Παρασκευή 26 Απριλίου 2024

DARKTHRONE-IT BECKONS US ALL (Album Review)

Αιώνιοι πρεσβευτές του black metal, όσο κι αν έχουν διαφοροποιηθεί από όσα έκαναν στα 90s. Ο λόγος για τους Darkthrone, που είναι τόσο ενεργοί και στα @@ τους όλα, που κυκλοφορούν δίσκους όπως ακριβώς γουστάρουν δίχως νόρμες και ιδιαίτερους καθωσπρεπισμούς, όπως ορίζει κάπως και ο ήχος που επέλεξαν να "υπηρετήσουν". Αισίως έφτασαν, με τη νέα τους κυκλοφορία, "It Beckons Us All" στα 21 άλμπουμ τους αυτά τα λυκόσκυλα του πολέμου, και από το εξώφυλλο του προϊδεαζόμαστε θετικά για όσα κρύβει μέσα του.

Με γκρούβες, mid tempos και εφετζίδικα περάσματα, μας υποδέχεται το άλμπουμ, μέσω του "Howling Primitive Colonies", με έντονη τη σκοτεινιά και την κακία του, κάτι που από τον γράφοντα, κάπως είχε λείψει στους Darkthrone των τελευταίων δίσκων, ενώ το ήδη γνωστό, πρώτο single τους, "Black Dawn Affilation" δείχνει μια extreme Motorhead-ίλα, κοντά στις κλασικές πεπατημένες του Νορβηγικού ντουέτου, αλλά όλο και πιο επιθετική. Μα αυτή δεν είναι και η βάση του black metal στα σπάργανά του;! Επίσης ένα ακόμα χαρακτηριστικό στην μετέπειτα πορεία της μπάντας, είναι το έντονο NWOBHM στοιχείο, ειδικά από τη μεριά του Fenriz, και δε λείπει ούτε από εδώ, μιας και το "Eon 3" έχει να καλύψει κι αυτή την πλευρά, με κάποιες κλασικές κιθαριστικές φόρμες που φαίνεται ότι έχουν την υπογραφή του Nocturno Culto, κάτι που συμβαίνει και στο συρτό και άκρως black n roll riffing του "The Heavy Hand". 

Σε κάτι που οι κύριοι από το Kolbotn δε μας έχουν συνηθίσει ιδιαίτερα, είναι οι instrumental συνθέσεις, κι εδώ την έχουμε, στο "And In That Moment I Knew The Answer", ένα αργό, μελωδικό, υποχθόνιο και 100% Darkthrone κομμάτι, που μας ενώνει με την ατμόσφαιρα του υπόλοιπου δίσκου. Εδώ μάλιστα είναι που ταιριάζει τέλεια αμέσως μετά, με το "The Bird People Of Nordland" και την εκρηκτική του, πρωτόγονη διάθεση, ξεκάθαρα απογυμνωμένη, μαύρη και ταλανισμένη, με μερικά lead "ξυσίματα" που βάζουν και το κρύο του Βορρά, στο παιχνίδι, όπως αρμόζει και με τον τίτλο. Δίχως πολλές καινοτομίες, αλλά με τον αρμόζων επίλογο, το "The Lone Pines Of The Lost Planet", και αυτό τον αλά CS Lewis τίτλο, αφηνόμαστε σε βασανισμένα και βαριά riffs, Sabbath-ικής σχολής, κάπως psych/spacey, και άκρως ερεβώδη, όπως άλλωστε και το υπόλοιπο σύνολο και ένα υπέροχο σόλο και κορώνες για την τελική σφραγίδα..

Αν το "Eternal Hails" ήταν αποκορύφωμα της ύστερης φάσης του Σκοτεινού Θρόνου, το "It Beckons Us All" είναι η πιο ώριμη και ολοκληρωμένη τους δουλειά, μετά τον μαυρομεταλλικό τους θρίαμβο. Ένα άλμπουμ τόσο βασισμένο στις επιρροές άλλων συγκροτημάτων, αλλά και στον ίδιο τον εαυτό των ιθυνόντων, με πολλές blackened εκφάνσεις, αλλά κυρίως ατμόσφαιρα και πυκνότητα. Ένα συμπαγές και άκρως καλλιτεχνικό, σκοτεινό δημιούργημα, πολυσχιδές μέσα στην απλότητα του που είναι τόσο old school όσο και φρέσκο πρέπει, μετά από 30+ χρόνια πορείας. Οι Darkthrone δεν έχουν να αποδείξουν τίποτα, παρόλα αυτά όταν γουστάρουν να γράψουν μουσικάρες το κάνουν και με το παραπάνω, δίνοντας μια άλλη χροιά στο ακραίο ήχο που αυτοί διαμόρφωσαν.

(8,5/10)

Γιάννης Χαρτζανιώτης

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου