Παρασκευή 21 Ιουνίου 2019

KRYPTOS-AFTERBURNER (Album Review)

 Για την Ινδία ξέρουμε πολλά, αλλά σίγουρα όχι τόσα και για τη metal σκηνή της. Παρόλα αυτά, ένα από τα ονόματα που πρεσβεύουν αυτή τη σκηνή είναι και οι heavy metallers, Kryptos, οι οποίοι εδώ και 15 χρόνια έχουν κάνει αισθητή παρουσία με τη δισκογραφία τους. Έτσι και φέτος, έπειτα από μια τριετία, επέστρεψαν με το πέμπτο τους άλμπουμ, "Afterburner".
 Αποτέλεσμα εικόνας για kryptos afterburner


Το εναρκτήριο, ομότιτλο, δεν φέρνει κάτι νέο μουσικά, αλλά όποιος ξέρει τη μπάντα, δεν έχει και τέτοιες απαιτήσεις. Όντας κοντά στα παραδοσιακά metal μονοπάτια, συνεχίζουν το έργο των Enforcer, ενώ δε λείπουν και μερικά thrash στοιχεία βγαλμένα από την Τευτονική σχολή. Σε αυτό το στυλ θα συναντήσουμε πολύ αργότερα και το "Crimson Queen", αλλά αν επανέρθουμε στην κανονική ροή του δίσκου, θα δούμε στα "Cold Blood" και "Dead Of Night" μουσικά στοιχεία βγαλμένα από την πρώτη δυάδα των Maiden, Scorpions και Riot, με τη φωνή όμως τις περισσότερες φορές να βαραίνει, θυμίζοντας μας άλλα πιο ακραία ύφη.

Σε τελείως 80s ατμοσφαιρα, το "Red Dawn" κατεβάζει ταχύτητες, με αρκετά δυναμικό και γεμάτο rhythm section, αλλάζοντας λίγο το σκηνικό του δίσκου. Στο "On The Run", επανερχόμαστε στην κλασική πεπατημένη του δίσκου, με περισσότερες μελωδικές και κιθαριστικές στιγμές χωρίς όμως πολλά ξεσπάσματα, όπως συνέβη παραπάνω.

Λίγο πριν το τέλος, με μια πλούσια instrumental εισαγωγή, έρχεται μέσα στην οργή το "Mach Speed Running", το οποίο γενικά δεν είναι ιδιαίτερα ταχύ, ενώ ο επίλογος θα γραφτεί μέσω του "Into The Wind" το οποίο κλείνει το άλμπουμ με έναν μονολιθικό, επικό τρόπο, με αρκετά σολιστικά στοιχεία, όπου δεν λείπουν και λεπτομέρειες που θυμίζουν Motorhead στο "Killed By Death".

Παρά την αίσθηση της μετουσίωσης του κλασικού με το γρήογρο metal, τα thrash στοιχεία δεν υπερισχύουν, ενώ τα heavy στοιχεία και οι εκφραστικές κιθάρες έχουν την τιμητική τους. Μπορεί το "Afterburner" να είναι η επιτομή της σύγχρονης οπτικής του ρετρό, αλλά όλα τα κομμάτια είναι πιασάρικα και με το πρώτο άκουσμα κάθε τι μένει στα αυτιά μας. Τέλος, μπορεί η Ινδία να μην είναι χώρα με "μεταλλική" παράδοση, αλλά οι Kryptos έδειξαν ως γνήσιοι εκπρόσωποι της χώρας τους στον ήχο, ότι τίποτα δεν είναι απίθανο.

(8/10)

Γιάννης Χαρτζανιώτης

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου