Κυριακή 1 Νοεμβρίου 2020

SHATTERED HOPE-VESPERS (Album Review)

Ο ουρανός την ώρα που γράφονται αυτές οι γραμμές είναι μουντός και γκρίζος, ενώ τα πρώτα ψυχρά κύματα έρχονται δειλά δειλά. Έτσι μας υποδέχεται ο Νοέμβρης, λίγο πριν την κυκλοφορία του νέου πονήματος των Shattered Hope, σε ένα σκηνικό ίδιο με το εξώφυλλο του. Η τρίτη δουλειά των Ελλήνων doom metallers, ονόματι "Vespers", ταιριάζει με αυτή την καταχνιά δημιουργώντας το ένα απόλυτα ταιριαστό soundtrack.

To εναρκτήριο "In Cold Blood", έπειτα από έναν πυροβολισμό, όπως φανερώνει και ο τίτλος του παγώνει το αίμα με τα riffs του, που ξεφεύγουν από τα funeral μονοπάτια, συνδυάζοντας το doom στοιχείο με ηχοχρώματα βγαλμένα από τον black και death Ευρωπαϊκό βορρά, ενώ το ογκώδες rhtyhm section πέφτει σαν σφυρί πάνω στις ατμοσφαιρικές παραθέσεις που δημιουργούνται. Αλλάζοντας ελαφρώς διάθεση, το "Verge'' που ακολουθεί, κάνει πιο επική αλλά εξίσου πονεμένη και μακάβρια την αίσθηση του άλμπουμ, σε έναν απόκοσμο δυναμισμό που παίρνει σάρκα και οστά κυρίως στο δεύτερο μισό με τα heavy σολιστικά του, τις Bathory-κες πινελιές και τα ταιριαστά φωνητικά του Wrath από τους Dodsferd.

Μέσα από τα λόγια του Καζαντζάκη περί πνεύματος και ελευθερίας, ο "Συργιμός" μας οδηγεί στα μισά του δίσκου βάζοντας την ακρότητα ξανά σε περίοπτη θέση, και μάλιστα με τρόπο που παραπέμπει ελαφρώς στο "Monotheist" των Celtic Frost με τη φαρέτρα των συμπατριωτών μας να γεμίζει από νέες επιρροές, ανακαλύπτοντας νέους δρόμους μέσα από το γρέζι και την αργόσυρτη, βαριά οντότητα τους. Μια ακόμα ενδιαφέρουσα προσθήκη, κι άκρως ανατριχιαστική που συνάδει απερίφραστα με το στυλ τους και μάλιστα μακριά από τα καθιερωμένα, είναι η Κρητική λύρα που δίνει τη μελωδία στο ωμό και τραχύ ύφος του "Towards The Land Of Deception". Με τη λύρα να μη φεύγει, ελαφρύνοντας λίγο το κλίμα στην όλη δραματικότητα που ακολουθεί μέχρι το τέλος, το 'Judas Tree" απλώνει εύρος συναισθημάτων ανάμεσα ζωντανούς και νεκρούς, αναδεικνύοντας με τον πιο μαύρο τρόπο την ματαιότητα όσο οι ηλεκτρισμένοι ήχοι κατακεραυνώνουν συνεχώς το αυτί και το μυαλό μας σε μια ολοκληρωτική κάθαρση.

Η αισθητική πλάι με τη μουσική και τα προσωπικά βιώματα, κάνουν το "Vespers" την πιο ώριμη δουλειά των Shattered Hope. To συγκρότημα πειραματίζεται μέσα στα καλούπια που του αναλογούν, δίχως να αφήνουν το σκοτάδι κατά μέρος, ενώ φαίνεται πως μεγαλώνει μαζί τους και μας βυθίζει, όντες μάρτυρες της πορείας του. Κλείνοντας, η οδύνη γίνεται σύντροφος σε αυτούς τους δύσβατους δρόμους που με πολύ κόπο και μεράκι ανοίγει το "Vespers" κάνοντας μας να συμφιλιωθούμε με όσα μέσα μας φοβόμαστε.

(8,5/10)

Γιάννης Χαρτζανιώτης



Δεν υπάρχουν σχόλια: