Δευτέρα 1 Απριλίου 2019

1349-Dødskamp (EP Review)

Πέντε χρόνια μετά την κυκλοφορία του "Massive Cauldron Of Chaos", οι 1349, που αποτελούν σημαντικό κομμάτι στον ακραίο ήχο, παρουσιάζονται ξανά με μια νέα δουλειά. Το 7" ΕΡ που φέρει τον τίτλο " Dødskamp", φέρνει λίγο από τον νεότερο πολιτισμό της Νορβηγίας στον υπόλοιπο κόσμο, καθώς δημιουργήθηκε μέσω πρότασης από τη κυβέρνηση της χώρας, του Visit Norway και του Μουσείου Munch.
 Αποτέλεσμα εικόνας για dodskamp 1349 review


Το νέο ΕΡ των Νορβηγών black metallers μας παρουσιάζει κατά βάση, το ομώνυμο ολοκαίνουριο τραγούδι που στο προσκήνιο φέρνει στοιχεία που δε θυμίζουν τόσο την ίδια τη μπάντα. Με ήχο πιο καθαρό, επικό και με περισσότερες μελωδίες, το κομμάτι το οποίο είναι επηρεασμένο από το έργο του Edvard Munch που υπάρχει και στο εξώφυλλο, μέσω του θανάτου βγάζει μια φρεσκάδα. Φυσικά δε λείπουν και κλασικά, βαρβάτα μαυρομεταλλικά περάσματα που δίνουν ταυτότητα στον ήχο των 1349, αλλά παρόλα αυτά η προσέγγιση του εν λόγω τραγουδιού, ίσως να αποτελεί πρόδρομο του επερχόμενου δίσκου τους.

Από την άλλη, μέσω μιας βουτιάς στο παρελθόν, συναντάμε μια πρόσφατη live εκδοχή του κλασικού για τη μπάντα, "Atomic Chapel", με το οποίο όχι μόνο αισθανόμαστε την εκτελεστική τους απόδοση, αλλά μάλιστα συναντάμε τη ζωντάνια και τις ταχύτητες που έχουν ως σήμερα και μάλιστα επί σκηνής.

Τέλος, το ΕΡ αυτό, όχι μόνο σπάει τη σιωπή του Νορβηγικού σχήματος, αλλά μέσω της ακρότητας του ήχου του, μας δείχνει τα συναισθήματα που τους προκαλεί ένα έργο τόσο σημαντικό για τη Σκανδιναβική Πολιτιστική Κληρονομιά. Επίσης, ακόμα και στους φίλους του black metal, οι 1349, μοιράζονται κάτι από το έργο του ιστορικού ζωγράφου, το οποίο μάλιστα ενάμιση χρόνο πριν, κατάφεραν να κάνουν και οι Satyricon με το εξώφυλλο που είχε το τελευταίο τους άλμπουμ.

(9/10)

Γιάννης Χαρτζανιώτης

Δεν υπάρχουν σχόλια: