με υποβόσκουσες μελωδίες να μελανιάζουν κι άλλο την αύρα του άλμπουμ έστω και στο φινάλε, δημιουργώντας συνθετικά έναν κύκλο που κάπως μας γυρνά σε όσα συναντήσαμε και στην αρχή, αν και το ρεφρέν όμως γίνεται πιο catchy, στις δυναμικές των 80s.

Μεστό, ποικίλο αλλά και ώριμο σε όσα νέα φέρνει, το "North Star" λαμποκοπά εκεί ψηλά που βρίσκεται. Οι Einherjer με αυτό το άλμπουμ κάνουν ένα τεράστιο βήμα μπροστά, ξεφεύγοντας από τις ταμπέλες του black ή του viking, κρατώντας το extreme στοιχείο σε ισορροπία με τις επιρροές τους αλλά και όσα μοντέρνα φέρνουν σε μια σκηνή και ένα είδος αρκετά συντηρητικά. Τέλος, αυτή η νέα δουλειά μπορεί να κάνει τους Νορβηγούς να ανέβουν ένα σκαλί πιο πάνω, ώστε να αγγίξουν έστω και λίγο το βάθρο στην ακραία σκηνή της χώρας τους, και τους ακροατές μαγεμένους μέσα από επικές και πολεμικές εύηχες καταβολές. 

(9/10)

Γιάννης Χαρτζανιώτης


Δεν υπάρχουν σχόλια: