Τετάρτη 23 Δεκεμβρίου 2020

Antiqva στο Metal View: Όταν κοιτάς μια καινούρια μπάντα είναι σαν να έχεις έναν λευκό καμβά που ζωγραφίζεις πάνω

Οι Antiqva είναι το νέο black metal supergroup που πρόσφατα άνοιξε τα μελανόχρωμα φτερά του με το πρώτο του single "Funeral Crown". Με αφορμή αυτή την πρόσφατη κυκλοφορία, η ελληνική ψυχή της εν λόγω πολυεθνικής κολλεκτίβας, Dalai Cellai, μιλάει στο Metal View και μοιράζεται στιγμές και αλήθειες που αφορούν το συγκρότημα αλλά και τη μουσική εν γένει.

 -Καταρχάς πως προέκυψε η ιδέα για το project των Αntiqva;

Οι Antiqva ξεκίνησαν πριν από πέντε χρόνια από τη Lindsay και τον Xen καθώς αυτοί πήγαν περιοδεία μαζί και είχαν ένα όραμα να ενώσουν τις δυνάμεις τους και να φτιάξουν αυτό το project. Με την πάροδο του χρόνου μπήκαμε κι άλλα μέλη και εγώ γνώρισα τον Xen στην Αυστραλία όταν ήμουν περιοδεία με τους The Ocean. Μιλήσαμε, μου είπε τις βλέψεις του για κάτι πιο black metal από το ύφος των Ne Obliviscaris, πως στο μυαλό του υπήρχε ήδη πριν από αυτούς, μου πρότεινε να συμμετάσχω και συνεχώς μπαίναμε μέλη μέχρι να κατασταλάξει αυτό που τώρα είναι οι Αntiqva. 

-Είστε μία μπάντα που χωρίζεστε σε τόσα μέρη του κόσμου. Πόσο δύσκολη είναι η επικοινωνία αυτή; Έχει γίνει δυσκολότερη λόγω της πανδημίας;

Δε θα έλεγα πως είναι δύσκολη, είναι θέμα συνήθειας. Πλέον είναι σύνηθες και λογικό να έχουμε μια συνεχή επικοινωνία εξ αποστάσεως, και γίνεται περισσότερη μέσα στην πανδημία. Λόγω και της κυκλοφορίας του single μάλιστα "επιδεινώθηκε" χαχα. Είναι ασφαλώς συχνότερη, έχει σπάσει και ο πάγος αφού μέχρι στιγμής δεν έχουμε βρεθεί όλα τα μέλη μαζί, από κοντά, να παίξουμε και να προβάρουμε στον ίδιο χώρο. Αρχικά ήταν λίγο περίεργα, ειδικά όταν ήξερα μόνο τον Xen περίμενα όποιος ερχόταν με περιοδεία να βρεθούμε. Είμαστε μέσω group chats αυτή την περίοδο, αλλά υπάρχει η ασφάλεια και η εμπιστοσύνη αφού όλα τα μέλη έχουν μια εμπειρία και μια πορεία από πίσω στη σκηνή. Αυτός είναι και ο λόγος που μέσα στην όλη κατάσταση έχουμε καταφέρει να δημιουργήσουμε μουσική και να υπάρξουμε χωρίς προβλήματα με αλληλοϋποστήριξη. 

-Όταν είχα μιλήσει με τη Lindsay για τις αρχές των Antiqva, μου είχε πει πως μέσα στον Σεπτέμβρη θα ξεκινούσαν οι ηχογραφήσεις. Πόσο πιεστικό ήταν να ηχογραφήσει ο καθένας τα μέρη του και να τελειώνετε με το αποτέλεσμα ώστε η κυκλοφορία να γίνει δύο μήνες μετά;

Μπορώ μόνο να φανταστώ την πίεση και το τρέξιμο του Xen και της Lindsay που έριξαν ώστε να παράξουν παράλληλα και οπτικό υλικό και οργανωτικά θέματα μέχρι την κυκλοφορία. Όπως είπες και εσύ με όλα μας τα μέλη σε κάθε γωνία του κόσμου ήταν μια νέα πίστα για τον καθένα μας σε αυτό το έργο. Βασικά αυτό ήταν παράλληλα μάθημα για εμάς πως να δουλεύουμε υπό αυτές τις συνθήκες και να γίνουμε πιο ακριβείς και σωστοί στην παραγωγή μουσικής ώστε όλα αν γίνουν όπως πρέπει σε ένα τόσο σύντομο χρονικό διάστημα.

-Γενικά λίγο οι συνεχείς καραντίνες, η απόσταση, η δημιουργία black metal μουσικής με φυσικά όργανα και η συνεργασία με τόσο έμπειρους μουσικούς, είναι ένα παζλ εμπειριών που ανεβάζουν τον πήχη των Antiqva;

Σίγουρα, ένα παζλ εμπειριών ακριβώς. Η πανδημία μάλιστα είναι κάτι πρωτόγνωρο από μόνο του. Από εκεί και πέρα, ότι ο καθένας ηχογράφησε τα μέρη του μόνος του, και δεν καταφέραμε να βγούμε σε περιοδεία μετά από την κυκλοφορία, όχι μόνο αποτελεί ξεχωριστή εμπειρία, προωθώντας το διαφορετικα, αλλά είναι και κάτι πολύ ιδιαίτερο.

-Μέχρι στιγμής η ανταπόκριση στο "Funeral Crown" ποια βλέπεις να είναι;

Αυτό που με χαροποιεί περισσότερο είναι πως βλέπουμε η ανταπόκριση να έρχεται σταδιακά από διάφορα μέρη του κόσμου. Εκτός αυτού, παρατηρώ πως οι περισσότεροι προέρχονται από διάφορα είδη μουσικής και παρακλάδια στο metal, και φυσικά η δουλειά μας δείχνεται ομορφότερα έτσι. Πολύς από τον κόσμο που μας ακολουθεί μοιράζεται και τη δική του μουσική, οπότε μεταξύ εμάς και των οπαδών υπάρχει μια οικογενειακή ατμόσφαιρα. Αυτό το feeling είναι ιδιαίτερο και ξεχωριστό, πόσο μάλλον τη σήμερον ημέρα που είμαστε χωρίς συναυλίες και δεν το βιώνουμε ζωντανά, παρόλα αυτά έστω κι από τα σπίτια μας δημιουργείται ένα πρώτο κύμα σε ένα τέτοιο περιβάλλον.

-Είστε μια μπάντα που δεν προέρχεστε αμιγώς όλοι από το black metal, ενώ σε αντίθεση με άλλους, αντί για synth επιλέγεται κλασικα μουσικά όργανα. Αυτή η πρωτότυπη αισθητική των Antiqva θεωρείς ότι είναι ένα challenge;

Σίγουρα. Κυρίως, επειδή ερχόμαστε από διαφορετικό μουσικό κόσμο, όλα τα μέλη έχουν βάλει το διαφορετικό τους background ο καθένας, και το αποτέλεσμα προέρχεται από μια καλλιτεχνική ελευθερία των βασικών πυλώνων της μπάντας προς του υπόλοιπους, κι έτσι έχει δημιουργηθεί κάτι τόσο ιδιαίτερο και μοναδικό, οπότε ελπίζουμε πως οι ηχητικές μας διαθέσεις θα γίνουν ακόμα εντονότερες και στο άλμπουμ.

-Eσύ συγκεκριμένα έχεις συνεργαστεί με τους The Ocean και τους Dirty Granny Tales, και το παίξιμο σου έχει συνδυαστεί και στην σκοτεινή ατμόσφαιρα και την ακρότητα. Θεωρείς πως η επιρροή αυτή πέρασε και στους Antiqva κάπως;

Σαν μουσικός, κάθε μπάντα από την οποία περνάς και συνεργάζεσαι, σου αφήνει ένα αποτύπωμα τόσο στον χαρακτήρα σου, όσο και παιχτικά και μουσικά. Σίγουρα πιστεύω πως όλα αυτά παίζουν ρόλο, για αυτό είναι τόσο ενδιαφέρον και συναρπαστικό όταν παίζεις με μουσικούς που έχουν κάτι άλλο από πίσω και δεν είναι απλά ένα ξεκίνημα για τον καθένα μας. Άλλα ερεθίσματα έχω εγώ, κι άλλα τα υπόλοιπα παιδιά, κι αυτά δίνουν το πραγματικό ενδιαφέρον στην τελική, Είναι η μαγεία της μουσικής.

-Με βάση αυτό πιστεύεις πως ο Χen με τους Ne Obliviascaris ή η Lindsay με το παρελθόν της στους Cradle Of Filth έδωσαν τις βάσεις του ήχου με τις επιρροές τους;

Δε νομίζω πως σαν μουσικός χρειάζεται να κάνεις κάτι επιτηδευμένα ως ένα βαθμό, αφού όπως είπα είναι αποτυπώματα του χαρακτήρα σου και είναι κάπως αναπόφευκτο το να βάλεις στοιχεία της μουσικής σου που ενδεχομένως έβαλες και σε άλλες μπάντες. Όταν κοιτάς μια καινούρια μπάντα είναι σαν να έχεις έναν λευκό καμβά που ζωγραφίζεις πάνω. Στο τέλος φαίνεται πως είναι κάτι δικό σου αλλά σίγουρα είναι κάτι καινούριο.

-Όσον αφορά την ημερομηνία κυκλοφορίας για τις αρχές Δεκέμβρη ήταν κάτι τυχαίο, ή η εποχή ταίριαζε με το ύφος σας και έτσι κάπως πέτυχε;

Χαχα, δε ξέρω αν έτυχε αλλά σίγουρα πέτυχε. Έπαιξαν πολλά πράγματα ρόλο, αλλά σίγουρα ήταν η κατάλληλη εποχή για μια τέτοια κυκλοφορία.

-Θεωρείς πως ο ακραίος ήχος έχει κατασταλάξει, ή ακόμα υπάρχει πράγμα να δώσει στην πορεία;

Σίγουρα υπάρχει ακόμα πολύ υλικό να δώσει όσο υπάρχουν άνθρωποι που δημιουργούν. Άλλωστε η ιστορία φαίνεται αφότου έχει γραφτεί, οπότε μπορούμε να περιμένουμε κι άλλα. Εμείς αυτό που κάνουμε και με τους Antiqva είναι του παρόντος κι ανοιγόμαστε σε νέα πράγματα. Κι όχι μόνο εμείς βέβαια, αλλά ο οποιοσδήποτε δημιουργός.

-Πλάνα για full length άλμπουμ υπάρχουν;

Υπάρχουν ήδη αρκετά κομμάτια σε demo μορφή. Ο στόχος ήταν να βρεθούμε όλοι μαζί την ερχόμενη Άνοιξη στη Νορβηγία, στο στουντιο του μπασίστα μας και να ολοκληρώσουμε την ενορχήστρωση των κομματιών, αλλά δε βλέπουμε να γίνεται ακόμα. Οπότε είμαστε στη φάση που κοιτάμε να συνεχίσουμε με την εγγραφή των πρώτων κομματιών από απόσταση, όπως κάναμε και στο single και βλέπουμε μετά πως θα συνεχίσει.

-Όσον αφορά τις συναυλίες υπάρχουν πλάνα μέχρι στιγμής ή βλέποντας και κάνοντας;

Ανυπομονούμε όλοι να βγούμε έξω και να παίξουμε ζωντανά. Θέλουμε να ανέβουμε στη σκηνή και να πάιξουμε το υλικό μας κι όλα τα νέα κομμάτια που θα έρθουν, αλλά είναι αβέβαιο ακόμα. Περιμένουμε την κατάλληλη στιγμή να κάνουμε αυτό το βήμα και να βρεθούμε όλοι μαζί.

-Σε ευχαριστώ για τη συνέντευξη, ο επίλογος είναι δικός σου...

Κι εγώ ευχαριστώ για το support. Ελπίζω ο κόσμος να ακούσει το νέο μας single "Funeral Crown" και να ανακαλύψει στο βινύλιο κι ένα ακόμα ακυκλοφόρητο κομμάτι!

Γιάννης Χαρτζανιώτης

Δεν υπάρχουν σχόλια: