Κυριακή 4 Δεκεμβρίου 2016

Οι Αgatus στο Metal View: "Οι συνθέσεις για το επόμενο album διαφέρουν αρκετά απο το The Eternalist και απο όποια προηγούμενη μας κυκλοφορία. "

Οι Agatus είναι ένα από τα πιο σκοτεινά και πολυδιάστατα ονόματα του εγχώριου ακραίου ήχου. Έπειτα από μια βουβή δεκατετραετία, το ντουέτο των αδερφών Eskarth και Vorskaath κυκλοφόρησε το τρίτο του έργο, για το οποίο, καθώς και για το παρελθόν και το μέλλον του σχήματος, το Metal View μίλησε μαζί τους.
Ο Εskarth απάντησε στις απορίες του Γιάννη Χαρτζανιώτη, τονίζοντας τον ποικίλο και κλασικό ήχο του "The Eternalist" καθώς και την ιστορία πίσω από τον δίσκο. 

-Καταρχάς πως αποφασίσατε το όνομα του τίτλου να είναι το"The Eternalist"; Είστε ευχαριστημένοι από το αποτέλεσμα του δίσκου;

 Ο τίτλος αντικατοπτρίζει την θεματολογία του album η οποία συσχετίζεται με το ταξίδι της ψυχής όσο και με την ίδια την υπαρξη, το όνειρο, την σκεψη, την κοσμογονία και έπη της Ελληνιστικής και Σουμεριακής μυθολογίας, θεματα που συνεχιζουν να συζητόνται και να αποσχολούν τον ανθρωπο απο την αρχαιότητα εως και σήμερα.  
Πάντα μπορεί ένα αποτέλεσμα να βελτιωθεί,τόσο με το πέρασμα το χρόνου αλλά και με τις κατάλληλες συνθήκες που φορούν συνθεση και ηχογραφηση. Το ιδιο ισχύει και εδώ. Αισθανομαι πως για το χρονικό περιθώριο που έθεσα για το άλμπουμ αυτό, από τότε που επανεκίννησα την διαδικάσία σύνθεσης, οσο και με τις συνθήκες κατω απο τις οποίες ηχογραφήθηκε αυτή η μουσικη, μας κάνει αρκετα ευχαριστημένους με το αποτέλεσμα.  Το ηχόχρωμα, το αισθημα και η εμπνευση καταγράφθηκαν οπως ακριβώς είχαν προοριστεί.   Οι κριτικές δείχνουν πως το THE ETERNALIST έχει ηδη προσφέρει κάτι θετικό στην κορεσμένη  μουσική βιομηχανια αλλά και πως η αλλαγή μουσικου ύφους των Agatus εχει γίνει αποδεκτή, γεγονός που δείχνει καινούριους ορίζοντες για το μελλον της μπαντας.  Ως ώριμος μουσικός δεν πιστευω στην στασιμότητα μουσικής σύνθεσης και δεν επαναπάυομαι τόσο ωστε να κάνω χρήση φόρμουλας.  Οι συνθέσεις για το επόμενο αλμπουμ  διαφέρουν ηδη αρκετα απο το THE ETERNALIST και απο όποια προηγούμενη μας κυκλοφορία.  

- Ποια πράγματα, προσωπικά θεωρείς αιώνια; 

Σε οτι αφορά το ανθρώπινο είδος, υπάρχουν επιτεύγματα και σημεία ύπαρξης απο την αρχαιότητα μέχρι και την σύγχρονη εποχή που αφορούν την κοινωνία, την αρχιτεκτονική αλλα και επιστημονικά ευρήματα, μελέτες και θεωρίες που ειναι κάτι σαν βάση για την εξέλιξη μελλοντικών συζητήσεων και ερευνών. 
Σε επίπεδα πολιτισμού και κουλτούρας ότι παραμένει ειναι αυτο που περνάει απο γενιά σε γενιά.  Ο ίδιος ο άνθρωπος ειναι αυτός που πρέπει να προβλέψει και να διευθετήσει την συνέχιση του σε όλα τα πεδία όπου ελέγχει. Αυτο που κάνουμε ειναι αυτό που μας χαρακτηρίζει και πολλοι ξεχνουν πως οτι δυσκολα κτίζεται τοσο ευκολα γκρεμίζεται.
Μια προσπάθεια για διατήρηση της ανθρωπότητας ειναι η αποθήκευση γενικών στοιχείων και πληροφοριών που αφορουν τον πολιτισμο και τη επιβιωση του σε βαση δεδωμενων ωστε να μπορουν να διασωθούν και να ανακτηθούν. Η ανθρωπινη μνήμη μπορει σιγα σιγα να αποθηκεύεται  έτοιμη προς επαναπρογραμματισμό με στοχο την πλήρη επαναφορά/ανάκτηση σε τεχνιτούς εγκεφάλους, οσο και αυτό να ακουμπάει τα όρια επιστημονικής φαντασίας. Επίσης εχουμε την ηλεκτρονική αιωνιότητα που συλλέγεται και αποθηκέυεται απο τα μεσα κοινωνικής δικτυωσης μου προχωρανε σε δημιουργια προφίλ του εκάστοτε χρήστη. Υπάρχουν αρκετες επιστημονικες ερευνες οι οποίες αναλυουν τα ανωθεν.
Στηριζω λοιπόν την επιστημη και τις ερευνες που αφορουν στην μακροβιότητα του ανθρωπίνου γενους (αν και πραγματικα ελπίζω να μην ειναι εφαρμόσημο για όλους, διότι θα συνεχίσουμε να παρακολουθόυμε την ανθρωπινη ηλιθιοτητα και την μεγαλη βαθμου απληστία και απραγια που επιδυκνειει το ειδος). Χρειάζεται αφύπνηση, ετοιμότητα, και πάνω απ’όλα μέτρο και σοφία! 

-Πέρασαν 14 χρόνια από τη τελευταία ολοκληρωμένη σας δουλειά. Γιατί χρειάστηκε τόσος χρόνος; 

Από το The Weaving Fates και μετά εργαζόμουν με τους Zemial πάνω σε νέες ηχογραφήσεις, περιοδείες καθώς και με αλλα project οπως οι The Watcher οι οποίοι ηταν ενα κάθε αυτού progressive rock σχήμα που ιδρυσαμε στην Αυστραλια αλλά και με τους heavy doom Raven Black Night με τους όποιους κυκλοφορήσαμε ένα άλμπουμ μέσω της Metal Blade records. Έτσι εκανα μια παυση με τους  Agatus μεχρι που αποφασισα να ξαναξυπνήσω τον Δράκο...


- Πως αποφασίσατε να επανεκτελέσετε το "Gilgamesh" και να προσθέσετε και βιολί;

Ήθελα πολύ να επανηχογραφήσω και τα 2 κομμάτια απο το Gilgamesh EP με τον αδελφό μου στα τύμπανα. Παράλληλα, είχαμε αποφασίσει την διαφορετική ενορχήστρωση που κατα την γνώμη μου θα έδινε κάτι παραπάνω στην σύνθεση και ετσι αποφάσισα την εισαγωγή στο άλμπουμ. 
Ο Nathan Mιllhouse που παίζει το βιολί ειναι κολλητός μου και εχουμε συνεργαστεί άπειρες φορές πάνω σε ακουστικές συνθέσεις και όχι μονο και θεώρησα τέλεια στιγμη και ευκαιρια για αυτή την συνεργασία το THE ETERNALIST. Αξιζει να αναφερω πως η εκδοχή που χρησιμοποιησαμε ήταν απλό demo το οποίο μου το εστειλε κατα την διάρκεια της μίξης για απλή ακρόαση και γνώμη. Μου άρεσε τόσο ώστε και το συμπεριέλαβα στη συνθεση άμεσα, γεγονός που δεν του άρεσε χαχα, διότι ήθελε να στείλει καλύτερη εκτέλεση, κάτι που βεβαια δεν κατέστη δυνατόν λόγω χρόνου. 
 
- Η παραγωγή του άλμπουμ νομίζω είναι πιο ομή, θέλατε να φέρετε μια πιο παλιομοδίτικη αισθητική μέσα στο άλμπουμ, ή δεν ήταν εσκεμμένο;

Η παραγωγή δεν ειναι καλογυαλισμένη οπως οι περισσοτερες μοντέρνες παραγωγές αλλα δεν νομίζω πως θα την περιέγραφα ως ομή.
Κατα την γνώμη μου ειναι μια ζέστη αναλογική παραγωγή με τα απολύτως απαραίτητα συστατικά, δίχως φρού φρού και αρώματα. Εστιάστηκα στην μουσικη και χρισημοποιησαμε την μίξη για να δημιουργησουμε μια παραγωγή που να ταιριάζει και να αναδυκνύει την μουσικη . Η συνταγή του one sound fits all, sound replacements κτλ. δεν εχει χώρο στην μουσικη μας. Η πόρωση ειναι η κατασκευή του όλου θέματος, μαζι με την ήχοσύνθεση και το ταξίδι γίνεται απόλαυση! 
   
-Πόσο δύσκολο είναι να συνδυάσετε τo rock ύφος με το ακραίο metal;
 
Είμαι λάτρης της rock και metal μουσικής απο πολυ μικρή ηλικία, υπήρξα ιδρυτικό μέλος των The Watcher και πλέον πιστεύω πως έχω εξοικειωθεί στις πολύπλευρες πτυχές του εκάστοτε ήχου, πράγμα που καταστά πιο φυσική την διαδικασία της σύνθεσης. Προσωπικά δεν θα έβαζα το THE ETERNALIST στην κατηγορία του ακραίου metal αλλα οπως και να εχει, δεν με δυσκολεύει ο συνδυασμός των συγκεκριμένων ειδών μουσικης. 

-Στη κριτική μου έγραφα, πως ο ήχος σας σε κάποια κομμάτια θύμιζε Pink Floyd, Socrates, και Deep Purple. Έχετε τέτοιες επιρροές νομίζεις;
 
Ακούω την μουσικη απο όλα τα προαναφερόμενα σχήματα τα οποία σε συνδυασμο με αλλα σχήματα κυρίως απο 70's, 80's με έχουν επηρεάσει στις συνθέσεις μου.

- Γενικά ποιοι καλλιτέχνες έχουν επηρρεάσει τον ήχο σας;

Ειναι παρά πολλα τα σχήματα και οι καλλιτέχνες που θαυμάζω και με εμπνέουν καλλιτεχνικά, οπως για παράδειγμα οι Eloy, Marillion, Socrates Drank the Conium, Uli Jon Roth, Al DiMeola, Mike Oldfield, Michael Schenker και πολλοί άλλοι. 


-Η ελληνική μουσική αποτελεί μέρος των ακουσμάτων σας; Μιας και προσπωπικά στο "The Oath" νομίζω πως είναι έντονο το ελληνικό στοιχείο.
 
Πέρα απο τα αγγλόφωνα rock και metal σχήματα απο ελληνική μουσικη ακούω Τζίμη Πανουση, Παύλο Σιδηροπουλο, Poll, PJL band, Νίκο Ξυλούρη, παλιά ρεμπέτικα, και μερική μουσικη απο Δημήτρη Μητροπάνο, Γιώργο Νταλαρα, Αλκίνοο Ιωαννιδη, αλλα δεν με έχουν επηρεάσει στις συνθέσεις του δίσκου αυτού. Αξιζει να σημειώσω πως εχω συνθέσει μουσικη στον έντεχνο κύκλο και με ελληνικό στίχο που ίσως να κυκλοφορήσω στο μέλλον. 
 
- Υπάρχουν κοινά πιστεύεις μεταξύ του πιο black metal παρελθόντος των Agatus, με τους Agatus του σήμερα;

Υπάρχει μια συνοχή στον τρόπο προσέγγισης όπου συνδιαζα μουσικές ιδέες προσπαθώντας να δημιουργήσω κατι διαφορετικό. Σήμερα λοιπόν συνεχίζω να παντρεύω ιδέες και να επιχειρώ ρισκάροντας λιγο, αν και άρχισα τις διαφορέτικότητες στις Zemial κυκλοφορίες ΔΑΙΜΩΝ και In Monumentum, συνεχίζοντας στο Gilgamesh 7ep με κατάληξη το THE ETERNALIST, οπου και πιστευω πως έδωσα ενα πλεον προσωπικό ήχο. 

- Tι θυμάσαι πιο έντονα από τις πρώτες μέρες του Ελληνικού black metal;

Έντονη κίνηση tape trading, παζάρι δίσκων μπροστά απο γνωστά δισκάδικα τα Σαββατοκύριακα. Αλληλογραφία μέσω ταχυδρομείου και απόλυτη προσδοκία για εκπλήξεις. 
Υπήρχαν αρκετά συγκροτήματα που εμφανίστηκαν στις αρχές του 90 πράγμα που δείχνει πως νεολαία της Ελλάδας ειχε πλέον εξοικειωθεί με τους metal ήχους και όλοι είχαν κάτι μικρό ή μεγάλο να προσφέρουν. 
Προσωπικά, ήμουν οπαδός μιας μειονότητας συγκροτημάτων τα οποία δεν ανήκαν όλα στην Black Metal σκηνή. Υπηρχε μεγάλη κινητικότητα και μεγαλη πρωση. Ο ενας αντλούσε δύναμη και έμπνευση απο τον αλλον. Το undergroundτεράστιο! Φοβερες εποχές και χαίρομαι πραγματικα που τις βίωσα.
 - Ευχαριστώ για τη συνέντευξη, τέλος, ποια είναι τα σχέδια σας για το μέλλον; Nα περιμένουμε κάποιο live στην Ελλάδα;

Ευχαριστώ για την ευκαιρια να κανουμε αυτη την συνέντευξη. Ήδη υπαρχει μεγάλο μέρος του επόμενου άλμπουμ ηχογραφημένο και συνεχίζω να συνθέτω υλικό για διάφορα αλλα project. Δεν προβλέπω live αυτο τον καιρο αλλά αυτό μπορει και να αλλαξει.

https://www.facebook.com/AgatusOfficial/
https://agatus.bandcamp.com/


Γιαννης Χαρτζανιώτης

Δεν υπάρχουν σχόλια: