Παρασκευή 24 Μαΐου 2019

GAAHLS WYRD "GASTIR-GHOSTS INVITED" (Album Review)

 Οι Gaahls WYRD αποτελούν εδώ και τέσσερα χρόνια τη μπάντα του Gaahl, με τον συνοδοιπόρο του από τους God Seed, Lust Kilman. Λίγους μήνες αφού τελείωσαν μια μεγάλη Ευρωπαϊκή περιοδεία με τους Tribulation, το Σκανδιναβικό συγκρότημα, μας ενώνει με τα φυσικά στοιχεία της περιοχής του, στο πρώτο του άλμπουμ, "Gastir-Ghosts Invited".
 Σχετική εικόνα


Σχετικά απαλά, αλλά κυρίως ατμοσφαιρικά, ανοίγει το ντεμπούτο των Νορβηγών, και το "Ek Erilar", μας βάζει στον σκοτεινό κόσμο του εικονικού Gaahl, και της μπάντας του, με πολλές avant-garde, τεχνικές στιγμές. Το "From The Spear" που λαμβάνει τη σκυτάλη βέβαια, αλλάζει ύφος, πηγαίνοντας μας σε πιο heavy μοτίβα και με τη φωνή του ψηλού μουσάτου, να είναι γεμάτη από θεατρικές αλλαγές, με κραυγές, ψιθύρους, αλλά και καθαρά φωνητικά, τα οποία σε όλο το υπόλοιπο σύνολο έχουν την τιμητική τους.

Το ομώνυμο "Ghosts Invited", όπως λέει και ο ίδιος ο τίτλος έρχεται στοιχειωμένο και απόκοσμο, με την ατμόσφαιρα και τη μουσική του να μας ταξιδεύει στα πιο ερεβώδη μέρη, κάτι μάλιστα που συμβαίνει και με το "Carving The Voices" και τη μεγαλειωδη του μελωδική υπόσταση, η οποία φλερτάρει με το "Sign Of An Open Eye" των Gorgoroth και ο ίδιος ο Gaahl φωνητικά να μπλέκει τα στοιχεία του Sivert Hoyem με αυτά βαθιά και σκοτεινά του Jim Morrison.
Με τα στοιχειωμένα και μαύρα σκηνικά να συνεχίζουν και στο "Veiztu Hve", ερχόμαστε αντιμέτωποι με μια τελετουργική έκκληση σε metal καλούπια, ενώ το προσωπικό μου αγαπημένο, "The Speech And The Self'', έρχεται πιο δυναμικό για τα δεδομένα της εν λόγω μπάντας, με το ρεφρέν μάλιστα να εισχωρεί στο βάθος της ψυχής, ακούγοντας το.

Λίγο πριν το τέλος, και με το 'Through And Past And Past", ερχόμαστε αντιμέτωποι με ένα καθαρόαιμο τεχνικό heavy black metal κομμάτι, ενώ το μαύρο μελάνι του "Within The Voice Of Existence" γράφει τον επίλογο με μια πολύ ατμοσφαιρική και μυστηριώδη προσέγγιση.
Αποτέλεσμα εικόνας για gastir gaahls wyrd
To ντεμπούτο της νέας μπάντας της γνωστής αυτής, black metal περσόνας, αποτελεί σίγουρα μια από τις ωραιότερες κυκλοφορίες που έχει κάνει ποτέ, ξεπερνώντας τον εαυτό του, αλλά και όσα γνωρίζαμε πιο πριν με τους Gaahlskagg, Trelldom, Gorgoroth και God Seed. Φυσικά, χωρίς καμία αμφιβολία, για τον γράφοντα είναι ότι πιο ώριμο έχει γράψει ποτέ, ενώ τα κομμάτια μπορεί να έχουν μια δική τους "προσωπικότητα", αλλά καταφέρνουν και δείχνουν πως είναι μέρη ενός συνόλου, γεμάτα όγκο και στιγμές που φέρνουν διάφορα συναισθήματα και φυσικά μια φρεσκάδα, όπου εκτός από τη μπάντα, έβαλε και το χεράκι του ο Iver Sandoy των Enslaved, δίνοντας ένα γενικό άρωμα Νορβηγίας. Tέλος, μετά από αυτό το άριστο αποτέλεσμα, ελπίζω η μπάντα να συνεχίσει δυναμικά και να μην τελειώσει άδοξα όπως οι God Seed πριν μερικά χρόνια.

(9/10)

Γιάννης Χαρτζανιώτης

Δεν υπάρχουν σχόλια: