Τετάρτη 25 Απριλίου 2018

Dark Tranquillity στο Metal View: Το συναίσθημα για εμάς είναι πολύ σημαντικό

Kάποιες μπάντες στην Ελλάδα έχουν την τιμητική τους,  μία από αυτές είναι και οι Dark Tranquillity, oι οποίοι επιστρέφουν στον τόπο του εγκλήματος μετά από πέντε χρόνια. Οι πρωτοπόροι του Σουηδικού death metal, μετά την κυκλοφορία του "Αtoma", έχοντας κάνει τον δρόμο σπίτι τους αναφέρονται σε μία από τις καλύτερες δουλειές τους, με ένα σημαντικό νόημα από πίσω. Ο βασικός εγκέφαλος και τραγουδιστής Mikael Stanne, έπειτα από μια μικρή κουβέντα το πρωί της Κυριακής, μίλησε αναλυτικότερα στο Metal View σχετικά με τo ενδέκατο άλμπουμ τους, τα μαθήματα που παίρνουν από το παρελθόν και φυσικά για METAL!
 Αποτέλεσμα εικόνας για dark tranquillity 2018


-Γεια σου Mikael, πώς είσαι;

Μια χαρά φίλε, να που τα ξαναλέμε λοιπόν χαχα.

-Ε ναι, τώρα θα τα πούμε και πιο καλά, στις πόσες μπύρες είσαι μέχρι στιγμής;

Χμμ, αυτή είναι η τρίτη νομίζω χαχαχα, μέχρι το live θα έχω πιει λίγες ακόμα!

-Πώς τα περνάς αυτές τις δύο μέρες στην Ελλάδα;

Μέχρι στιγμής συναρπαστικά. Χθες παίξαμε ένα φοβερό show, πήγαμε να φάμε, επισκεφτήκαμε μέρη, σήμερα πήγα στην Ακρόπολη, ενώ στη Θεσσαλονίκη έκανα βόλτες να πάρω δίσκους.

-Αγόρασες τίποτα;

Ναι, το "Live at Sin-e" του Jeff Buckley και το "Live At The Matrix" των Doors σε βινύλιο, και παρείγγηλα και μερικά ακόμα για το σπίτι, όταν γυρίσω.

-Τέλεια! Σχετικά με τον τελευταίο σας δίσκο "Atoma", έπειτα από σχεδόν δύο χρόνια, ποια είναι η ανταπόκριση του κοινού;

Ήταν απίστευτη, δεν περίμενα κάτι τέτοιο. Ξέρεις, την ημέρα που κυκλοφόρησε εμείς περιοδεύαμε στην Αμερική,  και ήδη είχαμε 7 κομμάτια από αυτόν τον δίσκο στο setlist μας, και ο κόσμος από την αρχή είχε προσαρμοστεί με τον ήχο του "Atoma". Πλέον βλέπουμε κιόλας να γνωρίζουν καλά τα κομμάτια μας και να τραγουοδούν μαζί μας από κάτω. Έχει κάνει από τις καλύτερες μας πωλήσεις και είναι ίσως η πιο μακροσκελής περιοδεία μας.
 Αποτέλεσμα εικόνας για dark tranquillity
-Πιστεύεις πώς θα ήθελες να αλλάξεις τίποτα μέσα στο άλμπουμ;

Όχι, σίγουρα όχι. Ίσως να ήθελε κάποια διαφορετικά πράγματα, αλλά ακούγεται πιο φρέσκο από την προηγούμενη μας δουλειά και αυτό είναι που θέλαμε να πετύχουμε από την αρχή. Σε 6-7 μήνες που θα τελειώσει το tour θα βάλουμε τα πράγματα κάτω για να δούμε τι θα μπορούσαμε να κάνουμε διαφορετικά, έτσι ώστε να κατευθυνθούμε για το επόμενο μας βήμα.

-Σε αυτό το άλμπουμ βλέπω μια ένωση παλιών death metal στοιχείων με κάποιες φρέσκες τεχνικές και εφέ. Συμφωνείς;

Ναι ναι, χαίρομαι που το βλέπεις έτσι. Και εμείς κάπως έτσι προσπαθούμε να δουλέψουμε, οπότε είναι ωραίο η σκέψη μας να βγαίνει και προς τα έξω. Μας αρέσει η επιθετικότητα που βγαίνει μέσα από το death metal, αλλά το συναίσθημα μέσω των στίχων, της ατμόσφαιρας ή των μελωδιών που γράφουμε είναι πολύ σημαντικό για εμάς, είναι αυτό που μας γεμίζει.

-Είναι επιτηδευμένη αυτή η τακτική;

Κοίτα, σε κάποια σημεία είναι εσκεμμένο και σε κάποια άλλα βγαίνει τελείως φυσικά. Είναι ανάλογα τη διάθεση και πόσο απαραίτητη είναι η προσθήκη κάποιων στοιχείων στα κομμάτια μας. Συνήθως ξεκινάμε να γράφουμε κάποιο κομμάτι αλλά λόγω των περιοδειών η σύνθεση σταματάει οπότε μετά έρχεται η μια ιδέα πάνω στην άλλη. Ήταν επιτηδευμένο ότι θέλαμε να αλλάξουμε πράγματα στον ηχο μας και να ακουστούμε λίγο πιο διαφορετικοί αλλά την ίδια στιγμή η έμπνευση ερχόταν απανωτά, οπότε λειτούργησαν τα πράγματα απευθείας μέσω της βασικής σκέψης μας και του αυθορμητισμού θα έλεγα.

-O Anders Iwers βοήθησε καθόλου στο τελικό αποτέλεσμα του δίσκου;

Όλα τα μέρη του μπάσου είναι παιγμένα από αυτόν, αλλά τα κομμάτια ήταν έτοιμα από πριν, ωστόσο, υπήρχε άμεση χημεία του rhtythm section, το οποίο παίζει ρόλο στη μουσική μας, και έτσι έκανε τα πράγματα ευκολότερα για όλους.
Σχετική εικόνα
-Νιώσατε καθόλου πίεση όταν γράφατε τον δίσκο;

Ναι, πάντα το έχουμε αυτό. Η πίεση είναι κακή αλλά μας βγαίνει παραγωγικά. Είμαστε σαν μπάντα πάνω από 25 χρόνια και κάποτε θέλαμε να γίνουμε οι καλύτεροι του κόσμου, ε πλέον γάμα το αυτό. Πλέον θέλουμε αυτό που κάνουμε να είναι κάθε φορά πιο καλό από πριν, και αγχωνόμαστε όταν δημιουργούμε κάτι νέο γιατί λειτουργούμε διφορετικά και παρόλες τις εμπειρίες που έχουμε, θέλουμε να είμαστε ιδιαίτεροι και να κυκλοφορήσουμε κάτι ξεχωριστό, οπότε καταλαβαίνεις πόσο δύσκολα γίνονται τα πράγματα όσο περνάει ο καιρός.Aυτός ο δίσκος ήταν σαν μαρτύριο μέχρι να κυκλοφορήσει χαχα.


-Σχετικά με τον τίτλο "Atoma", μου έρχεται στο μυαλό η Φυσική και η έννοια του ανθρώπου. Πόσο κοντά είναι η σκέψη μου με τη δική σας;

Σχετική εικόναΠολύ κοντά. Αυτό θέλαμε να πετύχουμε άλλωστε, την έννοια του ανθρώπου μέσω των μελών, καθώς επίσης πως το άτομο στην επιστήμη είναι αύθαρτο και αδιαίρετο, όπως και εμείς σαν μπάντα. Κατά κάποιον τρόπο ο τίτλος αντιπροσωπεύει τους Dark Tranquillity.  Όταν ο Martin έφυγε από τη μπάντα, πριν από αυτό το άλμπουμ καταλάβαμε πως ότι και αν συμβεί η μουσική μας θα υπάρχει και εμεις θα συνεχίσουμε να είμαστε δυνατοί κάτω από όλες τις συνθήκες.

-Είστε μία μπάντα που καταφέρνετε να κάνετε πολλά διαφορετικά πράγματα. Έχεις μετανιώσει ποτέ για οτιδήποτε σχετικά με τους Dark Tranquillity;

 Τίποτα απολύτως. Θέλω να πω, πως σίγουρα υπήρξαν στιγμές που κυκλοφορήσαμε παράξενα albums, κάποια ιδιαίτερα κομμάτια ή ακόμα και στίχους που πλέον δεν μας αρέσουν, αλλά την ίδια στιγμή σκέφτομαι πως για να κυκλοφορήσουμε κάτι σημαίνει ότι μας εξέφραζε σε μια χρονική στιγμή. Επίσης πολλές φορές λέμε "ω φίλε, δες τι κάναμε τότε" ή "γιατί αυτό δεν μας βγήκε πιο σκληρό ή πιο δυναμικό", αλλά δε μας νοιάζει να το διορθώσουμε, νιώθουμε περήφανοι για όλα όσα έχουμε κάνει. Τα τελευταία 5 χρόνια είμαστε συνέχεια στο δρόμο και ξέρουμε ότι αυτό που κάνουμε το αγαπάμε και όλα είναι μέρος της ζωής και μαθαίνουμε από αυτά.

-Νομίζω πως δεν υπάρχει καλύτερος δάσκαλος από το λάθος...

Ακριβώς αυτό, και να ξέρεις, πολλές φορές μπορεί να βλέπουμε εμείς κάτι σαν λάθος ή κάτι να μη μας αρέσει, πχ ένας δίσκος, αλλά πολλοί εκεί έξω, ενδεχομένως να μην το έχουν καταλάβει ή να σου λένε πως έχεις κάνει κάτι πολύ καλό.

-Θέλω να μιλήσουμε λίγο για δικούς σου αγαπημένους δίσκους. Ποια άλμπουμ θεωρείς πως βρίσκονται στο τοp 5 που σε επηρρέασαν σαν μουσικό;

Χα, εύκολο! Μερικοί από αυτούς είναι το "History Of A Time To Come" των Sabbat, το "Extreme Aggression" των Kreator, το "Imaginations From The Other Side" των Blind Guardian, Το πρώτο live album των Sodom, το οποίο μπορώ να ακούω όλη την ώρα και το "2112" των Rush.
Αποτέλεσμα εικόνας για mikael stanne

-Θεωρείς πως είναι και οι δίσκοι που βοήθησαν στον ήχο των Dark Tranquillity, πίσω στις αρχές τους;

Με τον Νiklas έχουμε παρόμοια ακούσματα, οπότε σίγουρα αυτές οι μπάντες και οι δίσκοι αποτέλεσαν τη βάση για εμάς. Προσωπικά μου αρέσουν οι στίχοι που εκπέμπουν μια διανόηση, να έχουν ενδιαφέρον και μια κρυφή φιλοσοφία και όλο αυτο να συνδυάζεται με ακραίο ήχο, σαν αυτή την ωμή μουσική που είχαν μπάντες όπως οι Kreator, οι Sodom και οι Destruction...

-Βλέπω λατρεύεις το Γερμανικό thrash, χαχαχα...

Ναι πραγματικά το αγαπάω, όπως και τις μελωδίες που έχουν κάποιοι power metal δίσκοι όπως το "Walls Of Jericho" των Helloween. Όλα αυτά με τον τρόπο τους, συνέβαλαν στη δημιουργία της μπάντας, εκεί στις αρχές του 90'.

- Η σχέση σας με την Ελλάδα νομίζω πως είναι αρκετά δυνατή, σε ποιες άλλες χώρες το συναντάτε αυτό;

Συμφωνώ, η Ελλάδα είναι από τα πιο τέλεια μέρη, έχει τρομερό κόσμο ο οποίος τα δίνει όλα στα shows μας, και φεύγουμε πάντα με τις καλύτερες εντυπώσεις. Το ίδιο παθιασμένο κοινό το συναντάμε πέρα από τη Σουηδία που είναι η χώρα μας, και στην Αμερική και τη Γερμανία κυρίως.

-Στην Ελλάδα βλέπω σε κάθε live που έρχεστε και νέες γεννιές οπαδών...

Ναι ισχύει, το παρατηρώ και εγώ αυτό. Πάντα θα βλέπω πολύ νεαρό κόσμο από κάτω, και κάπως έτσι είναι τα πράγματα και στις χώρες που σου προανέφερα. Βλέπω άτομα γύρω στα 17,18 και 19, ξέρεις που δεν είχαν γεννηθεί καν όταν ξεκινούσε η μπάντα, αλλά είναι τόσο cool να είμαστε ένα από τα συγκροτήματα με τα οποία μεγαλώνουν αυτά τα παιδιά.

Σχετική εικόνα
-Σκέφτεστε να γίνει ο Christopher Amott μόνιμο μέλος μετά την περιοδεία;

Ο Chris είναι ένας απίστευτος μουσικός και ένας από τους καλύτερους μας φιλους εδώ και πάρα πολλά χρόνια. Τον τελευταίο ένα χρόνο ταξιδεύουμε και παίζουμε μαζί και είναι σαν ένα αυθεντικό μέλος της μπάντας. Θα το θέλαμε πολύ να συνεχίσει, αλλά αυτό θα δείξει στην πορεία και με την επόμενη δουλειά.

-Nα περιμένουμε σύντομα νέο άλμπουμ, έχετε κάποια ιδέα στο μυαλό σας;

Έχουμε ακόμα 6-7 μήνες στο δρόμο μέχρι να τελειώσει το tour, οπότε από εκεί και πέρα θα ξεκινήσουμε να γράφουμε ώστε να μπούμε στο studio, ίσως από την επόμενη χρονιά. Να σου πω την αλήθεια επειδή είμαστε σχεδόν συνέχεια στο δρόμο δεν εχουμε απολύτως τίποτα στο μυαλό μας, ούτε μια ιδέα.

-Ευχαριστώ πολύ Mikael για τη συνέντευξη, κλείσε όπως θες...

Και εγώ ευχαριστώ φίλε. Είναι τρομερό συναίσθημα να γυρίζουμε μετά από κάποια χρόνια στη χώρα σας, η οποία έχει μια ιδιαίτερη και ξεχωριστή θέση σε εμάς.

Γιάννης Χαρτζανιώτης

Δεν υπάρχουν σχόλια: