Πέμπτη 20 Ιουλίου 2017

ORDER-LEX AMANTIAE (Album Review)

Οι Order έρχονται από τη Νορβηγία και δεν είναι καθόλου τυχαίοι καθώς ιθύνων νους τους είναι ο Anders Odden (Satyricon, Cadaver, Celtic Frost) και μαζί του ακολουθούν ο Manheim στα τύμπανα και ο Messiah πίσω από το μικρόφωνο, που αποτελούσαν τις πρώτες στρατιές της underground εποχής των Mayhem, πίσω στα μέσα του 80'.
Φέτος, έπειτα από τέσσερα χρόνι από τη δημιουργία τους, και ένα demo tape, οι Σκανδιναβοί black metallers, κυκλοφορούν το ντεμπούτο τους, το "Lex Amantiae".




Δε περίμενα κάτι διαφορετικό από αυτά τα ονόματα, η έναρξη με το "Winter", είναι αυτό που προσδιορίζει και τον Νορβηγικό χειμώνα, σκληρό, σκοτεινό και ψυχρό. Ένα κλασικό underground black metal πόνημα, που θυμίζει σίγουρα εποχές "Deathcrush"" και "Pure Fucking Armageddon". Το ίδιο συμβαίνει και με το "Prophet", που ήταν και το πρώτο single των Order. Μια ωδή και μια προφητεία για όλα τα δεινά του κόσμου, και ένα γερό κωλοδάχτυλο στη θρησκεία, είναι περιληπτικά όλη η σάπια και άγρια σύνθεση του κομματιού.

Από την άλλη το "Torquemada" είναι ένα αργό black/death metal κομμάτι, που μουσικά δε μου κίνησ ειδιαίτερα το ενδιαφέρον, πέρα από τα πίσω ξυσίματα στη κιθάρα, αλλά στιχουργικά μου έκανε ιδιαίτερη αίσθηση καθώς είναι γραμμένο στη μητρική γλώσσα, του ομώνυμου Ιερεξεταστή του Μεσαίωνα!
Μέσα στο album, θα συναντήσουμε και μια διασκευή στο "Porcreation Of The Wicked" των Celtic Frost, με πιο γκαζιάρικες κιθάρες, χωρίς όμως ο Anders Odden, να ξεχνάει τη θητεία του δίπλα στους Ελβετούς πατέρες!

Έπειτα έρχεται μια κατάμαυρη καταιγίδα αργών,doom riffs, με αρρωστημένες κραυγές υπό τους ήχους πένθιμης καμπάνας, στην τριάδα "Savage", Folly Grandeur" και "Victimized", και τέλος το "Order" γράφει τον επίλογο, έτσι ακραίο και σκοτεινό σαν την έναρξη του δίσκου.

(8/10)

Γιάννης Χαρτζανιώτης

Δεν υπάρχουν σχόλια: