Παρασκευή 29 Δεκεμβρίου 2017

VICTORIUS-DINOSAUR WARFARE (EP Review)


 Μόλις έναν χρόνο μετά το τελευταίο τους full length, οι Γερμανοί Victorius επιστρέφουν με το ΕΡ τους "Dinosaur Warfare". Μια ιστορία φαντασίας που ενώνει τα θηρία της προϊστορίας με το μέλλον, ενώνεται με τον λυρισμό του συγκροτήματος και όλο το στιβαρό και θριαμβευτικό power metal ύφος.

 


Μετά από το περιττό intro του δίσκου,"Saurus Infernus Galaxicus", και τους ήχους του Γκοντζίλα αν έπαιζε στο Star Wars, μπαίνουμε στο πραγματικό νόημα του δίσκου, με το ομώνυμο "Dinosaur Warfare". Oι μελωδίες δίνουν από μόνες τους δυναμική ενώ το rhythm section λειτουργεί σαν μια μιηχανή για headbanging. Τα φωνητικά κυρίως στα ρεφρέν έχουν μια symphοnic catchy αισθητική, σε αντιθεση με το κιθαριστικό solo και κάποια εφέ που θυμίζουν το προ 30ετίας μελωδικό heavy metal.
Το "Legend Of The Power Saurus" λειτουργεί σαν το μεταίχμιο μεταξύ των μελωδιών και και της επιθετικότητας που θα δούμε στη συνέχεια. Τα power metal στοιχεία συνεχίζουν κυρίως στην ίδια παλιομοδίτκη αίσθηση, αλλά και μερικές επιρροές από το περσινό "Heart oF The Phoenix".

Όπως προείπα, η συνέχεια επιφυλάσσει πολλές επιθετικές στιγμές. Έτσι με τα "Lazertooth Tiger" και "Razorblade Raptor"  τα όργανα λειτουργούν σαν πολυβόλα, όπως αυτά που ακούγονται στην εισαγωγή, ενώ ο τσαμπουκάς τους συνδυάζουν το τότε με το τώρα. Τα ρεφρέν τους είναι γεμάτα από επικά ξεσπάσματα τα οποία πολλές φορές θυμίζουν Helloween.
Tέλος, στο πιο 80s κομμάτι του ΕΡ, το "Flames Of Armageddon", φορτσάρει με τα riffs σε ένα speed/power ολοκαύτωμα. Οι επιρροές από την Ευρωπαϊκή εκείνης της δεκαετίας είναι παραπάνω από ξεκάθαρες, ενώ πολλά σημεία μου φέρνουν στο μυαλό τους δικούς μας Firewind. H δυναμική του ήχου τους στο παρόν κομμάτι είναι κάτι που προσωπικά με κέρδισε περισσότερο απ'όλα σε αυτό το ΕΡ.

Aπό το όμορφο αλλά λίγο κιτς εξώφυλλο, διακρίνεται αυτό που θέλουν να περάσουν οι Victorius. To νέο τους ΕΡ μοιάζει σαν ταινία του 80' και σίγουρα θα μπορούσε να αποτελέσει τέλειο soundtrack για περιπέτεια φαντασίας εκείνης της εποχής. Μπορεί να μην είμαι μεγάλος fan της μπάντας, αλλά   ελπίζω το επόμενο ολοκληρωμένο έργο τους να ακούγεται περισσότερο σαν το "Dinosaur Warfare".

(9/10)

Γιάννης Χαρτζανιώτης

Δεν υπάρχουν σχόλια: